Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столетницата баба Роза от Дебелец: Всяка вечер се прекръствам, има сила отгоре

Първата си столетница почете тази седмица град Дебелец, Великотърновско.

Роза Петрова е жизнена и вярваща жена. На вековния ѝ юбилей се събраха внуци, правнуци и осеммесечната ѝ праправнучка. Баба Роза е добра жена и гордост за града ни, казват за нея хората от Дебелец.

Роза Петрова е от Еленския балкан. Със съпруга й имали голяма къща в село Кръстевци, занимавали се със земеделие. Но преди близо 70 години се наложило да се изселят, защото през имота им минава язовир „Йовковци“, доставящ питейната вода за Великотърновска област. Дошли в Дебелец и започнали живота си отново. „Хубави младини бяха“, разказва столетницата.

„Младите години са по-хубави. Работехме земеделие в Балкана. Дойдоха, взеха нивите, къщата, ядосвахме се малко. Мъжът ми беше акуратен и каза: „Ще хванем работа и работа“. Направихме къща тука, малко зор беше. Така да останеш на поляната, нищо да нямаш. Дойдохме тук с каруцата с багаж, какъв багаж – няколко черги. Това беше. Теглила съм минала“. 

Роза Петрова започнала работа в консервната фабрика в Дебелец, мъжът ѝ работил по кариерите и преди двайсетина години се споминал. 

Столетницата днес има две внучки, трима правнуци и една 8-месечна праправнучка. За столетницата се грижи 53-годишната ѝ внучка Рени Митева. „Баба ме научи на доброта“, споделя тя.

„Да вярваме в Господ, да уважаваме семейството си, децата. Баба Розка става, закусва, поспива си, обядва, разхожда се из двора. Опитва се да командва за градината, почистена ли е тревата, зеленчуците, цветята“.

Правнуците Иван Станчев и Силвия Митева признават, че са отгледани от баба си, която ги направила добри хора. 

„Много ме е гледала, много ми е уйдисвала, всичко. Най-добрата баба. Баба ме е научила да бъда добър човек. Всичко, което зная за живота като цяло, тя ми е показала първите стъпки. Тук в училището много ме е развеждала. Много обичах пържени картофи и като кажех: „Бабо, пържени картофи“, тя веднага, на момента“.

„Винаги ни е помагала. Научи ни да не се отказваме и да продължаваме да се борим в живота“.

За 100-годишния юбилей на Роза Петрова на 15 януари кметството в Дебелец ѝ подари торта и парична премия от 100 лева.

„Баба Роза е гордостта на Дебелец, защото е достоен и добър човек“, казват съседите и хората, които са работили с нея.

„Баба Розка - прекрасна жена, отгледа внуците си. Прекрасно се имаме с нея, постоянно тук се имаме заедно“.

„Гордост е, аз съм работила в консервната фабрика с нея. Много сръчна, много работлива“.

„Тя е много всеотдайна жена, отгледала е толкова деца, внуци, правнуци и е много добър човек“. 

Столетницата Роза Петрова от Дебелец е вярващ човек и търси Божията подкрепа само за едно – за здраве:

„Аз се кръстя всяка вечер и казвам: Децата ми да са добре, живи и здрави да са и аз край тях. Вярвам в Господ. Има една сила, дето да командва отгоре. Като вземе да гърми – бягат, оле, Боже, тогава го виждат, иначе не го виждат. Аз винаги се моля, всяка вечер се прекръствам и викам: Да съм жива и здраве, дядо Господи, да ми дадеш живот още. Ей това ще кажа“.

Историята на баба Роза чуйте и в звуковия файл.
Снимки: Здравка Маслянкова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Из хрониките на Цар Футбол

Цар Футбол отново владее света.  Предаването „Изотопия“ разгръща близките и по-далечни футболни летописи , за да ни потопи в спомена за футболните страсти на фона на настоящата футболна реалност. Златната 1994-та На 17 юни 1994 година се открива най-славното за българите футболно първенство - Световното в САЩ. От 24 отбора,..

публикувано на 19.06.21 в 15:11
Обложката на албума

„Соната 57“ - сбъднат посмъртно проект на Милчо Левиев

Последният албум на Милчо Левиев, който има уникална история, ще бъде представен на 19 юни на концерт в Лятно кино „Орфей“ в родния му Пловдив. Албумът съдържа оригиналниджаз аранжименти за глас и камерни инструментални формации върху теми от емблематични произведения на Барток, Шопен, Владигеров, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Равел,..

публикувано на 18.06.21 в 22:25

Тошко Савов за книгата си „Пътят към теб“: Благодари и продължи напред

„Винаги можеш да намериш доброто. Животът ме е научил на много неща, които не желая и на децата си искам да предам това – да правят това, което те желаят.“ Това каза в предаването „Преди всички“ Тошко Савов, бизнес консултант, семеен терапевт и психолог за своята първа книга „Пътят към теб“ . Савов живее в Германия. „В книгата си..

публикувано на 17.06.21 в 10:18
Снимката е илюстративна

Нова вълна на недоволство в Кюстендил заради отрязани дървета

Недоволство срещу изсичането на дървета в централната част на Кюстендил се надига в социалните мрежи. Дървета се режат още от есента на миналата година, когато бяха премахнати повече от 20 липи и кестени по централния булевард „България“, наричан Алеята, както и в някои от кварталите. Тогава комисия направи обследване дърво по дърво и..

публикувано на 15.06.21 в 14:29
Сдружение Ruse GO

Иван Белчев увлича все повече българи в активни спортни състезания

Организаторът на спортни състезания и създател на онлайн платформа за спортна активност Иван Белчев продължава да приобщава все повече хора към активни физически дейности. „2020 година беше една изключителна година откъм предизвикателства. Първоначално имахме един план, но се случиха много повече неща от предвиденото, колкото и странно да..

публикувано на 14.06.21 в 18:28
Вера Цанева

Пенсионираната учителка Вера Цанева плете рогозки от царевична шума

Вера Цанева, бивша учителка, е усвоила майсторството да плете рогозки от царевична шума. Майсторката много се радва на децата, които с внимание следят сръчните ѝ ръце. "Нямаш представа как се запалват децата", каза за БНР Вера Цанева. Вера се връща във времето назад, когато жените вкъщи се нареждали пред стана. На него изработвали рогозките..

публикувано на 14.06.21 в 15:36

Urbex - красотата на застиналото време

Необичайни пътувания и забранени атракции - така може да се обобщи хобито на Ивайло Дончев, пътешественик-единак, фотограф с афинитет към по-непопулярни места, един от urbex-ентусиастите у нас. Urbex идва от urban exploration – изследване на градската среда. Кое го кара да се впуска в тези донякъде мрачни пътешествия и да се взира в запустели,..

публикувано на 14.06.21 в 15:30