Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перник отново на протест заради водната криза

| обновено на 29.11.19 в 20:16
Язовир „Студена“
Снимка: БТА

Част от участниците в протеста тази вечер в Перник се опитаха да блокират пътен възел Даскалово. Полицията не допусна блокадата и вместо на пътния възел бе направена жива верига на входа на улица „Юрий Гагарин“ на новото кръстовище в пернишкия квартал „Изток“.

Блокадата затрудни движението на автомобилите, които бяха отклонявани по обходни маршрути. Направен беше опит кръговото кръстовище да бъде изцяло затворено, но полицията се намеси и не позволи това. По време на блокадата възникнаха отделни спречквания между протестиращите и пътуващи в автомобилите перничани, но до ексцесии не се стигна.

Ирена Соколова не е отстранена от поста областен управител на Перник, казаха междувременно пред репортер на БНР източници от правителството. За оставката ѝ настояха отново днес протестиращите жители на града.

Решенията за назначаване и отстраняване на областните управители се взимат от Министерския съвет по предложение на премиера. Следващото заседание на правителството е в сряда, но министрите могат да вземат решения и неприсъствено.

Пред сградата на областната администрация в Перник днес имаше пореден протест заради водната криза в града и региона. От 18 ноември Перник и още 10 населени места са на воден режим поради драстично намалялото количество вода в язовир „Студена”. 

Демонстрантите поискаха оставката на областния управител Ирена Соколова и заплашиха с гражданско неподчинение още тази вечер на пътния възел Даскалово. Междувременно Общинският съвет на Перник се събра на извънредно заседание.

Днешният протест бе значително по-малоброен от този на 20 ноември. Участниците обвиниха областния управител Ирена Соколова в некомпетентност и неглижиране на проблема:

"Липсата на съдействие между общината и ВиК дружеството, липсата на заинтересованост от проблема, пред който сме изправени. Тази незаинтересованост е вид некомпетентност", заявиха протестиращи пред БНР.

Минути след девет часа Ирена Соколова излезе при протестиращите и ги покани в зала "Струма":

"Аз съм готова за оставка всеки момент. Това за мен не е проблем. Проблемът е да можем да намерим водата, която да се върне в язовира".

Соколова обясни, че е изготвен план за действие. Протестиращите обаче отказаха да влязат в сградата и останаха навън. Пред медиите спелеологът Атанас Русев заяви, че до дни в язовир „Студена“ ще влязат значителни количества вода:

"Това, на което се натъкнахме е, че най-основните водоизточници на тези води, които по принцип са си водоизточници на язовир "Студена", те са отклонени".

Соколова съобщи, че заедно с експерти, инженери, спелеолози, специалисти по ВиК са установили неправомерно отклоняване на огромни водни количества от водосборния район на язовир "Студена" и заяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Марио Антонов от протестиращите сподели:

„Областният управител на град Перник има задължението да следи за стриктното изпълнение на всичко, свързано с язовир „Студена“. Поради факта, че докара до това положение язовира – реално цялото количество да е поo 4 милиона кубика, въпросът, който ще ѝ зададем, и най-вече аз като един от организаторите, ще бъде кога госпожа Ирена Соколова ще си подаде оставката. Мисля, че е време отговорност да понесе и господин министърът на околната среда Нено Димов във връзка със замърсяването тук на река Струма. Многократното, включително и вчера, реката течеше оранжева“

Антонов изтъкна, че в някои пернишки села има вода веднъж на 48 часа. Той допълни, че отклонение от Владайския канал с дебит 12-15 литра в секунда не е реално решение на проблема, тъй като може да захрани два блока.

В Мещица, едно от засегнатите от водния режим села в района, също се подготвя протест, каза още Марио Антонов.

Интервю и репортаж по темата можете да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът за президент от ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от вота в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС.  При 63% преброяване на гласовете резултатите са:  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево Пендаровски - 105.593 или 18,84%. Трети..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08