Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения срещу още четирима, свързани с Васил Божков

| обновено на 30.01.20 в 22:43
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева, вътрешният министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на АДФИ Георги Начев и наблюдаващ прокурор дадоха брифинг в съдебната палата.
Снимка: БГНЕС

Петима са обвиняемите след акцията в офиси и имоти, свързани с бизнесмена Васил Божков. Четирима са в чужбина, сред тях и самият Божков. Те се издирват с червена бюлетина от Интерпол.

Петият обвиняем - Огнемир Митев, е задържан за 72 часа. През 2014 г. той е бил председател на Комисията по хазарта. Прокуратурата ще иска той да остане за постоянно в ареста, защото го смята за част от организираната престъпна група.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на специален брифинг днес.

Тя не изключи обвинения да има и за други длъжностни лица, а напусналите страната ще бъдат издирвани по всички възможни канали. Самият Божков вече е със 7 обвинения и издадена европейска заповед за арест.

Според прокуратурата от 2014 година досега групата на Васил Божков е извършвала "множество тежки умишлени престъпления" - изнудване, данъчни и длъжностни престъпления, пране на пари.

Хазартният бос пък пробвал да подкупи служителка на Комисията по хазарта. Той ѝ предлагал по 10 000 лева на ден, за да внася в Комисията предложения за отнемане на лицензи на конкурентни на неговото дружества. Въпросното длъжностно лице не се е съгласило, но не стана ясно дали е сигнализирало компетентните органи.

При обиските в офиси и жилища, свързани с Божков, са намерени документи и 400 000 лв. Иззети са картините на фамилията Божкови, а експерти ще кажат законно ли ги притежава той.

Милева припомни щетата, нанесена на бюджета от обвиняемите и уточни че обвинението очаква отпор:

"Липсва огромната сума от над половин милиард лева,

която сума представлява коледната надбавка за всеки пенсионер за 10 години. Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази хазартна империя разполага с изключително големи финансови възможности и знае, че благодарение на тях ще се защити, включително и чрез вас, медиите".

Държавното обвинение проверява и дали Божков е мамел държавата с мними печеливши от игрите, каза наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов:

"Финансовото обезпечаване на част от дружествата, които са собственост на обвиняемия, не са достатъчни, за да могат да бъдат изплащани в пълен обем и размер печалбите, които се твърди, че определени лица реализират. Както и се съдържат данни за това, че лицата, които се афишират в публичното пространство като лица, които са спечелили определена парична сума, лотарийните игри,

голяма част от тези лица не съществуват реално".

"Събрани са такива данни. Образувано е дело в друга прокуратура, което е присъединено към досъдебно производство, което вече е производство, в Специализираната прокуратура. Тази линия трябва да бъде проверявана. Възложено е на КПКОНПИ да провери".

От прокуратурата отказаха да посочат знаят ли къде са Божков и тримата му бизнес партньори.

Говорителят на главния прокурор не изключи обвинения да има и за други длъжностни лица. А напусналите страната ще бъдат издирвани по всички възможни канали:

Пред Би Ти Ви бизнесменът потвърди, че е в държава на Балканите и заяви, че „при сегашните условия се опасява да се върне в страната“. Божков заяви, че се притеснява за живота си и че България не е нормална правова държава.

В отговор главният прокурор му обеща нормално завръщание и, ако трябва - психологическа помощ.

От обвинението смятат, че хазартните бизнеси на Божков са били облагани с по-ниски данъци, посредством липса на контрол от Комисията по хазарта, заради което държавата е ощетявана със стотици милиони годишно.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви днес, че може да бъде потърсена

финансова отговорност за неплатени такси

от Васил Божков. Той поясни, че в момента текат финансови ревизии, но има и грешки по прилагането на закона.

„Това, което констатира комисията на държавна финансова инспекция, са огромни по размер, ако се спазва закона, дължими невнесени такси, а оттук напред е много вероятно да се издаде от същата комисия акт за постановяване на публични държавни вземания, който акт да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми“.

„Нове Холдинг“: От утре няма да можем да оперираме с активите на компанията

Пресцентърът на „Нове Холдинг“, в който Божков е акционер, разпространи съобщение, в което се казва, че „налагането на запори на фирми, свързани с бизнесмена, както и запори на негово лично имущество без задължителното за това съдебно разпореждане може да се определи само по един начин – като абсолютен произвол.... Утре ние няма да сме в състояние да оперираме с активите на компаниите си поради незаконосъобразните действия на правоохранителните органи".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17