Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовката за студентския празник е в разгара си

Снимка: БГНЕС

В навечерието на студентския празник много млади хора пътуват до различни места в страната, където са избрали за прекарат утрешния 8-ми декември.  

Над 10 хиляди са резервациите в планинския курорт Банско за празника.

Повечето студенти пристигнаха още преди два дни, като са резервирали от 2 до 4 нощувки.  Чрез два студентски туроператора са договорени повечето пакети , чиито цени са съобразени с възможностите на младите хора, заявиха от туристическия бизнес в града.

Отделно от 10-те  хиляди студенти, ползвали услугите на туроператорите , има и такива, които са направили лични резервации. Те са не по малко от 2 000, споделят хотелиери и собственици на заведения. Вдигнаха се и оборотите на хранителните магазини. Купуват се най- вече алкохолни напитки, мезета, ядки и плодове.

В съседния спа курорт Баня  хотелските комплекси са отказали студентски заявки с мотива, че селището е предимно за семейна спа ваканция, но  и заради материалните щети, които остават след студентския празник.

В ски зоната над Банско има над един метър снежна покривка и някои от съоръженията вече работят, казаха от дружеството-концесионер. Цената на дневната лифт карта е 35 лева.

Сложна остава обаче пътната обстановка в областта, не само заради туристическия трафик, а и заради дъжда, който падна тази сутрин, а в последствие пътища и градски улици се заледиха.

В момента работят всички машини за опесъчаване и третиране на пътните настилки с химически препарати. Няколко леки катастрофи станаха в района, но само с материални щети.

Близо 3 хиляди студенти от всички краища на страната се очаква да пристигнат в курорта Пампорово за утрешния празник - 8-и декември.

Студентското парти започва от днес и ще продължи до 8 декември в специална шатра с площ 2 000 кв. м и капацитет 3 000 души, каза Петър Стоичков от организаторите:

"За 3-та година е събитието. Всяка година става все по-голямо. Тази година очакваме още повече хора. Шатрата е още по-голяма - близо 2000 човека ще се съберат - артисти, най-добрите от хип-хоп музиката, най-добрите от поп-фолка. Общо взето най-грандиозният празник по случай 8 декември и студентския празник".

От днес до приключването на студентския празник ще има засилено полицейско присъствие по пътищата на област Пазарджик. Жандармерията също се включва в осигуряването на обществения ред.

Проверки са извършени в курортните комплекси във Велинград, Свети Константин, и Цигов чарк и Юндола, както и в градовете Пазарджик, Панагюрище, Стрелча и Белово, и селата Равногор, Варвара и Семчиново.

Собствениците на хотелите и заведенията са предупредени да осигурят засилен контрол и прецизен пропускателен режим.

Предвидени са внезапни и чести проверки както заведенията, така и по пътищата. Ще се следи за употребата на алкохол, наркотични и упойващи вещества, както и за техническата изправност на автомобилите.

Екипи ще регулират движението по места, където има опасност от свличане на скални маси.

В осигуряването на реда ще участват и пет мобилни екипа от зоналното жандармерийско управление в Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диан Червенкондев

112 782 187 лева са постъпили във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

От декември 2023 до март 2024 година във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол, съобщи в т. нар. парламентарна комисия "Лукойл" председателят на Фонда Диан Червенкондев. Вносът на руски петрол е спрян, като през декември този внос е бил със "затихващи..

публикувано на 23.04.24 в 18:57

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16. Това каза служебният министър Атанас Запрянов. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойде у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., добави Запрянов: Тагарев: Работи се интензивно по инфраструктурата за Ф-16 "Два самолета ще ни бъдат..

публикувано на 23.04.24 в 18:39

Комисията по отбрана одобри и мерки за по-високо заплащане на цивилните служители в МО

Комисията по отбрана одобри единодушно на второ четене промените в Закона за отбраната, които ще повишат базата за определяне на месечно възнаграждение на военните.  Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните Депутатите приеха и серия мерки за по-високо заплащане на цивилните служители...

публикувано на 23.04.24 в 18:32

Има достатъчно ваксини срещу коклюш за децата от 2 месеца до 2 години в склада на МЗ

Има достатъчно ваксини срещу коклюш  за  децата  от  2 месеца до 2 години в  склада  на Министерство на здравеопазването, заяви по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия министърът на здравеопазването Галя Кондева.  314  са  случаите  на  коклюш  у нас от началото на годината, като н ай-много заболели - 214 -..

публикувано на 23.04.24 в 18:25
Старши комисар Пламен Иванов (вдясно)

Старши комисар Пламен Иванов оглави ОД на МВР в Габрово

Областната дирекция на МВР в Габрово ще бъде оглавявана от нов директор - старши комисар Пламен Иванов. Днес той е бил представен на състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Старши комисар Пламен Иванов е в системата на МВР от 1987 г., като последно изпълнява длъжността началник на Районното управление в..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

ЕП одобри нови бюджетни правила

Европейският парламент одобри нови бюджетни правила за страните членки, насочени към стимулиране на инвестициите, но при запазване на контрола върху разходите. Промените бяха приети въпреки критиките от страна на левицата. След две години на преговори мнозинството в ЕП подкрепи реформата на Пакта за стабилност и растеж, който определя правилата за..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

Русия се закани да засили още повече ракетните удари срещу Украйна

Часове след като за пореден път бомбардира Одеса и други украински градове, Русия се закани да засили още повече ракетните удари в отговор на очакваните мащабни доставки на оръжие за Украйна от Великобритания и САЩ. В очакване на нови руски офанзиви от североизток украинските власти на свой ред предприемат решителни стъпки за попълване на армията. "Ще..

публикувано на 23.04.24 в 18:16