Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Шанахан: Може би Макрон ще наложи преразглеждане на бъдещата цел на НАТО

Френският президент Еманюел Макрон в Лондон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През седмицата в околностите на Лондон лидерите на 29-те страни-членки на НАТО се събраха да отбележат 70-тата годишнина на военния блок. Както отбелязаха някои политически наблюдатели : „Това беше една странна среща“. Срещата бе аранжирана така, че да демонстрира единството на страните-членки, но всъщност проличаха доста пукнатини в отношенията между водещи лидери, някои дори на лична основа.

Професор Марк Шанахан, ръководител на отдела за политика и международни отношения в университета в Рединг, даде интервю за БНР в което изказа мнение за бъдещето на НАТО, как Доналд Тръмп и Еманюел Макрон гледат на това бъдеще и дали НАТО е в „мозъчна смърт

Реален ли е оптимизмът на Столтенберг за „светло бъдеще“ пред НАТО

„Бъдещето на НАТО със сигурност е различно. НАТО бе учредено след Втората световна война като крепостна стена срещу съветската експанзия на Запад към Европа. Организацията е много важна за Съединените щати и те са основата на изграждането на блока. Той е обратната страна на плана „Маршал“, военната страна, която върви редом до икономическата помощ на плана „Маршал“- военната. Целта бе ясна, когато бяха 12-те основополагащи страни - да държат съветската мечка в нейната бърлога. И това продължи до края на Студената война. С разширяването на НАТО и включването на страни от Югоизточна Европа и бившите балтийски републики пак можеше да се приеме, че Русия задължително е единствения враг. Но сега НАТО се опитва да се ангажира и в други части на света. Реалната заплаха днес може би подължава да е Русия, но по-скоро като киберзаплаха, отколкото като физическа заплаха. Но ето сега идва Китай с неговата икономическа, военна и експанзионистична политика. А ако приемаш Китай като потенциална заплаха това означава и промяна на НАТО - защо съществува и какво защитава. Ако НАТО съществува, за да защитава западноевропейския стил на демокрация, то блокът определено има бъдеще. Доколко това бъдеще е светло зависи от това дали организацията ще остане обединена.

Докато Тръмп е на власт в Америка, а той не обича многонационалните организации, той не обича и не се чувства комфортно с многостранни споразумения и е много по-доволен да сключва двустранни споразумения, то за НАТО има заплаха. Тръмп може и да го няма по това време догодина, но може и да остане на власт още четири години, но който и да го замени може и да не гледа към Европа и да разчита на европейците за запазване на светвония мир, а да се насочи към Азия. Вече наблюдаваме по-малък интерес от Америка към Европа и по-голям към Азия. Американците може би виждат други начини да се държи Китай под контрол, ако това изобщо е възможно, отколкото да използват за целта организация, която е на 70 години.

След завръщането си в Америка Доналд Тръмп заплаши със санкции държавите, които не покрият критериите да заделят 2% от своя БВП за отбрана. Може ли това да се случи

„Тръмп винаги ще говори пред местната му аудитория. Независимо с кой говори и за какво, това, което има значение за него е да отправи ясно послание у дома към хората в средна Америка, които той иска да излязат и да гласуват за него. Така че той ще вдига много шум, понякога агресивен шум, към страни като Франция, дори Германия и много други страни в Европа, които не са заделили тези 2 процента. Дали той ще се опита да наложи санкции? Кой знае, може би ще поразмисли или някой ще му каже: „Ние, всъщност, имаме нужда от тези отношения с Франция. Имама наистина нужда от добри отношения с Германия.

Тръмп заплашва неговите приятели за последните три години. Заплашва ги, докато в същото време се опитва да омайва традиционни врегове. Стои близо до турците, стои близо до Путин. Той не е сложна личност, но е труден за разгадаване понякога, защото преминава от една идея към друга без очевидна стратегия. Трудно е да си близък с Путин и в същото време да изискваш от страни като България да заделя 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана. Не е изненада, че страните, които заделиха тези суми са балтийските държави и тези в Югоизточна Европа, които са по-близо до Русия, отколкото западноевропейците“.

Как изглежда бъдещето на Доналд Тръмп

„Обвинителният акт за импийчмънт на Доналд Тръмп ще бъде внесен в Камарата на представителите. Знаем това, Нанси Пелоси го каза вече. Камарата е доминирана от неговите политически врагове от Демократическата партия. Те ще докарат процедурата до Сената. Изслушванията в Сената могат да бъдат наистина много интересни. Републиканците все още контролират Сената и ще трябва да видим какви сериозни доказателства ще бъдат представени, че Доналд Тръмп е използвал отношенита с Украйна и политически лостове за доставки на оръжия за украинците. Колко от всичко това е било използвано за негови лични политически облаги.

Ако доказателствата са 100% ясни, тогава стената на републиканците в Сената ще се срути и той може да бъде признат за виновен. Той може да стане едва третият американски президент жертва на импийчмънт, но нито един от предишните не е бил признат за виновен след дело в Сената. Вероятността Тръмп да бъде признат за виновен е реална. Ще зависи от това дали неговите републикански приятели ще решат да останат лоялни на президента или лоялни на партията, или лоялни дори на американската нация“.

Развитията в Сирия и Близкия изток не са ли „бомба със закъснител“ в сложните НАТО-вски отношения

„Това е основната причина за крехкото състояние на НАТО. Турция е много важен член на блока. Тя осигурява традиционно голяма подкрепа на НАТО след 50-те години по близкоизточните граници на организацията. Тук сега назряват големите конфликти. Ердоган приема руски военни системи. Американците се оттеглят, допускайки ефективно хегемония на руснаците в Западния Близък изток през примирението на Турция.

НАТО е изложен на риск. Наблюдава се ерозия на чувството за единство. А Русия е страхотна, когато става дума за дестабилизиране. Това е, което иска да прави. Тя няма мощта да навлезе и да покори Европа със сила, но може да постигне това с дестабилизиране. Да, аналогията „бомба със закъснител“ е много добра. Тя може да избухне по всяко време през следващите три години като голям регионален конфликт.

Доколко е уместен коментарът на френския президент, че НАТО е в „мозъчна смърт

„НАТО продължава да живее сякаш има физически враг в лицето на съветската мечка. Съветска Русия изчезна преди доста време. Русия, като дестабилизираща сила в геополитиката, продължава обаче да е налице. Доказателство са нейните действия в Сирия, които изправиха Турция срещу НАТО. „Мозъчна смърт“ може би не е точно казано. Но при нуждата от значително прегрупиране и определяне каква ще е бъдещата цел на НАТО - абсолютно добре казано. И може би Макрон е силата, която ще галванизира това необходимо бързо и решително преразглеждане на концепцията какво трябва да представлява НАТО в бъдеще“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46