Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нови случаи на африканска чума по свинете в Ловешко и Търговищко

| обновено на 17.12.19 в 18:31
Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине.
Снимка: „Североизточно държавно предприятие“

Два нови случая на африканска чума по свинете (АЧС) са регистрирани в област Ловеч. Заразените диви прасета са открити в  землището на село Васильово, община Тетевен и край село Торос, община Луковит.

Заболелите диви прасета от АЧС в Ловешка област с тези два случая стават шест.

Предприети са необходимите мерки за ограничаване на разпространението на заразата.

Предприемат се спешни мерки за предотвратяване и ограничаване разпространението на болестта АЧС заради случаи в три на общини на област Търговище, съобщи БТА. 

Регистрираните случаи са при диви свине и касаят землищата на селата Миладиновци, Голямо Ново, Славяново, Водица и на град Опака, съобщиха след заседание на Областната епизоотична комисия, с ръководено от зам.-областния управител Панайот Димитров.

Предстои директорът на "Регионална дирекция по горите" в Шумен със заповеди да определи инфектираните зони, в които се забранява достъпът на хора, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта при спазване на изискванията за биосигурност.

ТП "ДЛС Черни Лом" - Попово, в чийто териториален обхват попадат всички обявени огнища, следва да предприемат незабавно всички необходими мерки за биосигурност, опазване и защита на горските територии и дивеча, както и опазване здравето на населението. 

От Областната епизоотична комисия апелират всички ловци да се придържат към установените правила и да не навлизат в инфектираните зони.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.