Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между редовете на българската политика - аналогии с "Междузвездни войни"

В седмицата, в която депутатите се завърнаха на работа, за да гласуват министерска оставка, а опозицията събира подкрепа за вот на недоверие, непозната Сила притегля законотворците към жълтите павета. Дали балансът в парламентарната галактика ще се промени драстично? Дали българските политици крият неподозирани таланти, за да се справят с народните, международните и междупланетарните кризи?
      

Джедай ли е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ? Въпросът стана актуален заради новогодишното й пожелание, в което фигурираше фразата „И нека силата бъде с вас“.

„Нека силата бъде с теб“ - поколения джедаи са се поздравявали така, особено преди битка със ситите, в деветте епизода на сагата „Междузвездни войни”, последният от които излезе преди Коледа.

Има ли джедаи и сити сред нашите народните избраници, тоест добри и лоши - и кои сред тях са само от светлата и само от тъмната страна на Силата? Пълен напред на крилете на легендарния космически кораб - „Сокола”, докато достигнем далечната жълтопаветна галактика.

Че депутатите се идентифицират с герои от междугалактическата сага не е новина. През март 2008 година Волен Сидеров и Павел Чернев се впускат в междугалактически аналогии, като Чернев припознава за себе си ролята на Дарт Вейдър. В допълнение Чернев оприличава Сидеров на Люк Скайуокър.

На култовите типажи ще се върнем малко по-късно. Десет години след тези думи паралелите с „Междузвездни войни” излизат отвъд пленарната зала, за да илюстрират вътрешнопартийните битки със светлинни мечове.

Румен Овчаров пред bTV на 30 ноември 2018-а, припомняйки си реплика от Национален съвет на БСП: „Тогава си припомних филмите от „Междузвездни войни“. Казах, че избирането на Корнелия Нинова е „Нова надежда“, победата на президентските избори е „Силата се пробужда“ и парламентарните избори 2017-а трябваше да бъдат „Завръщането на джедаите“.

Според Овчаров Корнелия Нинова не може да бъде от тъмните сили и „очевидно е от добрите“.

Преди седмица в ефира на „Хоризонт” Нинова обвини властта, че е превърнала България в сметище. А в „Междузведни войни” сметищата са идеално място да откриете бъдеща надежда на джедаите, която да развърти меча и да възстанови баланса на Силата.

Водната криза в Перник пък, която възмути социалистите и не само тях, може да стане повод феновете на сагата от града да решат, че живеят на филмовата пустинна планета Татуин - родното място на джедаите Анакин и Люк Скайуокър.

Нинова обаче е огорчена и от безводието, и от боклука и подготвя поредния вот на недоверие срещу третия кабинет на Борисов. Малко преди участието й в „Неделя 150” от ДПС се възмутиха, че дотогава вотът не бил коментиран с тях.

Предстои комуникацията между партийните групи да се подобри, но примерът бе далеч от добрите практики на големия екран, където в последните два епизода от сагата наблюдавахме силна телепатична връзка между главните герои.

Верните фенове на „Междузведни войни” обвиняват режисьорите на последните три епизода, че превъртат стари сюжетни линии и герои. Малко като в родната политика - както я вижда Георги Марков, бивш конституционен съдия, а сега депутат от ГЕРБ, пред bTV на 16 ноември 2016-а.

„70 години се въртим около едни и същи комунистически фамилии. Ние сме българска феодална демокрация, щом 70 години все е дни и същи снахи, деца, внуци са най-добри.“

Снахи, деца и внуци изскачат и от деветте епизода на „Междузведни войни”, а често преплитането на фамилиите е обвързано и с преплитането на доброто и злото у всеки един от героите - независимо дали са от джедаите, тоест от добрите, или от ситите - тоест от лошите.

Ултимативното зло в галактиката, пръкнало се от талантливия и добросърдечен джедай Анакин Скайуокър, призван да възстанови баланса в Силата. Уви, не съвсем. Кандидати за негови наследници в сагата - колкото искате. А негови родни аналози? Кой може да бъде великият Дарт Вейдър у нас? Може би - ще си кажете - премиерът Борисов. Според Георги Марков обаче той вече е влязъл в обувките и по-точно в ботушите на друг емблематичен герой.

