Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Жените от кино "Роялъ" като история на българските нрави

Среща с автограф с Леа Коен ще има и на 7 декември от 16:00 ч. в Книжен център „Гринуич“.
Снимка: Фейсбук

Снощи писателката и дипломат Леа Коен представи новия си роман - "Жените от кино "Роялъ".

Историята е измислена, но базирана на неща, които действително са се случвали през 30-те годин, разказа авторката в предаването "Хоризонт до обед".

„Това е историята на българските нрави. Опитах се да направя една художествена дисертация върху развитието на интимните отношения в българското общество, в софийското българско общество.“

Романът е ситуиран на улица „Раковски“, но също така в Кюстендил, в Шумен и на други знакови за България места, където е имало силно развити културни, индустриални, политически общности, посочи Леа Коен.

Романът акцентира върху маргинализацията на жените - "понякога неосъзната, друг път осъзната, но винаги завършва по един начин – за сметка на съдбата на жените.“

Леа Коен

Абсолютно ми е безинтересно рекламно-позитивното писане – независимо дали от журналисти или от писатели, сподели още Коен.

„И понеже ние сме затрупани от такива рекламно-позитивно и писане, и говорене, у мен то предизвиква едни рефлекси, каквито предизвикват лоша миризма, неподходяща храна и т.н. Смятам, че ролята и на журналиста, и на писателя е критичният анализ. Разбира се и писателят, и журналистът плащат съответната цена. Моят прототип в тази книга е точно такъв тип журналист.“

Действието започва през 2017 година с една журналистическа статия, но ни потапя назад във времето - през 30-те години на XX век, където Леа Коен търси тенденции, белязващи и днешния ден.

Цялото интервю е в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за балерината Цвета Джумалиева

На 28 август 2020 г., далеч от родината, си отиде от този свят голямата българска балерина Цвета Джумалиева. Въпреки че от 1979 г. тя преподаваше балетно изкуство в Италия и не участваше в нашия театрален афиш, сигурно има почитатели, които си спомнят нейните героини в спектаклите на Софийския национален балет: Аврора от „Спящата красавица“, Маша..

публикувано на 29.10.20 в 19:42

Хатия Буниатишвили записва саундтрака на живота си

Най-новият албум на грузинската пианистка Хатия Буниатишвили , който излезе на музикалния пазар през септември тази година, е откровение за непроницаемостта на живота, изразено чрез емоционални състояния, въплътени в разнообразна програма от произведения и композитори. „Лабиринт“ , както е озаглавила компактдиска Буниатишвили, включва..

публикувано на 29.10.20 в 18:48

Приказната история "Кало змея" продължава във втора книга на Милен Хальов

Втората част на книгата "Кало змея" е на пазара. Автор е Милен Хальов, който преподава изобразително изкуство на деца. "Историята продължава година и половина след края на първата. Емоционално подхваща персонажите там, където ги оставихме. За Кало това е един мрачен период и за тази година и половина той не се е разведрил по никакъв..

публикувано на 29.10.20 в 16:42

Изложбата "Отначало" връща усмивките

  „Отначало е всъщност едно второ начало, защото всъщност ние с брат ми сме ландшафтни архитекти и това беше нашето първо начало“, посочи в предаването „Преди всички“ Мирослава Мерекьова по повод новата изложба „Отначало“. "Изложбата е съвместна с брат ми Марин Мерекьов, ние сме потомци на художнически род. Имаме над 14 изявени художници в..

публикувано на 29.10.20 в 10:45

Дуо Шаламов свири Моцарт

„Техният успех, нагласата им на блестящи музиканти, това, че са от музикални семейства само показва колко е важна традицията. Невероятно много се допълват и като хора, и като музиканти “. Мнението е на проф. Милена Моллова и то е за клавирното дуо Алина и Николай Шаламови, нейни изявени възпитаници. Дуо Шаламов гостува на Софийската..

публикувано на 28.10.20 в 17:02

Имат ли интелект октоподите

„Душата на октопода“ на авторката Сай Монтгомъри е завладяваща книга за един разум, толкова „извънземен “, сякаш идва от дълбините на Космоса“. Това разказа „Хоризонт до обед“ издателят на българския превод на книгата Манол Пейков. Сай Монтгомъри е авторка на двайсет документални книги с изключителна популярност, предназначени за..

публикувано на 28.10.20 в 14:34

„Еврианта” на Театър ан дер Вийн от програмата на OperaVision

„Еврианта“ от Карл Мария фон Вебер – това е едно познато заглавие, но на напълно непозната творба. На всички е известна блестящата увертюра, но операта много рядко се поставя в театрите, направените цялостни записи са само три и то през 50-те години на отминалия век. Въпреки обърканото либрето операта „Еврианта” е прекрасна като музика,..

публикувано на 27.10.20 в 21:25