Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще ескалира ли напрежението между САЩ и Иран

| обновено на 06.01.20 в 18:11
Мохамед Ибрахим
Снимка: bTV

Едва ли Доналд Тръмп и неговият екип, планирали операцията в Ирак, са осъзнавали значимостта на своето деяние и влиянието на генерал Касем Солеймани в Иран и в целия Близък изток. 

Това каза за БНР международният анализатор Мохамед Ибрахим. Той подчерта, че генералът е бил втората фигура в Иран и допълни:

Дори иранските лидери, ако искат разумът да надделее, вече няма връщане назад! Няма да могат! Те са поставили вече отмъщението за това покушение. Целта е изгонване на всички американски войски от региона. Де факто, те няма да направят един удар някъде и да кажат „това е отмъщение за генерала“. Вече има голяма цел и ще я следват докрай. Това вече е лавина, която ще върви до края. Колкото и да са силни американците, колкото и да са силни в НАТО, те не могат да се борят със стотици милиони хора, които в момента подкрепят ответния удар“.

Според анализатора може да се стигне до деескалация на напрежението, само ако Тръмп признае, че е сгрешил и изтегли всички американски военни от региона, но „той няма да го направи, защото е авантюрист и комарджия“, който не е запознат с културните особености на региона, където личностите имат огромно значение.

Ибрахим допълни, че именно ген. Солеймани е осигурил коридор на изтеглящите се от Ирак американски военни по време на Войната в Залива.

Според анализатора е добре страните от НАТО да се въздържат от вземане на отношение, „защото САЩ, в случая, са агресор“, и да не започват съвместни операции със САЩ в Иран.

Бригаден генерал Валентин Цанков коментира от своя страна в предаването "12+3", че „до момента никой нищо не е спечелил“:

„Една задача, изпълнена по този начин и с цел един човек, не може да реши проблемите в отношенията с Иран - нито да бъде притиснат, нито да бъдат върнати на масата за преговори за ядреното споразумение….

… Иран вече има повод, има категорична, световноизвестна причина да вземат такива решения като връщането към обогатяването на уран“.

Смисленото решение на XXI век е да няма война, категоричен е Цанков. Според него времето за вземане на решения е кратко и със съвременните средства до размяна на удари може да се стигне за минути. 

Ген. Съби Събев


О.р. ген. Съби Събев - първият български представител в главната квартира на НАТО след приемането на България в Алианса, коментира в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“:

„Независимо от тази риторика и призивите за отмъщение, аз считам, че до голям регионален конфликт няма да се стигне по няколко причини. Първо, започнаха интензивни дипломатически действия за успокояване на обстановката - има призиви от всички големи държави.

Същевременно САЩ много ясно показаха червените линии, които Иран не трябва да преминава“. Иранският генерал Солеймани е бил отстранен, защото е бил „стратег, организатор и изпълнител на много действия срещу американските бази в Сирия, Ирак пък и в други части, дори в Кения“.

Иран има средства да нанесе удари по американки бази или стратегически съюзници на САЩ, но рискува „много тежък“ ответен удар, коментира Събев.

„Аз мисля, че рационалното мислене ще надделее, че нито Иран е готов да провежда такава регионална война, нито САЩ я желаят. Считам, че ще започне постепенна деескалация на напрежението, може би в следващите една-две седмици“.

Според Събев, като отговор от страна на Иран могат да се очакват „отделни терористични актове по бази и лагери на САЩ в различни точки в Близкия Изток и Африка“, като за целта бъдат използвани сирийските и иракските проирански шиитски милиции.

Много е възможно, ако утихне напрежението, САЩ и европейските страни да приканят отново Иран за преподписване на ядреното споразумение, но това не се очаква в близките седмици, допълни Събев. „Мисля, че иранското ръководство ще разбере, че САЩ не трябва да се провокират много силно, за да няма ответен удар“.

Интервютата с Мохамед Ибрахим, Валентин Цанков и със Съби Събев можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от "Възраждане" стана ясно, че документът е 37 страници, а според Константин Бачийски от ПП-ДБ е раздаден..

публикувано на 25.04.24 в 16:34
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. 

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. На сесията има остри дебати и напрежение, а кметът на града Първан Дангов обвини съветниците, че водят здравното заведение към влошаване, дори до..

публикувано на 25.04.24 в 16:23
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9 юни: Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година "Можеше да не се..

публикувано на 25.04.24 в 16:17