Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново литературно списание си пробива път

Списание "ТЕКСТИЛ" ще излиза два пъти в годината

Фрагмент от корицата на списание "ТЕКСТИЛ"
Снимка: Facebook

Ново литературно списание ще бъде в книжарниците до дни. 

В първия брой на списание "ТЕКСТИЛ" е публикувана проза, поезия и есета от български и чуждестранни автори. Списанието е със 108 страници и ще излиза два пъти в годината - през зимата и през лятото. 

Профилът

Зад проекта стоят поетът и преводач Петя Хайнрих, филологът и преподавател в Нов български университет д-р Георги Гочев и художникът Дамян Дамянов.

"В България литературните списания обикновено се адресират по два начина. Едните списания се адресират към някаква много широка публика, традиционно е така, към, така да се каже, целия български народ. Другите се опитват да развиват някаква собствена естетика и да се насочват към някаква малка група хора. Нашето списание иска да се позиционира някак си в средата, между тези две традиционни групи и да бъде насочено по-скоро към една средна публика, която средна публика няма конкретна естетика, не търси конкретна естетика, но не търси посланията, адресирани към целия народ", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Георги Гочев от екипа на изданието.

Българите зад граница

Една от групите, които списанието иска да приобщи като читатели, са хората, които живеят в други страни, но пишат на български език.

"Тя (групата - бел. ред.) е жива и е хубава по много причини. Тези хора не общуват пряко с българският език, който в медиите и навсякъде повече или по-малко се опошлява. И те имат една такава по-особена, отдалечена представа за българския, която позволява да се кажат някои неща по много хубав начин", смята университетският преподавател.

За трудния път на литературните списания той заяви, че проблемът не е само финансов. 

Смъртта на литературните списания

"Всъщност издържането на едно литературно издание чисто финансово не е толкова трудно. Литературните издания възникват от някаква среда. Проблемът е по-скоро със състоянието на българските културни среди, т.е. дали те са живи културни среди, дали са осигурили приемственост, защото когато нещо съществува 25 години и повече, то повече или по-малко, чисто човешки изчерпва силите си и се уморява. И стига до естествен край, ако не осигури някаква приемственост", коментира Георги Гочев от НБУ.

Фрагмент от корицата на списанието

В първият брой на списание "ТЕКСТИЛ" са публикувани текстове от 13 автори, от тях 11 са български. "Това са съвременни български автори, които пишат поезия, проза и есета. Имаме един текст на покойния Богдан Богданов от една негова неиздадена книга. Един много красив фрагмент за музиката", разказа още Гочев.

Сговорчивата власт

В момента имаме една уникална ситуация, при която управлява партия, която чудесно представя идеала за добър живот на българския консуматор, посочи Гочев относно актуалните събития в страната извън литературната сцена.

"Според мен като цяло българите са задоволени от живота си. Говоря за този съвсем битов начин, по който се живее. Магазините са пълни, моловете са пълни, пазарува се, пътува се. Консумативната страна на българския живот е задоволена и българската власт е сговорчива. Властта, която в момента ни управлява, е сговорчива в уговарянето на консуматорските желания на българина. Ако ти поискаш нещо от тази власт, тя ти го дава. Въпросът е какво се иска".

Промяната настъпва тогава, когато консенсус между хора и власт няма, а такъв консенсус в момента в България съществува, подчерта Георги Гочев. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от корицата на

Специални издания за 100 години от рождението на Станислав Лем

„Станислав Лем е невероятен мислител и философ, освен всичко друго. За юбилея от рождението му предоставихме на неговите почитатели две специални издания на негови великолепни романи“, каза пред БНР Александра Александрова от издателство   "Колибри“ във връзка със 100-години от рождението на Станислав Лем. "Издателството..

публикувано на 17.09.21 в 13:19

"МузиКамерОн" - новото общество на изкушените от камерната музика

На 20 септември с концерт в София ще бъде представено новото сдружение за камерна музика "МузиКамерОн" , което си поставя за цел да обединява творческите енергии на елитни български и чуждестранни изпълнители в свой самостоятелен концертен сезон. Събитията ще се провеждат в галерията Vivacom Art Hall "Оборище 5" веднъж или два пъти месечно. Идеята е..

публикувано на 17.09.21 в 12:20
Тони Николов

На празника на София дар за паметта е книгата "Спомнена София“

На празника на София 17 септември ще бъде премиерата на новата книга на Тони Николов "Спомнена София" в Дома музей "Борис Христов" на улица "Цар Самуил. Митко Новков, директор на програма „Христо Ботев“ на БНР и писателката Теодора Димова ще представят книгата. "Те са колективни спомени на един град и когато трябваше да напиша някакви..

публикувано на 17.09.21 в 11:43

Изложбата „Вазов в София“ се открива пред Народния театър

Изложбата „Вазов в София“ се открива днес в градинката пред Народния театър. Експозицията е част от поредица от събития, с които Народния театър „Иван Вазов“ отбелязва 100-годишнината от смъртта на писателя. Проектът е подготвен от драматурзите на театъра Мирела Иванова и Светлана Панчева. На 14 табла са показани снимки, документи,..

публикувано на 17.09.21 в 10:52

Камерната опера в Благоевград отбелязва 50 години с чужди музиканти

Камерната опера в Благоевград ще отбележи 50 години от създаването си с концерта "Време за танго", посветен на 100 години от рождението на Астор Пиацола, който ще се проведе в зала „Яворов“ от 19 часа. Входът е свободен, но ще се допускат зрители до запълване на 50% от местата. "Това е един проект, в който участва оркестъра на..

публикувано на 17.09.21 в 09:37

"Форма" - фотографският поглед на възпитаници на НАТФИЗ

В Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" бе открита фотоизложба на възпитаници в специалност “Фотография”. "Изложбата се казва "Форма" и в нея са събрани автори от почти от началото, от основаването на специалността и последния автор, който показваме се е дипломирал през 2021 година. Това, което обединява..

публикувано на 16.09.21 в 23:27

Адриан Прабава дирижира Софийската филхармония за откриването на сезона

Софийската филхармония откри новия си творчески сезон в зала България. Наложените отново рестрикции заради поредната Covid вълна създадоха инфарктна ситуация за опитния екип на Софийската филхармония. Очакваше се прочутият американски пианист Стивън Ковачевич да пристигне за първи път в България, но не успя да получи всички необходими..

публикувано на 16.09.21 в 21:25