Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерство на културата: Нито един предмет от античната колекция на Божков не е изнесен

Реставратори и прокурори описват вещи от колекцията

| обновено на 03.02.20 в 17:07
Вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на "Нове холдинг".
Снимка: БГНЕС

Започна процедурата по изземване на картини и артефакти от колекцията на бизнесмена Васил Божков. Тази сутрин прокурори и реставратори влязоха в офисите на „Нове холдинг“. В момента артефактите само се описват от експерти.

Нито един предмет от античната колекция на Васил Божков все още не е изнесен от офиса на „Нове холдинг“ на столичната улица „Московска“, казаха за „Хоризонт“ от Министерството на културата. Това ще стане, след като има заповед от прокуратурата. 

Изнасянето на антики от колекцията на Божков ще започне тогава, когато има прокурорска заповед, но до момента няма такава, каза пред "Хоризонт" Александър Трайков - директор на Дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Културното министерство: "В момента се работи на два обекта. Първо, трябва да се направят описите, да се види колко са предметите, да се прецени съответно колко опаковки и дали са достатъчно добре обезопасени, след което вече ще се помисли и за транспорта. Транспортът е подсигурен - бронирани автомобили, с охрана".

Още в петък министърът на културата Боил Банов гарантира, че ценните предмети ще бъдат опазени и съхранени. На снимката: Веселина Инкова.

Засега са изнесени около 20 картини, притежание на Васил Божков, но от друг негов имот, съобщиха още от Министерството на културата. Платната са на български и чужди майстори. Процесът ще продължи дълго, защото предметите на изкуството се снимат и описват подробно.

За съхранението им има определени две депа - едното в НИМ, а другото в Националната галерия, където ще бъдат транспортирани картините. Пред "Хоризонт" директорът на галерията Ярослава Бубнова заяви:

"Изпълнявам нареждането на Специализираната прокуратура и заповедта на министъра на културата за участието в тези процедури. Произведенията се изземват от комисия от колеги с реставратор и историци на изкуствата. Всяко произведение внимателно се описва. Създава се реставрационен протокол за състоянието на произведенията. Опакова се от реставратори и се изнася от служителите на Националната галерия. Този процес ще продължи много дълго".

Преди дни министърът на културата беше категоричен:

"Депата разполагат с уреди, които измерват влажността, която трябва да е точно определена за съответните предмети и картини - с определена температура, с всички предохранителни мерки", заяви Боил Банов.

Стойността на колекцията на Божков тепърва ще се изчислява.

В късния следобед днес МВР иззе два луксозни джипа от гаражите на компанията. 

Колите бяха запечатани и натоварени от паяци. Снимка: БГНЕС

Миналата седмица бе оповестено, че предметите от колекцията на Васил Божков ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в България. Това съобщи тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Коментарът бе по повод възмущение на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, че разследващите са се опитали да конфискуват колекцията на свързаната с Васил Божков фондация „Тракия“ в чували.

През седмицата от Фондация "Тракия" оповестиха съобщение до медиите, в което изразиха възмущението си от опита на разследващите органи да изземат ценни експонати от колекцията, като ги събират в чували и кашони.

Васил Божков беше задържан в Обединените арабски емирства. Прокуратурата му повдигна 7 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група за принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице и др. Вчера главният прокурор Иван Гешев обяви, че се изготвят нужните документи, с които ще бъде поискано екстрадирането на Божков в България.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сийка Милева - говорителят на главния прокурор.

Прокуратурата отрече предмети от колекцията на Божков да са изнасяни в чували

Прокуратурата отрече информацията, че иззетите от дома на Васил Божков културни ценности са били изнасяни в черни чували. „Всичко е било иззето по законоуставения ред и в присъствието на най-добрите експерти на територията на страната“,..

публикувано на 31.01.20 в 15:12
Боил Банов

Боил Банов гарантира опазването и съхраняването на колекцията на Васил Божков

Министърът на културата Боил Банов гарантира, че всичко от колекцията на Васил Божков ще бъде опазено и съхранено. „Всеки един предмет ще бъде описан и документиран“, каза Банов и допълни, че ако артефактите бъдат изнесени от офиса на бизнесмена, те ще..

публикувано на 31.01.20 в 17:24

Фондация "Тракия": Държавните музеи нямат нужните условия за съхраняване на античната колекция на Васил Божков

Фондация "Тракия" разпространи изявление във връзка със слуховете, че античната колекция на бизнесмена Васил Божков - обвиняем като ръководител на организирана престъпна група - ще бъде иззета. Държавните музеи не разполагат с необходимите условия за..

публикувано на 03.02.20 в 17:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно..

публикувано на 29.03.24 в 08:55

Милен Желев: Докато вниманието е към вота, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите

Прословутата домова книга на президента Румен Радев има доста къса резервна скамейка и възможностите за нов служебен министър-председател се свеждат до двамата зам.-председатели на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева . Това коментира..

публикувано на 29.03.24 в 08:52
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и..

публикувано на 29.03.24 в 08:24

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или..

публикувано на 29.03.24 в 08:12