Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Неда Спасова в кадър на сцената: Изкуството е моята свобода

7
Снимка: Лозина Владимирова

„Щастието не съществува, то е само стремеж“.

„Трябва да вярваш в това, което показваш на сцената“. В това е убедена актрисата Неда Спасова. В „Нощен Хоризонт“ тя сподели, че киното и театърът (двете места, на които се изявява успешно) си приличат по „играта в неиграта“ и по истината – „и пред обектива, и под прожекторите ти пресъздаваш истина“.

Неда Спасова играе в пиесите „Бесове” в Театрална работилница Сфумато“; в „Съгласие“, „Тирамису“ и „Ревизор“ в Театър София. На големия екран тя беше Царицата на розите във филма Дамасцена“, а на малкия е медицинската сестра Кая Райкова в „Откраднат живот“ (вече започнаха снимките на деветия сезон на сериала).

Неда завършва НАТФИЗ през 2014 година в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 година е част от трупата на Театър София. В момента репетира „Унижението“ на Майк Бартлет. „Унижението“ и „На четири уши“ на Питър Шафър ще бъдат показани пред публиката в едно представление, премиерно за Театър София в края на февруари.

Неда – между „не“ и „да“

„Възприела съм името си като мисия – да си намеря баланса в живота. Никога да не е докрай „не“, никога докрай „да“. Понякога трябва да си категоричен. Много често казвам „да“ и след това съжалявам, че не съм била по-сигурна в избора си“, признава актрисата.

В автобиографичната си пиеса бих изиграла…

„За експеримент бих пробвала да изиграя себе си в най-лошата си светлина. Когато видиш всичките слабости на някакъв образ, тогава изплува истинската му същност“.

Неда в реалния живот

„Много спокоен и уравновесен човек съм. Много съм толерантна, но понякога това ми играе лоша шега, отговорна, винаги си знам текста, винаги съм подготвена, не закъснявам“.

Корените на Неда са впити в търсенето и постигането на сигурност, а крилата ѝ са разперени към това да бъдем по-добри хора, като за целта тя използва изкуството.

Героините на Неда силно влияят върху нея самата – върху поведението ѝ, върху възприятията ѝ, върху мисленето ѝ, особено по време на активната работа по даден проект:

„Аз се уеднаквявам с човека, когото играя, опитвам се да му вляза под кожата и той започва да ми влияе“.

От прохождането в театъра в Младежкия дом във Враца до днес

„Като тийнейджър в младежката трупа не гледах сериозно на нещата, беше ми хубаво, срещах се с хора, които мислят като мен. Там намирах семейството си. В НАТФИЗ започнах да гледам на всичко по-сериозно. Отнасях се много отговорно към обучението си в Академията, защото това ще премине в моя професия. Просто исках да си взема всичко и да си натрупам това количество умения и средства, с които свободно да боравя, когато се наложи. Днес продължавам да съм отговорна, това е професията ми, трябва да се боря за нея, не само да я запазя, но и да се развивам. Гледам да си поддържам ритъма“. 

Снежната кралица

Първата роля на Неда е Снежната Кралица. Този образ поставя началото на серия, непрекъсвана досега, на по-студени по характер героини:

„Много бих искала да изиграя Жулиета или Офелия, но няма да ми подхожда. Ссигурно бих била способна, но тялото ми много ще се измъчи с една чужда за мен душа… Много би ми било интересно да се сблъскам с една чисто като персонаж слаба жена или фриволна жена. Различни неща са ми интересни“.

За изграждането на образа, в който трябва да влезе, Неда най-много разчита на визуалния инструмент. Той ѝ действа най-сетивно.

Героите в живота

„Важното е да намериш себе си. Обичам силните хора, тези, които се опитват да променят света. Обичам честните хора“.

Киното и театърът са?

„Свобода! Сладкото на тази професия е, че имаш възможност да живееш живот, който не ти е отреден от Бог, не си избрал ти“. 

Блогът на Неда

Скрит талант на Неда Спасова е писането:

„От време навреме имам нужда да изливам разни емоции и мисли. Те са под формата на текст. Блогът временно е в застой, защото все нямам време, не че нямам мисли в главата. Той е за разтоварване на мислите и за някой, ако му се чете нещо, което се е въртяло в главата ми“.

За усещането след първото излизане на сцената и първото заставане пред камера, за гафовете и за любимия момент в театъра – можете да чуете в интервюто с Неда Спасова в звуковия файл.

Неда пред Театър София

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20

Из живота на оператора: Крум Родригес върху горещия котлон в кухнята на киното

След "Гражда нинът светец" Крум Родригес снима "Майка" на Зорница София, а после и румънско-българския "Предупреждението", чиято световна премиера е на "София Филм Фест". Действието се развива в румънската столица Букурещ по време на протести. " В ъв филма се разказва за момче, което попада в тези протести, снимайки с..

публикувано на 21.03.24 в 13:30

История на 2 ръце и 4 колела: пътят на Стефан Иванов от Дряново до Млада Болеслав

Какво е да сбъднеш мечтата си след дългогодишен труд, основно нощем? Стефан Иванов от Дряново знае. Той е самоукият илюстратор на историята на някогашната автомобилна компания "Лаурин и Клемент" . Стефан вече може да се похвали с изложба в Млада Болеслав, Чехия – там, където чешките изобретатели променят мотолетописите на Европа...

публикувано на 20.03.24 в 17:29
Мира Стефанова

Житейските трудности са направили Мира Стефанова по-силна и упорита

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова, която е главният герой в следващата ни история, е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца,..

публикувано на 20.03.24 в 11:06
Алма Пьойсти

Финландската актриса Алма Пьойсти: Човек не бива да очаква успеха на един филм

Финландската актриса Алма Пьойсти бе един от специалните гости на тазгодишния София Филм Фест. Тя дойде в България, за да представи най-новия филм с режисьор Аки Каурисмаки "Паднали листа" – история за две отрудени и уморени от самотата човешки същества, които опитват да победят неблагоприятните условия, в които се намират, за да бъдат..

публикувано на 19.03.24 в 09:05
Рени Зарева и Пейо Пеев

"Спринт" с национално турне "Концерти с кауза“ от 12 март

Те са носители на многобройни български и международни награди през годините, делят сцена с емблематични световни музиканти като Лени Кравиц, китариста на "Rolling Stones" Мик Тейлър, Аланис Морисет и много други.  Рок група „Хоризонт“ вече 40 години на сцената През своите  близо 43 години от съществуването си натрупват внушителен..

публикувано на 12.03.24 в 15:46