Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото състезание по спортно катерене - Купа "Петър Атанасов", се проведе в с. Баня

Победителите в състезанието
Снимка: Таня Иванова



Първото състезание на името на основателя на Банско филм фест Петър Атанасов се проведе в края на ноември, в рамките на Банско филм фест. Катерачи и приятели на фестивала се събраха в с. Баня (на 5 км от Банско), където, на външната стена на една от къщите за гости има 11-метрова стена за катерене.

В пилотното издание участваха двадесетина състезатели, като преобладаваха дамите.

Първи стана главният съдия - Тихомир Димитров (10 секунди и 53 стотни), петкратен държавен шампион, бронзов медалист от световно първенство по ледено катерене, следван от Емил Борисов и Димитър Данев. 

Първите трима при мъжете

При жените победи Радка Петкова, най-добрата ни състезателка в леденото катерене. Тя се изкатери за 13 секунди и 84 стотни. Втора стана полякинята Елиза Кубарска - президент на тазгодишното жури на Банско филм фест. 

"Реших да си размърдам мускулите. На шега, за забавление. Беше много хубаво, супер приятно! Когато пътувам, винаги си нося еспадрилите за катерене" - сподели Кубарска.
Трета се класира Евелина Ангелова.
"Тук са всички приятели, весело е, хубаво е..." - каза друга от участничките, Петя Колчева, първата българка, изкачила Еверест.

Първите три при жените
Наградният фонд на състезанието (2000 лв.) беше осигурен от Свободин Димитров, който беше изработил собственоръчно електронната система за отчитане на резултатите. "Голям приятел на катеренето и алпинизма, дългогодишен алпинист, ски-алпинист и човек с голямо сърце", каза за него Тихомир Димитров.

Целта на състезанието е да популяризира катеренето в Югозападния край на България. Тук тепърва ще се разработват обекти, изтъкна Тодор Тодоров, член на съдийския състав, опитен алпинист, преподавател в НСА. Догодина надпреварата ще бъде включена в календара на Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Петя Колчева по стената
Репортаж от състезнаието чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нови 1750 м в Колкина дупка

Екстремните спортове 17 - 24 март 2024

Най-дълбоката и най-дълга пещера в България - Колкина дупка, вече е проучена до -561 м дълбочина и до 23297 м дължина . Само за седмица, по време на последната експедиция на клуб "Под РъБъ", която приключи успешно миналата събота, са добавени 1750 м, с проучени нови части зад блокажа, нови реки и екипиран нов (четвърти) стационарен лагер, съобщават от..

публикувано на 24.03.24 в 12:43

24.03.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 24.03.24 година.

публикувано на 24.03.24 в 09:00

Мита Стойчева: Колкото ми бе по-мъка, толкова повече пеех

Мита Стойчева е родена на 22 март 1909 г. в село Мекиш, Търновско. Израства в естествена музикална среда– майка ѝ и по-голямата ѝ сестра често пеят. От малка започва да се изявява на селските младежки събирания, а учителят ѝ по музика Александър Петков Земни запалва у нея истинската любов към музиката.  Детство си прекарва в малка, селска къща, при..

публикувано на 22.03.24 в 03:00

17.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката от 17 март 2024. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 18.03.24 в 09:30
Линията на Томашевски и Халдаш

Екстремните спортове 3-17 март 2024

Поляците Мачрин Томашевски и Павел Халдаш осъществиха вероятно първото зимно изкачване на голяма стена в Аляска. То е продължило 10 дни - от 28 февруари до 8 март, като новата линия "Zimne wojny" е по Южната стена на една от кулите в масива Mooses Tooth, в националния парк "Денали", САЩ. Маршрутът е 980 м, 19 въжета, A3, M5, 70°. Според Томашевски..

публикувано на 17.03.24 в 15:57

10.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 10 март 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 11.03.24 в 09:09
Кънчо Долапчиев награждава победителките в Държавното първенство по ски-алпинизъм

На 79 г. Кънчо Долапчиев продължава да се състезава с младите ски-алпинисти

Тази година се навършват 40 години от първата национална експедиция до Еверест. В състава й тогава е  Кънчо Долапчиев, който тази година навършва 80 години , като продължава да участва, наравно с младите, в състезания по ски-алпинизъм.  Роден е на 23 октовмри 1944 г. в Самоков. Първо става скиор, а след това започва да се занимава и със..

публикувано на 10.03.24 в 15:08