Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Малта ще напусне предсрочно поста си

Джоузеф Мускат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат обяви в телевизионно обръщение, че предсрочно ще напусне поста си в началото на 2020 г., след като управляващата Лейбъристка партия избере негов наследник.

Той е заподозрян в намеса в разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция и беше подложен на силен натиск да подаде оставка.

В понеделник делегация на Европейския парламент ще пристигне в Малта, където ще остане до сряда да проучи независимостта на съдебната система и тежките обвинения за корупция на най-високо равнище.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Капитанов

Иван Капитанов е назначен за заместник-министър на земеделието

След като предложи на президента Румен Радев да освободи земеделския министър Кирил Вътев заради несправяне с работата, служебният премиер Димитър Главчев направи рокада и сред заместник министрите в агроведомството - съобщават от Министерския съвет. Досега Кирил Вътев имаше петима заместници, Главчев отстранява двама от тях - Александър..

публикувано на 16.04.24 в 18:57

Протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа"

От инициативата "Правосъдие за всеки" организираха протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа" и с искане за  отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от поста, докато текат разследванията срещу него от ad hoc прокурора Даниела Талева за оказван натиск върху бившия главен секретар на..

публикувано на 16.04.24 в 18:53
Сградата на Община Хасково

ЦИК предложи на президента да насрочи нов избор за общински съветници в Хасково

Президентът да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково, предлага в свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи БТА. В решението се посочва, че в ЦИК е постъпила преписка от Общинска избирателна комисия (ОИК) – Хасково. Към преписката е приложено копие на решение от 9 април т.г. на ОИК –..

публикувано на 16.04.24 в 18:49
Делян Пеевски

ДПС-Момчилград номинира Пеевски за водач на листата за област Кърджали

ДПС в Момчилград номинира Делян Пеевски за водач на партийната листа за област Кърджали за извънредните избори на 9 юни. Това стана на разширено заседание на общинската структура на Движението. Това са първите номинации за кандидат-депутати на ДПС. Предложения за участие в листата ще се дават и на заседанието на Областния съвет на ДПС следващата..

публикувано на 16.04.24 в 18:47
Асен Василев

Василев заяви, че не познава Марин и Стефан Димитрови, нито Паскал

Бившият финансов министър Асен Василев заяви, че не познава обвинените в контрабанда Марин и Стефан Димитрови.  ДАНС: Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР Василев уточни, че не познава и Никола Николов, известен като Паскал. Бившият финансов министър допълни, че познава единствено арестуваната бивша..

публикувано на 16.04.24 в 18:43
Христо Гаджев

Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните

С пълно единодушие комисията по отбрана одобри на първо четене предложението в Закона за отбраната, което ще вдигне военните заплати с 30 процента от догодина. Между двете четения има и нови предложения на Министерството на отбраната. От 1450 лв. на 2200 лева ще скочат заплатите на военните от догодина, ако предложението мине и на двете..

публикувано на 16.04.24 в 18:38

Си Цзинпин: Китай и Германия трябва да работят заедно, за да инжектират повече стабилност и сила в света

Конфликтът между Русия и Украйна беше една от обсъжданите теми между германският канцлер Олаф Шолц и китайския президент Си Цзинпин. Със срещата им завърши тридневно посещение на Шолц в Китай, основен фокус на което бяха икономическите връзки между двете страни. След разговорите, продължили над три часа, Шолц заяви, че е настоял Си да убеди Владимир..

публикувано на 16.04.24 в 18:35