Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров е новият председател на КПКОНПИ

| обновено на 11.12.19 в 15:47
2
Парламентът избра новия председател на КПКОНПИ
Снимка: БТА

Сотир Цацаров е новият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. За него гласуваха 165 народни представители от ГЕРБ, “Обединени патриоти“, ДПС, "Воля" и независимите депутати от "Атака".

Въпреки заявката на левицата, че няма да подкрепят нито един от кандидатите,  27 депутати от БСП гласуваха за Цацаров.

За другия кандидат Симеон Найденов от "Воля" гласуваха едва 12 депутати - 10 от парламентарната му група и двама от БСП.

В представянето на Цацаров днес беше поставен акцент върху високия му професионален опит и биография. 

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" призова Цацаров, ако бъде избран:

"Очакванията към вас ще бъдат изключително високи, но не да се занимавате с дребосъка, а най-после да хванете по-едрите риби. Римляните казват: "Орелът не лови мухи".

От "Воля" определиха кандидата им Симеон Найденов като достойната кандидатура. Съпартиецът му Пламен Христов открои неговия професионализъм:

"Наред с високия морал и най-вече независимостта от задкулисието са особено важни за бъдещия председател на комисията и г-н Найденов ги притежава".

Емил Димитров от "Обединени патриоти" каза в подкрепа на Цацаров:

"Той е всичко това, което другите не са".

Депутатът от ДПС Симеон Симеонов посочи:

"Г-н Цацаров е един брилянтен юрист".

Дебатът прерасна в размяна на реплики затова дали НС или президентът трябва да назначава председателят на комисията и се стигна до призиви за парламентарен дебат за състоянието на съдебната власт. Георги Марков от ГЕРБ обобщи:

"Тя ври от скандали".


Корнелия Нинова

Левицата потвърди позицията си, че няма да подкрепи нито един от кандидатите. Лидерът Корнелия Нинова се обоснова:

"Ние не признаваме този закон. Ние не признаваме тази комисия, защото тя е мъртво родена, няма функции, и времето доказа, че не се бори с корупцията. Ние не признаваме процедурата, по която се избира председателят от зависимите от проверките му. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свързва КПКОМПИ, повечето хора ще кажат: "С незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев". И какво последва от това?! За награда лично премиерът го направи консул в Испания! Това прилича на стимулиране - покриване и награждаване с постове за корупция".

Зам. -председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски обясни вота на колегите си, подкрепили Цацаров:

“Народните представители, които имат различно мнение от общото решение на групата, могат да гласуват така, както преценят, както е и по правилника на парламентарната група. Аз гласувах против“.

Очаква се още утре - на последното си за тази година заседание, Пленумът на Висшия съдебен съвет да гласува молбата на Сотир Цацаров да бъде освободен като главен прокурор. 

"В момента, в който е налице указ на президента, с който съм освободен. Няма каквато и да е пречка г-н Гешев да встъпи", коментира той в кулоарите на парламента.

След избора Сотир Цацаров председателства за последен път заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Процедурата за предсрочното прекратяване на мандата на настоящия главен прокурор се финализира с указ на президента Румен Радев.

Очаква се най-късно следващата седмица Цацаров да отстъпи поста на назначения за главен прокурор Иван Гешев.

При изслушването си на 19 ноември настоящият Обвинител Номер 1 открои, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия. Само 7% от служителите се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случай броят на служителите трябва да се увеличи. Според него Дирекция „Антикорупция“ трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната. Едно от предложенията на Сотир Цацаров е създаване на Консултативен съвет към Антикорупционната комисия с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт. 

Другият кандидат Симеон Найденов предложи разширяване на сградния фонд, преразглеждане на изискванията за попълването на данъчните декларации за имуществени интереси. Той заяви, че е бил от двете страни на бариерата - и като обвинител, и като защитник, като според него този опит ще му бъде от полза, за да ръководи безкомпромисно комисията.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14

Денков анализира Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната. САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата..

публикувано на 29.03.24 в 12:06
Румен Радев

Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени

"Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство".  Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор..

публикувано на 29.03.24 в 11:54

Истории от Афганистан

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон . Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент.  Преди 20 години България става член на НАТО: Историята..

публикувано на 29.03.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата. 

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00