Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомен за музикалния деец Ангел Букорещлиев

Един от пионерите в българското професионално музикално изкуство и първи концертиращ пианист у нас е Ангел Букорещлиев - композитор, хоров и оркестров диригент, клавирен педагог, фолклорист, теоритик, изявен музикален деец. Поводът е 150-годишнината от неговото рождение. За него големият български композитор Петко Стайнов споделя: "Букорещлиев винаги е носил един напредничав дух и е притежавал висок художнически вкус. Културна България дължи почит на Букорещлиев и признание на делото му, защото то е дело на пълнокръвен музикант, на безкомпромисен художник и безкористен общественик, следователно е дело на личност от висок нравствен и интелектуален заряд“. 

Ангел Букорещлиев е роден на 31 януари 1870 г. в село Плевня, Драмско (днес в пределите на Гърция). Той е осмото от десетте деца в семейството. Един от неговите братя е в четата на Христо Ботев. Като мълък пее в църковния хор, после отива в София, където живее един от братята му - военен с голяма кариера. Учи пиано при полякинята Схолевинска, а след пети клас заминава за Прага. Една година се обучава в школата на Либенски, след това завършва Органовата школа и получава солидна музикално образование. При завръщането си в България изнася заедно със състудентите си певците Иван Славков и Драгомир Казаков концерт във Военния клуб - събитие за софиянци. Като пианист тогава той изпълнява Фантазия върху теми от „Севилският бръснар“ на Росини-Лист, Унгарска рапсодия №4 също от Лист и "Брилянтна полонеза" от Вебер. 

Тримата  организират и първия опит за създаване на български професионален оперен театър у нас - оперното отделение към Столичната драматична трупа „Сълза и смях“, което просъществува две години. Букорещлиев отначало съпровожда спектаклите и откъсите от опери на пиано, по липса на оркестър. След пропадането на оперния експеримент Букорещлиев две години учителства в Казанлъшкото педагогическо училище и през 1894 г. се заселва в Пловдив, където остава до края на живота си - умира на 8 янурари 1950 година. Започва като учител в мъжката гимназия, където създава хор, а две години по-късно е един от инициаторите за създаването на Пловдивското певческо дружество, където дълги години е диригент. За нуждите на съставите, които ръководи, той композира 10 китки за хор, станали популярни в цяла България. С това не се ограничава многостранната дейност на Букорещлиев: през 1926 г. той е един от създателите на Пловдивското музикално училище, съществувало шест години. Преподава пиано и възпитава много изтъкнати впоследствие музиканти. Изнася самостоятелни концерти като пианист с репертоар, включващ  творби на Бах, Моцарт, Бетовен, Менделсон, Шопен, Лист, Чайковски. Композира пиеси за пиано, сред които е „Българска рапсодия“. Има изяви и като органист - свири в Пловдивската католическа катедрала на погребението на княгина Мария Луиза.

Ангел Букорещлиев организира много експедиции за събиране  на народни песни в Родопите, Средногорието, Македония - записва  2500 песни, нотира 461 от тях и ги публикува като „Среднородопски песни" в „Сборник за народни умотворения". Пише и редица статии по теоритични въпроси.

Не трябва да забравяме тази знакова фигура в развитието на нашето  музикално изкуство!

Чуйте в звуковия файл изпълнение на песента на Ангел Букорещлиев "Море рано рани".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венцислав Занков: Социалното е изтърбушено

„Зад мен остана светлото бъдеще, мечтите се сведоха до илюзии и останаха малки желания, които касаят личното и вътрешните преживявания, защото очевидно социалното е изтърбушено .“ Това каза за „Хоризонт“ преди изложбата си „Пред мен“ художникът Венцислав Занков, който ще представи живопис и скулптура в галерия „Райко Алексиев“. Вирусът и..

публикувано на 02.06.20 в 14:59

Почина Христо Явашев - Кристо (обновена)

На 84 години, в Ню Йорк, почина Христо Явашев, известен с артистичния си псевдоним Кристо. Новината беше съобщена от неговите близки в официалната му страница във Фейсбук .  В съобщението се казва още: "Кристо живя пълноценен живот, не само мечтаеше за невъзможни неща, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а..

обновено на 01.06.20 в 18:23

Сашо Поповски за предстоящия албум "Fallen Land"

Професор Сашо Поповски е един от водещите джаз китаристи в Северна Македония, преподавател е в Джаз академията на университета „Гоце Делчев“ в Щип,  Северна Македония.  През есента ще излезе новият му авторски албум "Fallen Land", записан с неговото трио. В родината си Поповски организира и джаз фестивал.  През април трябваше да се състои..

публикувано на 31.05.20 в 20:50

Кристиян Костов: Благодарен съм на хората, които ме подкрепят по музикалния ми път

Песента „Beautiful Mess“ се превърна в едно от най-големите постижения в кариерата на 20-годишния Кристиян Костов с второто място за България на Евровизия 2017.  Успехите продължават да се трупат, защото поредното предизвикателство стана конкурсът за певци „Singers” в Китай.  Миналата година специализираното музикално списани „Billboard“ публикува..

публикувано на 31.05.20 в 20:06

На бис - перкусионистката Виви Василева

Познаваме Виви Василева от участията й в концертите на нейния прочут брат - цигуларя Васко Василев, но самата тя гради много успешна кариера в Германия – страната, в която е родена и израснала. През лятото на 2019 г. излезе дебютният ѝ компактдиск "Пеещ ритъм", записан в партньорство с бразилския китарист Лукас Кампара Джиниз и нейния Виви..

публикувано на 29.05.20 в 18:19

Австрийската култура се завръща, Залцбургският фестивал - с 90 събития

Изминаха три месеца, по време на които културният сектор в Австрия бе един от най-засегнатите при обявяването на пандемията COVID-19. Драматични и оперни театри, концертни зали и музеи, техните директори, както и самите творци и изпълнители декларираха огромни загуби. В сферата на културата имаше силно изразено напрежение и несъгласие с..

публикувано на 29.05.20 в 15:56

Спомен за Виктор Райчев

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме годишнини на важни фигури и институции в музикалната история на България. Повод да припомним творчеството на диригента и композитор Виктор Райчев е 100-годишнината от рождението му. Неговото име е свързано преди всичко с дейността на Държавния музикален театър..

публикувано на 29.05.20 в 13:51