Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болница "Св. Иван Рилски" получи специален апарат от "Българската Коледа"

Лекарите ще могат да поставят по-точна диагноза на болните от епилепсия

Доц. Петя Димова и доц. Красимир Минкин
Снимка: УМБАЛ

Центърът по функционална и епилептична хирургия в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" получи от кампанията "Българската Коледа" специален апарат и софтуер към него.
     

С новата техника лекарите ще могат да извършват едновременно изследване с магнитен резонанс и електроенцефалография. Тази възможност нарежда Центъра в топ 4 в света по диагностика и лечение на най-сложните случаи на епилепсия.

Над 300 пациенти с тежки епилепсии са оперирани в Центъра по функционална неврохирургия на университетската болница за последните 10 години. В повечето от случаите става въпрос за деца, тъй като болестта се проявява най-често в детска възраст. При 2/3 от пациентите е постигнат пълен контрол над епилептичните пристъпи. 

Диагностика на сложните случаи

Новото изследване ще позволи да бъдат оперирани и диагностицирани и най-сложните случаи, на които досега е отказвана хирургия.

"Това изследване спада към вече най-високоспециализираните. Такива изследвания се правят в много малко центрове по света. Така че го смятаме за едно нововъведение, което ни поставя в челния списък от центрове по света, занимаващи се с хирургия на епилепсия", обясни началникът на Центъра по функционална неврохирургия доц. Красимир Минкин.

Новата възможност за прецизна диагностика представлява съчетаване на  електроенцефалография и ядрено-магнитен резонанс, които се извършват едновременно, като данните постъпват в софтуера на апарата.

Епилептична активност и епилептични огнища

"Електроенцефалографията, с която се занимавам основно аз, е метод за най-добра разделителна способност и регистрация във времето на епилептичната активност. Докато магнитният резонанс е основният анатомично-диагностичен метод, на който ние базираме нашите познания за това къде е локализирано епилептичното огнище", допълни неврологът доц. Петя Димова.

Съчетавайки тези два коренно различни метода се добива информация, която е максимално точна и при най-трудните пациенти с огнищни епилепсии, при които или епилептичната активност е много обширна или зоната е разположена много дълбоко.

Нетравмиращ метод при децата

Така броят на необходимите диагностични изследвания ще намалее, а децата с тежки епилепсии ще получат възможно най-качествена, бърза и нетравмираща диагностика на състоянието, без да се налагат използваните до сега инвазивни процедури, допълва Петя Димова. Според колегата й д-р Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика в болница "Св. Иван Рилски", новото изследване е безценно, защото събира два метода в едно.

По-бърза и ясна диагноза

"Това ще направи методиката наистина допълнително много по-точна, много по-детайлна и се надяваме много да скъси времето за диагностика на тези най-сложни пациенти, защото при някой е ясно от първият път, но при много от случаите имаме, които наистина им се налага повторно и повторно изследване и се надяваме това нещо да бъде избегнато", каза д-р Марин Пенков.

Очакваният ефект е повече пациенти да получават възможност за оперативно лечение на сложни епилепсии при минимален травматизъм, казват лекарите. Няколко малки пациенти вече чакат за комбинираното изследване. Апаратурата ще се използва и за лечение на възрастни.

За семействата на деца с епилепсия новата възможност за диагностика в ранна възраст е дълго чакана, потвърди Антоанета Видева от Асоциацията на майките на деца с епилепсия. По думите й новата апаратура ще помогне на много деца да водят пълноценен живот. 

"Аз като майка на дете с епилепсия, вече пораснало, мога да кажа, че това е надежда за много родители - децата да им водят пълноценен живот, което не е никак малко, защото животът с епилепсия е труден. И всяко детенце, което има шанса да бъде излекувано,  получава много голям дар."

Чуйте репортажа в звуковия файл.

Снимка: УМБАЛ "Св. Иван Рилски"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българската Коледа

Юлкер Халил разчита на помощта на „Българската Коледа“

Юлкер Халил е само на 2 години и половина. Момченцето ходи трудно, защото едното му краче е по-късно, стъпва на пръсти и не може да стои изправен дълго време. Заради заболяването си е подложен на непрекъснати терапии.  Имунната му система е изтощена и боледува през седмица. Това е и причината да не може да ходи на детска градина. Детето живее в..

публикувано на 26.12.19 в 08:39

Максим от Каварна получава от "Българската Коледа" помощ, за да расте

12-годишният Максим Янев от Каварна е поредното дете, което получава финансова подкрепа за лечение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.     За поредна година детето получава средствата, които са необходими, за закупуването на ежедневната му нужда от прием на растежен хормон, тъй като организмът му не го произвежда. На..

публикувано на 25.12.19 в 17:05

Апаратура намалява стреса на децата при болезнени манипулации

Отделението по изгаряния и пластична хирургия за деца в УМБАЛСМ „Пирогов“ е единственото специализирано в страната за диагностика, активно лечение и последваща рехабилитация на децата до 18-годишна възраст. Клиниката се нуждае от специално разработена система за отвличане на вниманието при детето, което доказано намалява посттравматичния..

публикувано на 25.12.19 в 10:44
Българската Коледа

Мартин на 5 години се нуждае от ежедневни терапии

Мартин Христов е на 5 години. Той страда от генерализирано разстройство на развитието от аутистичния спектър. За да оздравее, се нуждае от ежедневни терапии, за заплащането на които семейството разчита на кампанията „Българската Коледа“. Промените и разликата в развитието на детето били забелязани от родителите му, когато бил на..

публикувано на 24.12.19 в 15:19

Полина Димова от Габрово е едно от децата на „Българската Коледа“

7-годишната Полина Димова от Габрово е едно от децата, които се нуждаят от ежедневна рехабилитация, за да могат, въпреки тежките увреждания, да напредват в развитието си. Подкрепа в първите ѝ стъпки, макар и не самостоятелни, момичето получило от дарителите в кампанията „Българската Коледа“. За Полина и надеждите на нейното..

публикувано на 24.12.19 в 11:29
Българската Коледа

Как "Българската Коледа" помага на Виктория Христова от Свищов

10-годишната Виктория Христова от Свищов за втора година ще разчита на инициативата „Българската Коледа“, за да продължи борбата си с детската церебрална парализа, епилепсията и други съпътстващи заболявания. За да не изостава в развитието си и да надгради постигнатото до сега, Вики има нужда от рехабилитация и психологична терапия. Вики е..

публикувано на 23.12.19 в 12:42

„Шейново“ с дарение от „Българската Коледа“

Софтуерната програма към апарата за изкуствена вентилация на новородени помага на деца, които имат проблеми с дишането. За болница „Шейново“ този софтуер е необходим, тъй като той дозира количеството въздух, когато се прави изкуственото дишане на пациент и това не води до физическо нараняване. „Това е допълнителна програма към дихателни..

публикувано на 20.12.19 в 17:49