Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Димитров: Конфликтът между САЩ и Иран е прокси война

Протести в Иран след убийството на генерал Касем Солеймани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфликтът между САЩ и Иран няма да ескалира. Прогнозата е на ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. Димитър Димитров.

"Наблюдаваме интересна ситуация. Виждате, че има напрежение между Съединените щати и Иран, но всъщност конфликтът е в Ирак, което ни поставя пред ново разглеждане на тези конфликти. Двете страни реагираха по някакъв начин. Дълга поредица от събития, които се случиха, но много предпазливо. И моята оценка е, че нещата няма да ескалират по-нататък", посочи той в предаването "Хоризонт до обед".

Подготовката на сериозен военен конфликт с много активности в него, с използване на много сериозна сила иска много сериозно планиране и логистика, изтъкна проф. Димитров.

В дългосрочен план според него може да се очаква засилване на санкциите срещу Иран от страна на САЩ, което може да засегне и български фирми и партньори на български фирми.

"В дългосрочен план вероятно ще има промяна на обстановката, но не в този смисъл, който сме свикнали - с ракетни удари, с бомбардировки. Пак искам да подчертая, че конфликтът е нещо като прокси война и се води в Ирак, има ограничени удари в Ирак, не директно между Съединените щати и Иран."

На фона на днешния Консултативен съвет по национална сигурност Димитров отбеляза, че трябва да се мисли по-скоро за дългосрочните последици, отколкото за непосредствен военен конфликт.

Демографските проблеми водят и до намаляване на броя на кандидат-студентите, коментира още ректорът на УНСС. 

"В същото време министерството на образованието и в съответствие със Стратегията за висшето образование редуцира бройките по такъв начин, че да останат професионални направления в тези университети, където наистина има добро качество. Това е базирано на много сериозна система от показатели и индикатори. УНСС е един от тези университети в областта на икономиката, публичната администрация, медиите, политологията. Така, че ние сме спокойни за това."

Има достатъчно средства за научни изследвания, каза още проф. Димитров, който очерта и проблемите.

"Но понеже ние сме университет, който е доста ангажиран с много студенти, с доста сериозно учебно натоварване на преподавателите, не остава време да се тръгне към кандидатстването за подобни проекти, а такова кандидатстване иска участие на 7-8 партньора обикновено, голям екип от 20, двайсет и няколко човека, които няколко месеца да работят, за да създадат проекта, с който да кандидатстват и шансът да спечелят не е голям, защото кандидатстват много университети."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обвинения след масово сбиване в Силистра

След сблъсък между две лица в неделя в Силистра, прераснал в масово сбиване, две лица са задържани за 24 часа, като на едно от тях мярката е удължена на 72 часа, а ще бъде поискано и постоянно задържане под стража. Ще му бъде повдигнато и обвинение по два текста. Процесуално-следствените действия продължават. Събират се доказателства за..

публикувано на 16.04.24 в 09:34

Президентът поздрави юристите, пожела да са "стожер на законността"

Държавният глава Румен Радев поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители, като им пожела да останат верни на призванието да са стожер на законността. "На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в..

публикувано на 16.04.24 в 09:17
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израел обмисля отговор на иранската атака

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без отговор,..

публикувано на 16.04.24 в 09:04
Снимката е илюстративна

Сдружението за достъпна и качествена храна: Онлайн се продават козунаци без етикети

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход . Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател ." Тази..

публикувано на 16.04.24 в 08:54
Димитър Марков

Димитър Марков: Тепърва предстоят проблеми с това, че има действащ парламент

" Импровизира се с целия институт на служебния кабинет в новия му формат и в частност на служебния министър-председател и най-вече в контекста на това, че имаме действащо Народно събрание, което досега не се е случвало. Сега Народното събрание има всички правомощия, които имаше и досега". Това заяви пред БНР Димитър Марков, директор на..

публикувано на 16.04.24 в 08:52
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14