Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Медийните рискове за децата - жертви на насилие

Снимка: YOUNICEF

Какво преживяват децата - свидетели и жертви на домашно насилие? Какви са щадящите процедури за събиране на данни от деца - жертви и свидетели? Кои са добрите практики? Върху това ще се фокусират дискусия и обучение в София, които организират Фондация "Асоциация Анимус", съвместно със Сдружение "Институт за социални дейности и практики" с подкрепата на УНИЦЕФ. Ще бъде обсъдена и друга чувствителлна тема за медийното ни пространство - етичното отразяване и мястото на децата в медиите. 

"Първият въпрос, който може би трябва да си зададат - дали е гарантирана безопасността на едно дете и дали начинът, по който аз влизам в контакт и отразявам това дете, няма да повлияе на това то да бъде в още по-рискова ситуация, отколкото е било в момента", каза пред "Хоризонт" Катя Кръстанова от "Асоциация Анимус".

Вторият въпрос според нея е дали не засилваме преживяванията, които трябва да бъдат туширани. Моделът е разработен с подкрепата на УНИЦЕФ и на Асоциацията на европейските журналисти. 

"Те разработиха един пътеводител за това как да бъдат представени случаите на децата в медиите, така че да бъде запазено тяхното лично пространство и да не бъдат въвлечени в по-голям риск и опасност отколкото са", допълни Катя Кръстанова. 

Достоверност срещу анонимност

Недопустимо е в публичното пространство да се появяват снимки на деца в риск и жертви на насилие, коментира тя.

"Самият начин, по който се отразяват историите - прави впечатление, че понякога не само те се засрамват и се вкарват в ситуация да се чувстват още по-виновни, а чисто физически понякога има риск за децата - жертви на насилие, които стават част от различни процедури, свързани с разследване на полицията, дори съдебни процедури. И начинът, по който се представят, понякога буквално ги застрашава", изтъкна експертът.

Желанието да се придаде достоверност всъщност влиза в противоречие с нуждата на детето да бъде анонимно, смята Кръстанова.

"Всъщност журналистическата потребност да се обозначи, за да може аудиторията да придобие директна представа, се конфронтира с това едно дете да бъде скрито, никой да не знае от класа му, че то е жертва на домашно насилие или е преживяло изнасилване. Достатъчно е да се спомене училището, градът и вече е ясно", посочи Катя Кръстанова.

Срам, страх и вина

Най-сериозният проблем при децата - жертви на насилие е, че те изпитват много силно срам, страх и вина.

"Всичко, свързано с издаване на детето, води до това то да бъде сочено. Независимо дали го сочат, защото е жертва на сексуално насилие, дали е дете, което е преживяло или е било свидетел на домашно насилие, или е дете, което е въвлечено в сексуална експлоатация. То започва да бъде идентифицирано с ролята на жертва и да се отнасят с него по този начин", подчерта Кръстанова.

Децата - жертви на насилие имат огромната потребност да не бъдат сочени и разграничавани от другите деца, категорична е тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Женски пазар в София

На Женския пазар можете да откриете и изкуство - книги, музика

Първият уикенд пазар в София започва тази събота и неделя на емблематичния за софиянци Женски пазар. Всеки уикенд от 10 до 19 ч. столичани ще могат да открият на едно място много продукти, книжен пазар, музикална програма и съвременно българско изкуство. „Часове ни делят от началото на първия по рода си и единствен засега..

публикувано на 25.09.21 в 20:58
д-р Тотко Найденов

На Чиловите дни в Славейно почетоха паметта на проф. Константин Чилов

  "По традиция в съботен ден точно в 12 часа откриваме традиционните Чилови дни, които създадохме през 1998 г. с подкрепата на Лекарския съюз и на Министерството на здравеопазването, като преди бяха много по-многолюдни тези Чилови дни. Идваха много колеги от цялата страна, но вече са малко по-редуцирани . Преминават въпреки всичко много..

публикувано на 25.09.21 в 20:23
Емил Гашев и Красимир Танчев

Инициативата „Да слезем от колите и да повървим пеша“ събра стотици на поход в Плевенско

Инициативата „Да слезем от колите и да повървим пеша“. Под това мото отново пешеходци от всякакви възрасти изминаха разстоянието от Плевен до село Тотлебен, което е близо 24 километра. „Първата година бяха 70. Всяка година се увеличаваха. Миналата година ние се приготвихме за 300 души. Направихме 300 тениски и на стартът се оказаха..

публикувано на 25.09.21 в 18:16
Карлес Пучдемон

Пучдемон може да излезе от ареста, но няма право да напуска Сардиния

Каталунският сепаратист Карлес Пучдемон може да излезе от ареста на остров Сардиния, където беше задържан снощи с европейска заповед за арест, издадена от Испания, но няма право да напуска острова. Предстои съдът да реши дали да бъде екстрадиран по искане на Мадрид, предаде Франс прес. Бившият каталунски лидер е обвинен за ролята му в незаконния..

обновено на 24.09.21 в 21:58
Емблемата на Силистра

Силистра - най-северният север

За мнозина Силистра е непозната част от България, а онези, които все пак са я посещавали – определят местоположението ѝ като най-северния север, използвайки едноименния роман на Стефан Поптонев от 1975 година. Граничи с Румъния и по вода, и по суша – нещо, което малцина знаят. За Силистра казват още, че не е град, покрай който ще..

публикувано на 24.09.21 в 16:45
Комисия по отбрана в НС

Кой трябва да поеме ремонта на българската военна техника

"Една идея не мина през комисията по обрана между двете четения на актуализацията на бюджета за 2021-ва. Да се постави силно ограничение за разходи за продукти и услуги по българската отбрана към страни извън НАТО и ЕС, а изключение да се прави за ремонти в Украйна и Грузия. На фона на това, че голяма част от техниката е отпреди..

публикувано на 24.09.21 в 14:55
Д-р Гергана Николова

Николова: Здравно-профилактична карта се издава след преглед

Родителите и учениците трябва да предоставят на училищните власти талон за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, така наречения картон или лична здравна профилактична карта. Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар по служебен път, информираха от..

публикувано на 24.09.21 в 12:38