Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската опера представи творби на Албена Петрович-Врачанска в Люксембург

Снимка: М. Методиев

На 6 и 7 декември музиканти от Държавна опера – Стара Загора гостуваха в Националния театър на Люксембург. Те представиха две камерни опери от българската композиторка Албена Петрович-Врачанска, която живее в града от 25 г.

Признавам, че изпитах особено вълнение от факта, че стоя в публиката на Националния театър на Великото херцогство Люксембург, а на сцената български и люксембургски музиканти заедно представят две заглавия на българска авторка – камерните едноактни опери „Любов“ и „Ревност“. Още повече, че първата от тях, по либрето на Светла Георгиева, се играеше на български език, а публиката можеше да проследи текста със субтитри в превод на английски. Втората творба – „Ревност“, бе представена на английски, неин либретист е Питър Табит Джонс от Уелс. И двамата автори присъстваха в залата.


Този своебразен оперен диптих е написан от Албена Петрович-Врачанска специално за оперния театър в Стара Загора, с подкрепата на Министерството на културата на Люксембург. Той вече е имал своята премиера в града на липите, с друг декор и режисьор, а сега на практика „Любов“ и „Ревност“ бяха представени премиерно в този си вид.

Артистите, приели предизвикателството да навлязат в непознатите дебри на една съвършено различна от добре позната оперна стилистика, бяха Нели Нечева, Елена Баръмова, Игнат Желев – в миниатюрата „Любов“, Тереза Бракалова и Николай Моцов – в „Ревност“. Заедно с тях в това приключение се впуснаха хористи от Държавна опера – Стара Загора с чуждестранните им колеги – ансамбълът за съвременна музика от Люксембург „Лучелин“ с диригент Алекс Сансо и саксофонистът Жан-Марти Фраскьо.

За костюмите и сценичното решение се погрижи Денис Иванов от Старозагорската опера. Тук е мястото да кажа, че Националният театър на Люксембург е съвременна сграда, с по-скоро клубна атмосфера. Салонът е за стотина човека публика. И в двете вечери спектаклите бяха разпродадени, дори извън залата останаха хора, които не успяха да се сдобият с билет.

Композиторката Албена Петрович-Врачанска е човекът, който в продължение на години изгражда връзката между музикантите на България и Люксембург. Сред многобройните награди , които е получила дотук особено ценна е “Кавалер на Ордена за заслуги към Великото херцогство Люксембург”. 

Сред публиката имаше, разбира се, и наши сънародници, които живеят в Люксембург. За тях, както може да се предположи, тези две български вечери бяха особено ценни.  

Репортаж от събитието можете да чуете в звуковия файл.
Снимки: Методи Методиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 15.04.24 в 16:05
Донка Шишманова

Помните ли... оперетната прима Донка Шишманова?

На 14 април голямата наша оперетна примадона Донка Шишманова можеше да отбележи своя 90-годишен юбилей, но си отиде от този свят преди две години. Можем само с носталгия да си спомним за нейните прекрасни героини, които сме гледали на сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.  Винаги съм си представяла оперетната примадона точно..

публикувано на 14.04.24 в 08:30

Сборник, посветен на вековния юбилей на Лиляна Бочева, ще бъде представен на тържествен концерт

На 13 април, само ден след вековния юбилей на хоровата диригентка Лиляна Бочева, в столичната камерна зала "България" от 16 часа ще се съберат верните ѝ бодросменци, за да почетат незабравимата си дългогодишна ръководителка. Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. Тя поема ръководството на световноизвестния детски хор „Бодра смяна“ след смъртта на..

публикувано на 12.04.24 в 19:50
Лиляна Бочева и хор

Спомен за хоровата диригентка Лиляна Бочева

Днес се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева - изтъкната хорова диригентка, педагожка и пианистка. Нейното име свързваме с хор „Бодра смяна“ - една от емблемите на българското детско хорово пеене.  Трудно ми е да говоря без емоции за нея - цялото ми детство премина през този забележителния хор, станах музикант благодарение на..

публикувано на 12.04.24 в 19:38
Дуо

Дуо "Атмосфери" представя нова версия на творба от Брамс

Клавирното дуо "Атмосфери", носител на наградата "Олга Камбурова" 2020 на предаването за класическа музика "Алегро виваче", започна поредица от концерти със симфонични оркестри в различни български градове.  За първи път в България Александра Дичева и Мила Михова представят Концерт за пиано на четири ръце и струнен оркестър - съвременна транскрипция по..

публикувано на 12.04.24 в 18:34
Феникс Върбанов

Феникс Върбанов с "Пулсации" в едно пътешествие към вътрешния свят на човека

Среща в "Нощен хоризонт" с истинското изкуство и стремеж за откриване на  вдъхновение за всеки по своята душевна и емоционална пътека .  Гостува  художникът Феникс Върбанов с "Пулсации" в едно пътешествие към вътрешния свят на човека , към магичния Космос, който се разкрива при досега с неговите творби. Покана за откриването на  една..

публикувано на 11.04.24 в 16:59