Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Надежда Радулова: Влюбвам се в прочетеното, отчуждавам се от написаното

Писането прилича на преденето - превръщаш хаоса в текст

Надежда Радулова
Снимка: Личен архив

„Възприемам писането като един вече изчезнал занаят – на преденето. От едната страна на хурката има една къделя от вълна, която е нечленоразделният хаос. И през двете ръце преминава и се оформя нишката, и се завърта около вретеното. Отварянето към този нечленоразделен хаос и преминаването през уменията на ръцете води до този текст, който е подреден.“ Това сподели пред "Хоризонт" Надежда Радулова, поет на месеца на Столичната библиотека. 

Надежда Радулова е доктор по сравнително литературознание, преводач и редактор. Пише и превежда поезия и проза от английски, редактира и преподава, но най-много обича да чете. Вярва, че без това всичко друго би изгубило смисъл и страст. "Четенето е нещото, без което не бих могла да правя нищо друго, включително да пиша", каза Радулова в предаването "Сценична треска".

С времето осъзнава, че с много от нещата, които е написала, малко или много се е отчуждила, но с „любимите си книги човек не се отчуждава“. 

Обича да повтаря, че „пишем, колкото ни позволяват собствените възможности, а можем да четем всичко“. „Бих казала, че много по-близка се чувствам с прочетеното, отколкото с написаното, колкото и странно да звучи това.“

Имам свойството да се влюбвам в автори и книги, които след това дълго време си държа дълго до леглото, разказа още Надежда Радулова. „Постоянно вкъщи около мен е затрупано с книги, с които ми е трудно да се разделя, дори толкова, че да ги кача на рафта.“

В докторската си дисертация Радулова се занимава с фигури на женствеността в литературния модернизъм. „В книга, която се надявам да излезе тази година, се занимавам с женски митологични образи – с жени, които са били в митологията по някакъв начин застрашени или наказани и впоследствие спасени от боговете чрез метаморфози.“

Не съм убедена, че търся читателя по начина, по който писателите на проза го правят, изтъкна тя. "Поезията, едновременно за щастие и за нещастие, бих казала в случая за щастие, е непазарен жанр, от който не се очаква да печели – нито приходи, нито огромни маси от читатели."

„Ако поезията прави нещо смислено, то е тъкмо в това, че има едно, радикално ще се изразя, терористично отношение към езика, към системата и правилата в езика. Поезията е пренос от много езици в един конкретен, даден език, тук и сега – в езика и гласа на дадения автор. И при този пренос, при този превод, при това напрягане на границите и разтягането им, поетът, а след него и читателят, се оказват в ситуация на дискомфорт, в ситуация на криза. Защото в момента, в който езикът е разклатен в основите си, в който правилата са поставени под въпрос, което прави поезията, съзнанието е в криза, а в кризата стават важните неща. Тогава е възможно да излезем от инерцията си и да видим неща, които иначе няма как да видим.“

Преживяното не се разтоварва в думите, убедена е Надя Радулова.

„Нищо никога не олеква. Поезията довежда кризата до максималната точка. По-скоро някакви неща се виждат по-добре. Това е ако не успокояващо, то поне просветляващо."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Лалева

Мария Лалева: Не ни трябва толкова много, колкото имахме преди

„Винаги съм вярвала, че миналото понатежава, когато му даваш прекалена стойност. Може би трябва да му дадем толкова стойност, колкото е нужна, без да го преекспонираме, без то задължително да бъде онова нещо, на което да стъпим, за да продължим напред.“ Това каза в предаването "Графити по въздуха" Мария Лалева, автор на нашумелия роман  „Живот..

публикувано на 27.05.20 в 08:51
Петър Владимиров

Републикански шампион по борба изхранва семейството си, като почиства канали

Републикански шампион по борба и бивш състезател по хокей на лед от Велико Търново днес изхранва семейството си, като почиства канали. Работата е мръсна, но парите не миришат, казва за професията си на каналджия 32-годишният Петър Владимиров.  „В тази професия щом се обаждат, значи хората са на зор и ни виждат като едно спасение...

публикувано на 25.05.20 в 15:37
Иван Сергеев

Иван Сергеев: Аз съм от поколението, което дължи всичко на книгите

Журналист, издавал собствен вестник, колекционер на картини, меценат, дарител на книги за библиотеки, читалища, училища и университети. Това е Иван Сергеев, който на финала на своя трудов живот е прегърнал и учителството като своя кауза , влизайки в училището на кюстендилското село Раждавица.  В училище "Св. св. Кирил и Методий" Сергеев учи..

публикувано на 25.05.20 в 14:11
Росен Желязков

Поетът Росен Желязков: Цял живот се борим с вятърни мелници

Колкото повече удари получаваш, в един момент или ще се умъртвиш, или всяко нещо трябва да го приемеш като за добро. Това е философията на Росен Желязков. „ Раните провокират да бъдеш по-осъзнат. Осъзнатост, за да може да живееш неглупаво и нахалост, безлично “, твърди той в интервю в предаването "Графити по въздуха". „Благодарен на живота“ се..

публикувано на 21.05.20 в 09:42
Неделчо Цветков

Неделчо Цветков – Багаин за бойните изкуства и универсалната мъдрост

Неделчо Цвятков Багаин е треньор по бойни изкуства. Това донякъде автоматично го свързва с определен тип философско отношение към света. Багаин е помогнал на много талантливи спортисти да стигнат до своите големи успехи и да се превърнат в негови последователи.  Той е един от учасниците в онлайн разговорите организирани във фейсбук групата „В..

публикувано на 20.05.20 в 18:54
Юлий Йорданов

Юлий Йорданов - босоног по стърнището на белия лист

Юлий Йорданов е автор на  15 книги. Журналист, краевед, литературен критик. В предаването "Графити по въздуха" той представи книгата си  „Босоног по стърнището на белия лист“. Книгата е писана четвърт век. Представлява сборник от негови статии, интервюта, есета, литературна критика, рецензии за постановки, концерти и изложби. Защо..

публикувано на 20.05.20 в 15:14
Златко Енев

Писателят Златко Енев: В България няма никакъв усет за различния

"В момента, в който приемете всичко това, вече получавате някакъв шанс да се борите с най-тежките му прояви." Така казва писателят Златко Енев за своя живот лице в лице с аутизма, описан в току-що излязлата му книга  „Възхвала на Ханс Аспергер”. "Тази история започна почти случайно. Поводът беше малко странен – в многото дискусии във Фейсбук..

публикувано на 19.05.20 в 13:10