Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Славчев: Мерките на Столичната община за въздуха са пълна мъгла

Симеон Славчев
Снимка: Георги Нейков

Симеон Славчев, бивш общински съветник в Столичния общински съвет и председател на партия МИР, предлага да се забрани и криминализира изгарянето на отпадъци в България, в частност от инсинератора, одобрен от Столична община и получил финансиране от ЕС.

Пред БНР Славчев изтъкна, че „чистотата на въздуха влияе пряко върху чистотата на човешкото здраве и за огромно съжаление София се нарежда на 3-о място като най-мръсен град в света“.

„Европейската агенция по околна среда окачествява въздуха в София като доста опасен за здравето на хората. Постоянно наблюдаваме кризисни пиар акции на кмета Фандъкова и на Столична община като цяло и затова излязох с конкретна позиция – не само горенето на отпадъци да бъде криминализирано, а цялостният процес по изгаряне. Защото всеки един от тези процеси по изгаряне бълва във въздуха отровни вещества“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според него мерките, в кавички, на Столична община и кмета Фандъкова са „пълна мъгла“.

„Завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София ще бълва допълнително фини прахови частици и ще замърсява въздуха на София“, подчерта Славчев.

„В социалните мрежи излезе снимка на г-жа Фандъкова, която излиза от форум за чистотата на въздуха и се качва на „Мерцедес“-а си, който гори 20 л на 100 км и който също замърсява. Въпросът е принципен и на личен пример. Когато искаш да промениш нещо, трябва да дадеш личен пример“, отбеляза още той.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Фандъкова иска затвор за горенето на отпадъци

Горенето на отпадъци е основна причина за замърсяването на въздуха в София и ще се инкриминира чрез законодателни промени, внесени от ГЕРБ, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова: "Утре група народни представители от ГЕРБ ще внесат искането ми за..

обновено на 09.12.19 в 19:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.   Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02