Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Алехандро Поланко: В България се чувствам като у дома

Испанският дипломат вижда широко поле за двустранно сътрудничество

Новият посланик на Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко представи визията си за двустранните връзки между България и Испания и очерта на среща с журналисти конкретни бъдещи проекти, които са на път да се осъществят по време на неговия мандат в България. Сред тях отбелязването на 110-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Испания и България догодина.

Посланик Поланко оценява като отлични политическите, икономическите, културните и човешки връзки между двете страни.

„Много испански компании са заинтересовани да инвестират в България. Там вие имате много задачи в развитието на инфраструктурата и комуникациите, а ние можем да се похвалим с добър опит, който бихме могли да споделим и предадем. Можем да си бъдем полезни и в културната сфера. Има силно присъствие на изучаването на испански език в българските училища - вече има 14 училища, в които се изучават паралелно български и испански език. Има и голяма българска общност, която все повече се увеличава и ние трябва да се погрижим и да я подпомогнем.“

„Ние се интересуваме от развитието на инфраструктурата и специално от подобряването на железопътния транспорт в България. Също така и в енергетиката - искаме да развием и подпомогнем този сектор и вече сме започнали проучвания в тази насока“, посочи Алехандро Поланко.

„Що се отнася до комуникациите и до въздушния транспорт, мога да кажа смело, че са добре развити. Въпреки това трябва да се търси по-задълбочена взаимопомощ. Това, че всеки ден има по два полета на ден, доведе до засилване на туризма между България и Испания, а това е от голямо значение за нас.“

В момента Испания се намира в епицентъра на много събития – например случващото се в Каталуния. Неотдавна на изборите в Испания социалистическата партия спечели и сега се водят преговори. Крайнодясна партия се появи в политическото пространство, а същевременно стана ясно, че върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността ще бъде Жозеп Борел. Какво е бъдещето на Европа оттук нататък?

„В Испания имахме избори и в момента се водят преговори от министър-председателя на Испания, a следващата седмица се очаква и церемонията за полагане на клетва. Това ще доведе и до създаването на едно прогресивно, силно и стабилно правителство в Испания. Без съмнение, различните европейски тенденции и влияния не са чужди на Испания и подобни тенденции, които наблюдаваме в Испания, са характерни и за други европейски държави“, допълва дипломатът.

„А когато говорим за министъра на външните работи на Испания Жозеп Борел - буквално следващата седмица той ще поеме поста върховен представител на Европейския съюз, а това е наистина голям успех за Испания. Жозеп Борел е човек с невероятен опит, познания и богата траектория в професионален план. С неговите познания и умения той наистина ще може да постави на много високо ниво външната политика на Европейския съюз. Ние, посланиците на Испания, се радваме на този избор и с удоволствие ще наблюдаваме неговата работа.“

Испания е от най-големите познавачи на латиномериканските държави, поради историческите връзки и влияния. Как Н. Пр. Алехандро Поланко анализира случващото се в държави като Никарагуа, Боливия и Чили?

„Един от основните стълбове на външната политика на Испания e именно връзката с Латинска Америка и всяко нещо, което се случва там, има директно влияние върху Испания. Ние оказваме помощ в различни държави от региона и ще продължим да го правим, както и досега, благодарение на различните форми на сътрудничество и на представителите от най-високо ниво. Един пример за икономическите отношения с Латинска Америка: въпреки случващото се, Испания пое събитията на срещата на върха, свързана с климатичните промени, да се състои в Мадрид от 2 до 13 декември тази година, предоставяйки инфраструктурата и логистика, а от своя страна правителството на Чили продължава да подготвя самата конференция. Най-различни са формите на подкрепа и сътрудничество с Латинска Америка.“

През 2020 година се навършват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Испания. Какви цели са заложени от следващата година във връзка с отбелязването на това голямо събитие?

„Следващата година на осми май ще има големи чествания по повод 110-годишнината. Вече започнахме и подготовката във връзка с тези чествания, както от страна на българските, така и на испанските власти и институции. Подготвяме богата програма - ще има културни събития, концерти, изложби, политически сесии и посещения, семинари на политическа тематика, дейности, насочени към образованието. Ще продължим да  доразвиваме младежкия театър. Да не забравяме, че повече от 21 хиляди ученици изучават испански език в българските училища. Това е един вид залог за културата на Испания, която присъства все по-задълбочено в България и ние трябва да сме само благодарни и доволни от подобно сътрудничество. Повече от 200 хиляди българи живеят в Испания. Те ползват всички права и помощи и се чувстват чудесно. Всичко казано дотук потвърждава доброто сътрудничество и познаването на двата народа“, отбелязва испанският дипломат.

„Моето впечатление е наистина много положително и в полза на България. Аз се озовах в държава, която не познавах, държава с необикновена красота, с чудни природни гледки, старинни красиви градове. Но това, което ми прави силно впечатление, са близостта на вашия народ, гостоприемството на българина. За мен като испанец в България само мога да кажа, че се чувствам като у дома, а това е благодарение на българите, които ни карат да се чувстваме така, сякаш сме в Испания“ ,споделя още Н. Пр. Алехандро Поланко.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България". "Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално партията се управлява от осъдения за участие в престъпна група заместник-председател на..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56