Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков подаде оставка по искане на премиера

| обновено на 29.11.19 в 20:30
Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е поискал и приел днес оставката на социалния министър Бисер Петков.

От пресслужбата на правителството уточниха, че кадровото решение е мотивирано от натрупани във времето основания. Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Тази сряда социални работници стачкуваха за час ефективно заради ниските си заплати, поискаха повишение с 40%. Петков каза, че не може да го обещае. В парламента обаче вчера се реши - още 3 млн. лева и така ръстът ще е 15%.

КТ "Подкрепа" също протестира заради болничните тази седмица, но според президента на синдиката Димитър Манолов не това е причината премиерът да поиска оставката на Петков:

"Там нещо между тях не са се доразбрали. Вероятно очакванията са били по-големи. Дотолкова, доколкото Бисер Петков без съмнение е много добър експерт, но може би от него са очаквали работа на по-висока скорост, пък и тук напоследък избуяха проблеми с тази стратегия за детето. Някои неща от недобре свършените по отношение на хората с увреждания започнаха да се виждат".

До часове предстои излъчване на филм на Би Би Си, в който се твърди, че държавата се грижи лошо за децата и хората с увреждания в домовете от семеен тип, което днес от социалното министерство опровергаха.

Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов каза пред „Хоризонт, че е изненадан за мотивите, с които се иска и приема оставката:

"Знаете, че социалната сфера е трудна сфера, там проблемите са многобройни. Изненадан съм, защото нямаше никакви индикации довчера поне. Не мога да твърдя, че трябва да има скорости в социалната политика. Нещата там са изключително сложни, много трудно бързо могат да се развиват реформите в тази сфера".

Преди година, когато на Петков отново бе поискана оставката заради протестите на майките на деца с увреждания, Борисов размисли и го остави на поста, за да довърши реформите при хората с увреждания. Тогава за оставката, която остана в бюрото на Борисов, Петков коментира пред Националното радио:

„За мен е най-лесно да се оттегля. Най-лесното решение е в личен план. Правя възможното, разбира се опцията за оттегляне винаги съществува, ако човек не постигне или не му се позволи да постигне това, което смята, че трябва да направи“.

Освобождаването на Бисер Петков и избирането на нов социален министър ще се проведе в началото на извънредното заседание на Народното събрание във вторник, научи "Хоризонт".

Оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков не е била обсъждана на вчерашното заседание на ГЕРБ, но мотивите на премиера Бойко Борисов са основателни и негово е правото като министър-председател да я поиска. Това заяви в Благоевград заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който участва в заседание на областната организация на партията.

ГЕРБ е партия, която не веднъж е показвала, че може да носи отговорност пред управлението на страната, а поисканите оставки и кадровите смени на най-високо ниво са част от  цената на реформите, каза Велчев по повод поисканата и получена оставка, но призна:

„Вчера имахме заседание и там не беше обсъждан този въпрос. Предполагам с натрупване на много напрежение в тази система, не навреме взети решения. А и нищо лошо няма в смяната. Последните избори показаха, че хората искат реформи“.  

Той  пристигна в Благоевград , за да представи новите областен и общински лидер на ГЕРБ в Благоевград. Решението на Изпълнителната комисия дойде след загубата на местните избори и сериозното напрежение в партията пред последната година:

„Явно, че някъде сме сбъркали и затова търсим решение“, каза Велчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08