Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение от 6,8 по Рихтер в Източна Турция с поне 22 загинали

Няма данни за пострадали български граждани

| обновено на 25.01.20 в 15:33
2
Хора пред разрушена сграда след силно земетресение в провинция Елязъг, Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите на силния трус с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер в Източна Турция се увеличава с всеки час. 22 са вече загиналите, а 1030 души са ранени. В област Елязъг, където е епицентърът на труса, пристигат спасителни екипи и помощи от редица турски градове. 

В района на бедствието пристигна президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. С него пристигнаха социалният и земеделският министър.

Смята се, че има 22-ма живи под разрушени сгради, съобщи по-рано вътрешният министър Сюлейман Сойлу. Предишните оценки бяха, че сред останките на разрушените сгради се намират 30 души.

Прокуратурата е започнала разследвания срещу хора, споделили „провокативно съдържание“ в социалните медии. Известният сеизмолог проф. Наджи Гьорюр написа в „Туитър“, че въпреки предупрежденията за риск от земетресения в района не са били предприети мерки.

Започна евакуация на 814 души от затвора в град Адъяман заради щети, нанесени върху сградата.

Поне 13 от вторичните трусове са били с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер.

От 1031 души, потърсили помощ в болниците, 382 са били ранени. 128 от тях са хоспитализирани, 34 се намират в интензивно отделение, заяви на пресконференция здравният министър Фахреттин Коджа.

Президентът Румен Радев изказа съболезнования на своя турски колега Реджеп Ердоган. "В този труден момент България е съпричастна с трагедията на своите съседи и е готова да окаже подкрепа за преодоляване на последиците от земетресението", се казва в съобщението на пресцентъра на държавния глава.

По-рано и премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до турския президент, в която изрази надежда, че спасителните екипи ще помогнат за спасяването на хора от разрушените сгради. Външният министър Екатерина Захариева предложи помощ от България при нужда в съболезнователна телеграма до турския ѝ колега Мевлют Чавушоглу.

По-рано здравният министър на страната Фахретин Коджа заяви, че в област Теневит, която беше епицентърът на труса, 30 души са били затрупани под отломки в срутили се сгради и за съжаление броят на загиналите може да нарасне. Двама от починалите са загубили живота си вследствие на сърдечни кризи по време на бедствието. Поне едно дете и четирима души са били извадени от руините в добро състояние. 

По данни към един часа местно време двама души са тежко ранени в Елязъг, а трима са сериозно пострадалите в Малатия. Това съобщи по време на пресконференция вътрешният министър Сюлейман Соевглу. Управлението по извънредните ситуации съобщи, че към три часа  местно време са изпратени около хиляда спасители със 182 машини. Спасително-издирвателните работи продължават и в момента.

Епицентърът на земния трус е бил в източната турска област Елязъг, но трусът е бил усетен дори и в съседни страни като Армения, Грузия, Ливан и Сирия до Тел Авив.

В района продължават вторични трусове със сила от над 5 по скалата на Рихтер. Според специалисти те може да продължат до една седмица.

В засегнатите общини са били изпратени 418 спасители и пожарникари от различни области в цяла Турция. Управлението по извънредните ситуации е изпратило по около 1700 палатки и легла и 9200 одеяла. Метеоролозите предупреждават, че температурите през нощта може да паднат до – 7-12 градуса под нулата и предупреждават за риск от измръзвания за решилите да прекарат нощта на открито.

Военният министър на страната Хулуси Акар заяви, че армията е готова да окаже помощ, ако такава бъде поискана.

Летището на областния център Елязъг функционира, не са прекъснати и сухопътните връзки със съседните области. Мобилните оператори заявиха, че ще осигурят на жителите на засегнатите селище безплатен интернет и минути за разговори по мобилните мрежи.

Турските авиолинии обявиха, че към Елязъг и Малатия са планирани 5 допълнителни полета на фиксирана цена от 150 лири (около 45 лв.) от Истанбул и Анкара. Мобилните оператори заявиха, че ще осигурят на жителите на засегнатите селище безплатен интернет и минути за разговори по мобилните мрежи.

Засегнати са били поне 100 сгради и хората са предупредени да не влизат в къщите си поради риска да бъдат затиснати, ако при вторични трусове постройките рухнат.

Поне един човек е бил спасен изпод развалините до момента, съобщиха турски медии. В област Елязъг се издирват 30 души.

Към мястото на трагедията са се отправили вътрешният, здравният и министърът на околната среда и благоустройството. Гръцкият външен министър Никос Дендиас поднесе съболезнования на колегата си Мевлют Чавушоглу и изрази готовността на Атина да окаже помощ.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от нашето министерство на външните работи.

Посолството ни в Анкара е в постоянен контакт с местните власти. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Анкара на телефони : + 90 312 467 20 71; + 90 312 427 51 42; + 90 533 376 37 69.

Спасителните служби призоваха хората да затворят газовите вентили и крановете си за вода, както и да дръпнат електрическите шалтери. Специалистите съветват да се използват текстови съобщения, а не обаждания, за да не се претоварва мрежата и да се пестят батериите на мобилните телефони, тъй като от някои места постъпи информация за прекъсвания на електрозахранването.

Турция лежи на основни разломи и е предразположена към земетресения

През 1999 г. опустошително земетресение с магнитуд 7,6 удари Измит в Северозападна Турция, причинявайки смъртта на над 17 000 души, включително около 1000 в най-големия град в страната Истанбул. Тогава около 500 000 души тогава останаха без домове.

През 2011 г. земетресение удари източния град Ван и град Ерчи, на около 100 км (60 мили) на север, при което загинаха най-малко 523 души.

През септември миналата година пък земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер разтърси Истанбул, което накара жителите да бягат от сградите в икономическата столица на Турция.

Експерти отдавна предупреждават, че голям трус може да опустоши мегаполиса с население от 15 милиона души, който позволи през годините мащабно строителство без съответни предпазни мерки.

На 23 януари пък земетресение с магнитуд 5,4 удари западната турска провинция Маниса, без ранени или убити.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00