Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуират 4 населени места в близост до химически завод в Тексас

Снимка: БТА

Властите в Тексас обявиха задължителната евакуация за четири населени места, намиращи се близо до химическия нефтопреработващ завод в окръг Джеферсън.

Вчера там избухна мощна експлозия, последвана от серия вторични взривове, които изпотрошили прозорците на домове на километри от завода, както и от пожар, който над 12 часа огнеборците на място се опитват да овладеят, съобщава Ройтерс. При инцидента пострадаха трима души. Причините за него се изясняват.

Близо 60 хиляди души са призовани да напуснат домовете си, разположени в радиус от около 6 километра от завода, произвеждащ бутан и бутадиен - запалим газ, използван при производството на синтетичен каучук. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Експлозия в нефтохимически завод в Порт Неч, Тексас

Силна експлозия в химически завод в Тексас

Мащабна експлозия в нефтохимически завод в Порт Неч, Тексас в сряда предизвика евакуация на жители в района. "Моля, имайте предвид, че има задължителна евакуация за всички в рамките на половин миля от завода на компанията TPC Group в Порт Неч",..

публикувано на 27.11.19 в 11:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

За безопасен Великден: Онлайн само в регистриран магазин, печат за агнешкото, номер на яйцата

Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове затова е добре потребителите първо да проверят дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:35

Мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия

44-годишен мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия без разрешително за това. Той е заловен при акция на ГДБОП, която се провежда в различни градове на страната. При предприетото разследване е установено, че от началото на..

публикувано на 25.04.24 в 13:31
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Стокообменът между България и Украйна е достигнал 3 млрд. долара

Украинският първи заместник министър-председател Юлия Свириденко благодари на България за подкрепата за Киев и покани българския бизнес за инвестиции в страната ѝ. Това стана чрез онлайн обръщение по време на Българо-украински бизнес форум у нас.  В..

публикувано на 25.04.24 в 13:24
Иван Таков

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет. Това решение е взето единодушно тази сутрин на заседание на групата на Местната коалиция, на което не присъстваха Диана Тонова и Иван..

публикувано на 25.04.24 в 13:23
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44