„Бойко Борисов е широко скроен човек, много едър и силен физически и страшно добър по душа. Той е като Дядо Коледа. Прощава, все едно сме всеки ден Загевезни, без никой да му е искал прошка. На него никой не прости.“

И понеже никой не му прости, след загубата на Цецка Цачева от Румен Радев на президентските избори през 2016-а се стигна до втората оставка на премиера.

Ето възможна рецепта как Галактическата република, тоест демократичната федерация между планети и звездни системи, може да се изроди в Галактическа империя. Всичко зависи от прословутата Сила - енергията на всички живи същества. Тя дава невероятни възможности на онези, които са я овладели. Например - да лекуват.

„От ЦИК ми забраняват по време на кампанията да си държа отворени аптеките и бензиностанциите. Там, видите ли, всъщност си правя политическа реклама. Понеже тази атака е само срещу мен, показва още веднъж, че някой се страхува и че аз съм единственият, който прави нещо добро за българските граждани. Искам да успокоя гражданите, че няма да оставим нито един гражданин без лекарства“, каза миналата година лидерът на „Воля” Веселин Марешки пред Нова телевизия.

В началото на май той бе кандидат за евродепутат. Явно гражданите са били особено заинтригувани от лечебните сили на г-н Марешки, защото не го пратиха в Брюксел, а си го запазиха за народен представител на жълтите павета. Там има място и за още една важна група от герои: пилотите - от каквито галактиката неведнъж е показала, че се нуждае. У нас има и в Президенството, и в Народното събрание.

И защо не, след като „Междузвездни войни” вече превзеха хисарското село Старо Железаре, където миналото лято за пети път си спретнаха стрийт арт фест. Резултатът - сцени от филма с местни жители по фасадите на къщите. Кметът върху трактор и с вила се превърна в Люк Скайуокър, Пенка от местната кръчма се настани до Йода на люлка. Компания им прави роботът СЗРО.

А как е по света, освен у нас? В японския парламент тази есен се сдобиха с щурмоваци от Първия ред. За хората, които не са гледали филма - с войници на лошите. Причината - в социалните мрежи се посмяха на гърба на японските депутати, които пробваха каски за защита при земетресения. Каските уж приличали на самурайски шлемове, но за нета си бяха като от имперската галактическа армия на злото.

Отново миналата година политиците в Калифорния обявиха 4 май за официален Ден на Междузведни войни. Началото на пролетта е повод за радост на феновете по цял свят, но в щата, управляван до 2011-а от Терминатора Шварценегер, си го направиха официален празник, заради открит наскоро доходоносен тематичен парк на Дисни.

"Дарт Вейдър" е и име на улица в исландската столица Рейкявик. 

В Украйна е името на поне 20 души, пробвали се на различни видове избори. Най-известен сред тях е бившият електротехник Дарт Олексиевич Вейдър - кандидат за депутат във Върховната Рада. 

През 2014-а пък не бе допуснат от местната избирателна комисия за президентския вот. В редиците на интернет партията му е не кой да е, а... Степан Чубака. Дарт Олексиевич се заричаше, че ако влезе в парламента, ще изхвърли всички депутати, защото се безполезни и на тяхно място ще сложи компютри.

Къде са избирателите - ще попитате? В Украйна - очевидно - не и в редиците на Империята. А иначе - в галактиката са в ролята, която сами изберат. Защото както гласи особено популярен пост в социалните мрежи:

„Анакин Скайуокър, известен като Дарт Вейдър, е роден и израсъл в робство. Никога не е срещал баща си, губи майка си, жена си, децата си, краката си и едната си ръка. Има 95% изгаряния от лава по тялото, а електронен респиратор му позволява да живее. И все пак той завладява галактиката. Какво е твоето извинение?“

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15