Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да разпознаем предварително симптомите на бърнаут

Снимка: архив

Кой и какво може да ни подскаже дали ни заплашва криза, нервен срив и бърнаут на работното място?

Пред БНР психологът Велина Гетова, експерт в сферата на психичното здраве на работното място, призова човек винаги да слуша своето тяло.

Гетова ще води тази вечер в Къщата на София дискусията „Бърнаут-free през 2020. Как да творим, без да горим?“.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ тя заяви, че винаги трябва да усещаме сигналите, на които не обръщаме внимание: „Какво ни казва чисто физическото ни състояние, когато ни липсва енергия, неща, които подценяваме - главоболие, стягане на стомаха, гадене, виене на свят“.

„С всички тези дребни симптоми съвременният човек свиква – да не ти е добре на работа, това се превръща в епидемия, става нещо нормално“, коментира Велина Гетова.

Според нея в момента хората първо се разболяват и след това отиват на лекар, а би трябвало да е обратното. „А би трябвало да не стигаме до лекар, ако първо усетим тези знаци – ако започнем да спим по-трудно, да изпитваме тревожност, сърцебиене, ускорен пулс. Всичко това е сигнал и трябва да видим имаме ли нужда от почивка“, посочи психоложката.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Професионалното прегряване засяга все по-голям процент работещи

8% от българите страдат от депресивни състояния, според последни данни на статистиката. Голяма част от психосоматичните заболявания са причинени от стреса на работното място. Проблемът с професионалното прегряване ще се задълбочава, ако..

обновено на 05.09.19 в 15:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател...

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check"...

публикувано на 15.04.24 в 06:40