Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Илиев:

Проф. Георги Илиев: За въжените линии няма държавен нормативен документ

Снимка: БГНЕС

За въжените линии в момента няма държавен нормативен документ, който да изисква хората, които обслужват въжената линия, да имат съответна правоспособност. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Георги Илиев, ръководител на научно-приложната лаборатория "Подемно-транспортна техника" към Техническия университет в София.

"Съгласно Закона за техническите изисквания към продуктите - въжените линии, кранове, асансьори и още други такива съоръжения са вкарани в група за съоръжения с повишена опасност. И за тези съоръжения като асансьори, кранове има наредби съгласно Закона за техническите изисквания към продуктите, които регламентират обслужващия персонал да има правоспособност. За въжените линии за съжаление такава наредба няма. Това е задължение според мен на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, така е записано и в Закона за техническите изисквания към продуктите", заяви проф. Илиев.

На 19 януари бе предотвратен пореден опасен инцидент на ски съоръжение - малко дете бе спасено от баща си, след като увисна от лифт на Боровец на 10 метра над земята. Секунди преди да падне, детето било изтеглено от баща си.

"От техническа гледна точка това съоръжение, доколкото знам, е ново съоръжение, пуснато миналата година. В това съоръжение са взети всички необходими предпазни мерки за осигуряване на съществените изисквания за безопасност на хората и обслужващия персонал, съгласно съвременните европейски регламенти", коментира проф. Георги Илиев.

"Цялата система работи напълно автоматично и от техническа гледна точка аз бих казал, че няма някакъв проблем", допълни Илиев. 

Съоръжението отговаря на европейските съвременни изисквания за безопасност и работи добре, смята той.

"Само че качването и слизането на пътниците не е автоматизирано, тъй като се извършва в движение, с намалено движение. В този случай според мен някаква вина имат и двете страни - обслужващият персонал и пътникът. Самият процес зависи от двете страни", подчерта Георги Илиев.

Техническият университет провежда курсове за обучение на обслужващия персонал: "Провели сме доста такива обучения. Обръщат се към нас за такова обучение", увери още проф. Илиев.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07

"Зелен данък" в Кипър вдига разходите на домакинствата със 121 евро годишно

Средно 121 евро на година се очаква да бъде допълнителната тежест за всяко домакинство в Кипър от въвеждането на "зелен данък" върху стоки и услуги. Прилагането му започва през лятото на тази година като първа част от мащабна реформа за създаване на модерна интегрирана данъчна система.  В началната фаза екологичното данъчно облагане ще..

публикувано на 03.03.24 в 11:32

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51