Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фадо звездата Кука Розета на българска сцена

Кука Розета
Снимка: https://cucaroseta.com/

Искрящият темперамент на португалската фадо звезда Кука Розета ще се разкрие в концерта й в зала „България“ утре, 30 ноември. Организатор на концерта е музикален магазин Дюкян Меломан.

„Ние, като част от Средиземноморието, имаме сходна чувствителност с тези народи. Особено близки чувстваме напевите от Португалия. Не зная защо е така. Исторически вероятно можем да разсъждаваме над този въпрос, но факт е, че ние, българите, възприемаме много силно тази емоция, която пресъздават фадо песните, независимо че много от нас не разбират думите“, разказа в предаването „Сценична треска“ Маргарита Борисова.

Фадото на Кука Розета излиза от традиционната носталгична рамка.

Тя е представител на новата вълна фадо изпълнители, които, стъпвайки на традицията, я пречупват през своя авторски поглед, изтъкна Борисова. „Тя пише стихове, използва стиховете на нови автори  в песните си, използва и различен инструментариум – не типичен за традиционното фадо. Нормално е. Както един фламенко изпълнител казваше – не можем да говорим и пеем същите неща, които са вълнували хората в началото на XX век.“

Кука Розета Снимка: https://cucaroseta.com/

В традиционното фадо например човек не може да чуе контрабас, допълни Маргарита Борисова. „Там е само традиционната португалска китара или просто китара, но в съвременното фадо се включват много други инструменти, включват се струнни инструменти, така че се доближава и до джаз усещането. Кука Розета има една-две песни, които са фадо-суинг.“

Кука Розета навлиза във фадо музиката през „църковната врата“, става ясно от биографията на певицата.

„Интересен е пътят на Кука Розета. Тя започва като хорист в църковен хор, впоследствие се впуска в поп музиката като тийнейджър и в един момент трябва да направи съдбовен избор в живота си“, разказа още Борисова.

Когато е забелязана в традиционна таверна за изпълнения на фадо, на Кука Розета й предлагат за запише албум.

„Има дълъг момент на колебания, тъй като тя се е готвела за академична кариера, изучавала е психология и се е чудела дали да продължи с музиката. Взела е това решение и днес е една от големите нови звезди в Португалия", посочи в заключение Маргарита Борисова.  

Българската публика е гледала Кука Розета във филма на Карлос Саура „Фадо“.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.