Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социално ориентирана кауза

Правен инкубатор помага на млади юристи

Целта е да създадат устойчиви юридически практики за работа с маргинализирани групи

Мариана Борисова и Даниела Михайлова
Снимка: Ани Петрова

В началото на декември в София стартира официално първият правен инкубатор в Източна Европа. 

Програмата подкрепя 13 настоящи или скоро завършили студенти по право и адвокати, които показват ангажираност към социалната справедливост. 12 от тях са с ромски произход. В продължение на 18 месеца те ще работя с петима ментори - адвокати и съдии. Целта е в края на програмата участниците да създадат устойчиви юридически практики, чрез които да осигуряват равен достъп до правни услуги за физически лица, семейства, малки фирми и хора от маргинализирани групи.

Успешен старт

"Правният инкубатор е инициатива, която дава възможност на млади юристи да стартират успешно своята адвокатска практика и да се обърнат към това да имат по-добри комуникации с клиентите от една страна и с институциите, с които адвокатът работи от друга", обясни в предаването "Хоризонт до обед" адвокат Даниела Михайлова.

Университетското образование обикновено подготвя доста добре юристите на теоретично ниво, но когато започне практическата работа, се оказва, че младите колеги се сблъскват с доста трудности от практически характер, посочи тя. "От една страна практическата страна на работата, от друга страна бизнес уменията, които са необходими, за да се въведе успешно и да се развие една адвокатска практика."

Практически познания

Правният инкубатор помага на специалистите да получат практически знания за упражняване на професията и да получат бизнес умения.

"Два бяха основните критерии за избор на участници в инкубатора. Първият - да се спрем на хора, които действително в своите мотивационни писма, с които кандидатстваха, са обявили своята ангажираност към социалната справедливост и желанието си да работят с хора със средни и ниски доходи, защото на практика това е една огромна група хора, които в противен случай остават без достъп до правосъдие. Това е голям минус за самите хора и освен това е минус и за правосъдната система, защото когато един човек се явява в съда без правна защита, това затруднява и съдебния състав", коментира Даниела Михайлова.

При набирането на кандидати за правния инкубатор не са залагани критерии за етнически произход, уточни тя.

Недостъпна ли е юридическата професия

"Просто така се получи, че повече от кандидатите за участие в инкубатора бяха студенти и завършили юристи роми, докато при менторите на практика е обратното. При менторите имаме само една колега от ромски произход, а те са общо пет. И това на практика е още едно доказателство - трудно се пробива в професия като юридическата, особено в адвокатските практики, ако няма подкрепящо крило, което по някакъв начин да ти даде успешен старт", подчерта адвокат Даниела Михайлова.

Адвокат Мариана Борисова е от ромски произход, израснала е в малко населено място в типично и традиционно ромско семейство.

"Пътят на правото беше за мен една мисия и може би една сбъдната мечта", споделя тя.

Невидимите добри примери

"Не приключих до завършването и до получаването на дипломата, а продължих да бъда полезна и да давам част от енергията, времето си за развитието и подкрепата на другите млади роми в нашата общност и на всички онези в малките населени места, които имат нужда от гръб или подкрепа. Така се стигна до 2015 година, когато осъзнах, вече практикуващ юрист, в държавна институция работех, че в ромската общност има необходимост от въвеждането на правото и да го познават много по-добре от една страна. От друга страна чуваме постоянно, че има вече образовани роми, но негативните стиреотипи спрямо ромската общност нарастват и ние останахме невидими. Тогава при мен се зароди идеята, че трябва да намеря и да събера всички роми, завършили право, за да се обединим заедно, да може да сме си подкрепа едни на други и да създадем тази подкрепяща среда, която на нас ни липсва", мотивира се Мариана Борисова вече като участник в правния инкубатор. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17