Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлина Николова написа учебник-приказка за есенциите на д-р Бах

Авторката е скандинавист, сугестопед и сертифициран терапевт

Павлина Николова
Снимка: Личен архив

Учебник – приказка ни въвежда в света на цветните есенции на д-р Бах. Това се случва в книгата на Павлина Николова "Захир и 38-те ключа".

Авторката е сугестопедагог и сертифициран терапевт с есенциите от цветя на д-р Едуард Бах. Тя е скандинавист, превежда от шведски и датски, учила е в Швеция, работила е като екскурзовод.

Когато не вървим по пътя, който ни е даден, когато не можем да научим уроците си, за които сме дошли, когато нашата душа не изпълнява задачите, които са й дадени – тогава губим хармонията си според теорията на д-р Бах. Според английския лекар 38-те цветни есенции работят за връщането на хармонията, разказва Николова в предаването „Нощен хоризонт“.

Есенциите, които връщат баланса

„Както примерно по български ако днес трябва да сложиш мащерка или чубрица в боба, по същия начин ако днес изпитваш някаква меланхолия, не знаеш причината, можеш да вземеш синапено семе. Ако са неща, които са по-трайни, тогава може да се направи една шишенце от 30 мл. Слага се малко алкохол или оцет на дъното, за да се стабилизира течността, слагат се по две капки от всяка есенция, която си избрал – може до 6-7 м комбинация и тази комбинация се прилага няколко пъти на ден за по-дълъг период.“

Д-р Бах е бил успешен ортодоксален лекар, имал е практика като хомеопат, минал е през различни стадии и работата му с много пациенти му е дала богат опит. С корабокрушенец например тества прочутата си спасителна есенция за спешни случаи.

„Когато видиш по какъв начин потенциалите на тези есенции се претворяват в човека, това е достатъчно. Когато усетиш ти, като личен опит, че страхът може да изчезне, от страха да се появи смелост, че можеш съвсем нормално да говориш пред публика, ако те е било страх от публика – за мен това е достатъчно и не се замислям дали това е ирационално или не е“, споделя Павлина Николова.

Смята се, че растенията от трети разряд са с много по-високи вибрации и човек има нужда от това, за да се излекува. „Самите Бахови есенции не въздействат. Те няма да те направят по-добър или по-лош, по-смел или по-страхлив. Баховите есенции имат възстановителен ефект, тоест с това, с което ти разполагаш, възприемаш информацията. Това е едно информационно поле, което по някакъв начин в теб е объркано. Това е информация, която приемаш на много фино ниво и ти продължаваш да се връщаш в лоното на собствения си път. Д-р Бах казва – това е като прекрасна музика или пък както слънцето стопява снега, по същия начин се отмива и болката“, изтъква Николова.  

Произходът на болестта според д-р Бах

Д-р Бах е смятал, че болестта има нематериален произход. „Дисхармоничните мисловни и емоционални нагласи са причина и коректив всъщност. Те не са наказание, както той казва, а коректив. И ако всъщност нагласите се променят, емоционалните и мисловните – човек бива излекуван.“

В книгата си "Захир и 38-те ключа" Павлина Николова прави връзка между сугестопедията и цветните есенции на д-р Бах.

„Исках да предам това знание, това познание, но не исках да стане по линеен начин – като лекция да разкажа за Баховите есенции. Исках да стане по приказен начин. Защото човекът е същество, което има наративен нагон. Той може да слуша, да минава през символното и това да остави много по-дълбоки паметови следи.“

„Захир просто се роди - това е едно момче, един нехранимайко, който бива въведен в един друг свят. Започва да вижда гората в други цветове, други звуци и се свързва с една горска фея – Беатриче“, разкрива част от света на книгата нейната авторка.

Тайните на сугестопедията

Всъщност това е сугестопедичен учебник. Всяко нещо е замислено така, че да може да служи на сугестопедичния процес. В сугестопедията внушението се използва като комуникативен фактор, внушение без диктат, при запазване на свободата на избор на курсиста и той във всеки един момент може да избере да прави или не това, което се прави в момента. Това не е внушение под хипноза, уточнява Павлина Николова. 

„Мозъкът може да поеме страшно много. Защото се учи чрез личността“, подчертава Николова. Една от сугестивните обществени бариери например е тази, че шведският е труден език. Павлина Николова опровергава това.

Павлина Николова е сертифициран Бахов консултант към „Бах фондация”, Великобритания. Прави консултации във Варна и онлайн, провежда сугестопедични курсове по Бах терапия. Сертифициран сугестопедагог е към Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева”. Автор е и на сугестопедичен учебник по шведски език. Във фокуса на работата ѝ е разкриването на резервите на личността чрез сугестопедичния подход и изследване на потенциала на Баховите есенции.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15