Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран изстреля 22 ракети по US сили в Ирак

САЩ забраниха на американските авиокомпании да летят над Иран и Ирак

| обновено на 08.01.20 в 15:20
Иранска държавна телевизия показа изстрелването на ракети по US базата Ал-Асад в Ирак.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран нанесе удари по американски обекти в Ирак след убийството миналата седмица на иранския генерал Касем Солеймани. Две военни бази, където са разположени американски военни, бяха обстреляни с балистични ракети. САЩ и Ирак обявиха, че нямат данни за пострадали техни военни, Иран твърди, че са били убити 80 американски войници.

Иракската армия съобщи, че 22 ракети са попаднали в двата военни обекта – 17 в базата „Айн ал Асад“ в провинция Анбар и 5 в друга база в Ербил.

Според прессъобщение на Пентагона нападението е започнало 30 минути след полунощ в сряда българско време.

Иранската държавна телевизия съобщи, че нападението е отмъщение за убийството на Солеймани, който беше ликвидиран с американски дрон край Багдад в петък.

Американски представител каза, че няма данни за жертви при иранското нападение тази нощ, но обектите все още се претърсват.

Най-малко 80 американски войници са убити при ракетните удари срещу американски цели в Ирак, предаде Ройтерс, като се позова на иранската държавна телевизия. При нападения са нанесени сериозни щети на американски хеликоптери и военна техника, казал източник от Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Учение на иранската армия

Няма данни за пострадали български граждани

Няма данни за пострадали български граждани при ракетните удари в Ирак, съобщиха от Министерството на външните работи. Всички от посолството ни в Багдад и търговското представителство в Ербил са добре. А от вчера двамата български военни към тренировъчната мисия на НАТО са евакуирани извън Ирак.

Дания, Канада, Полша, Норвегия, Австралия и Нова Зеландия, заявиха, че няма пострадали сред техните войници, които са разположени в атакуваните бази.

Великобритания осъди ракетните удари срещу бази, в които се помещават войници на международната коалиция срещу „Ислямска държава“ и изрази безпокойство от съобщенията за жертви.

„Осъждаме тази атака по иракски военни бази, приютяващи коалиционни, включително британски, сили“, заяви външният министър Доминик Рааб. „Обезпокоени сме от съобщенията за жертви и използването на балистични ракети“, добави той.

От съображения за сигурност Испания е изтеглила част от военнослужещите си от Ирак, съобщи днес вицепремиерът Кармен Калво.

„Тези, които се намираха на по-рискови места, заминаха за Кувейт“, заяви тя пред испанската телевизия и добави, че в Ирак са останали „малък брой“ испански военни.

Външната министърка на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер осъди иранската ракетна атака срещу иракски бази с коалиционни войски и призова Техеран да сложи край на „спиралата“ на конфликта.

За деескалация призова и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Върховният лидер на Иран Али Хаменей от своя страна заяви, че САЩ са получили „шамар в лицето“ с ракетния удар. А президентът Хасан Рохани обяви, че Ислямската република ще отговори на убийството на ген. Солеймани като „отреже крака на Америка“ в региона.

Пекин призова Вашингтон и Техеран да проявяват сдържаност, да преминат към диалог и да разрешат противоречията си по мирен път. Това заяви на редовен брифинг говорителят на китайското МВнР Гън Шуан. 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху предупреди днес, че Израел ще нанесе„огромен удар“ ако бъде атакуван от Иран.

„Всеки, който ни атакува, ще понесе огромен удар“, заяви Нетаняху.

Според него убитият миналата седмица в Багдад ирански генерал е бил „главен терорист, отговорен за смъртта на безброй невинни“.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг също осъди иранската атака и призова Техеран към сдържаност.

Критики към удара отправи и президентът на Ирак Бархам Салех.

У нас премиерът Бойко Борисов повтори официалната позиция на България, че проблемите в Близкия изток могат да бъдат решени само по мирен начин:

„Ние, разбира се, ще се съобразим, с решението на иракския парламент, но нека да не забравяме, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и те стабилизират така крехкото положение след войната. И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България. Като се има предвид, че и Русия и Турция са под санкции, това е един много много сложен регион“.

В следствие на заплахите на Иран през изминалите няколко дни са взети мерки за защита на военните в региона, се казва в съобщението на Пентагона. Според него има информации за пострадали иракчани. Официално лице, цитирано от АП каза, че информациите са за “много малко, ако изобщо има” някакви пострадали.

Петролът поскъпна на борсите в Азия след ракетните удари на Иран по US бази.

Президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че се работи над оценяване на щетите, но  “за момента всичко изглежда добре”.

Американски законодатели и отляво, и отдясно заявиха, че отправят молитви за военните, а председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посочи, че трябва да се работи да се гарантира безопасността на военнослужещите. Пелоси освен това призова „да се прекратят ненужните провокации от администрацията“ и настоя Иран да спре насилието.

“Америка и светът не могат да си позволят война,” заяви Пелоси.

От Белия дом казаха, че президентът е информиран, следи ситуацията отблизо и е в консултации с екипа си по национална сигурност.

Служители от администрацията на президента Барак Обама коментираха в Туитър, цитирани от „Вашингтон пост“, че мащабът на нападението на Иран в сряда няма да е оправдание за ответен военен удар от САЩ.

Междувременно Вашингтон обяви, че забранява на американските авиокомпании да използват въздушните пространства на Ирак, Иран, Оманския залив и водите между Иран и Саудитска Арабия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Военен парад в Техеран.

Каква е мощта на иранската армия

Иран атакува американски бази в Ирак, след като Ислямската република се закани да отмъсти за убития от САЩ генерал Касем Солеймани . Би Би Си изчислява каква е мощта на иранската армия. По данни на базирания във Великобритания Международен..

публикувано на 08.01.20 в 09:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52