Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пътя на сърцето

Гергана Павлова: Можем да стигнем до същността си и през маските

Трансформираме себе си не като се борим със себе си, а като се помиряваме със себе си. В това вярва Гергана Павлова – Петрова, чиято последна книга „Пътят на Сърцето - в бизнеса от същността“ върху 555 страници разглежда детайлно процеса на самоусъвършенстване и търсене на собствените устои, истини, призвание.

За себе си Гергана определя написаното като вид духовен реализъм. Книгата илюстрира моето завръщане към сърцето и същността, сподели авторката за предаването „По първи петли“.

Завръщане към себе си чрез маските

„През този път последните 20 години, в които съм сваляла маски, опознавала съм маски – собствените си, чуждите маски и на практика съм се завръщала към себе си.“

„До много озарения и проникновения достигнах. Това, което най-много ме впечатли, към края на редакцията на книгата беше, че осъзнах - по някакъв начин съм приела моите собствени маски в живота ми и че ги обичам. Че успях да стигна до същността си именно през маските.“

Да обикнем тъмната си страна

Не е нужно да бягаме от себе си, достатъчно е да се вгледаме в себе си, да видим и тъмната страна и да я обикнем, за да открием истинската си същност, разбрала е Гергана Павлова.

„Като бях по-млада си мислех, че ще стигна до някакво осъзнаване, ще разбера коя съм и това е. Сега разбирам, че не е съвсем така. Че процесът на преоткриване, на сваляне и изобретяване на нови маски – той продължава вечно. Въпросът е да сме в мир със себе си и да се радваме на това, което създаваме в живота си.“

Тази книга е за търсещи хора, за търсачи в какво да преоткрият себе си или които търсят нещата, пресъздаващи тях самите, отбелязва Гергана. За маските тя казва още, че много често не знаем, че ги носим. „Мислим си, че сме истински и автентични, но всъщност когато се погледнем по-сериозно в огледалото разбираме, че ги има.“

На работното си място хората все повече се обръщат към търсене на себе си, споделя наблюденията си авторката, която има опит като обучител на лидери, мениджъри и бизнесмени.

„За това кой съм яз, какво лекува сърцето ми, кое ме изразява, как се чувствам тук, на това работно място, как бих искал да се чувствам. Бизнесът започва да се индивидуализира, малко или много. Неслучайно има толкова много хора, които напускат големите организации и създават свои собствени бизнеси.“

Призвание и дарба

Любопитно е, че можем да открием призванието си и в нещата, за които най-много се упрекваме, ни казва още Гергана Павлова – Петрова. „Или които най-много не харесваме у себе си, защото просто те са обратната страна на това, което ни е дадено да бъдем като дарби. Нашите дадености, които много често отричаме, са точно това – дарби. И ако се вгледаме в тези дадености и ги обикнем и приемем каквито са, от тях можем да си изваем и собственото си признание.“

„Когато се гневим или някой се гневи срещу нас, това си е негова лична работа, не е моя. Моята е как аз възприемам случващото се. На практика всички хора, които срещаме в живота си, са наши огледала, отражения, които могат да ни помагат да израстваме, могат да ни помагат да се вкопаваме повече в проблемите си – ние избираме. Това е основното послание: във всеки един момент аз съм този, който избира какъв смисъл да направи от това, което се случва“, посочи още Гергана Павлова - Петрова.

Тя нарича процеса на писане „красив, богат и много интересен“. И обмисля да създаде подкаст, посветен на писането като самоизразяване, вглеждане и размишление - за всички онези, които са обмисляли да пишат, н овсе още не са се престрашили, както и за опиталите, но отказали се.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Славена Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33