Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически трус в Германия след оставката на Анегрет Крамп-Каренбауер

| обновено на 10.02.20 в 19:16
Лидерът на управляващия ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: БТА

Оставката на председателя на управляващия Християндемократически съюз предизвика политическо сътресение в Германия. В Берлин открито се заговори за предсрочни избори и правителствена криза.

Анегрет Крамп-Каренбауер обясни оставката си с неодобряваната от нея колаборация на християндемократите с крайната десница в Тюрингия. Там за министър-председател бе избрал либерал, подкрепен освен от ХДС и от „Алтернатива за Германия“.

Ако не сте съгласни с мен, нека приключим тук и сега.“ С тези думи смятаната за „Мини-Меркел“ АКК поиска преди два месеца доверието на партията си. Получи го, но не за дълго.

Крамп-Каренбауер се бори със спадащото доверие заради неуверени политически решения и неубедителното представяне на голямата коалиция със социалдемократите. Днес 57-годишната АКК обяви, че се оттегля.

„В желанието си да укрепя Християндемократическия съюз съобщих на партийното ръководство решението си да не се кандидатирам за канцлерския пост догодина“.

„Партийният лидер трябва да е и кандидат за канцлерския пост. Затова ще остана на поста председател до избирането на шпитценкандидат, на когото ще предам лидерския пост в ХДС“.

Крамп-Каренбауер вижда силно разделение в обществото и в Християндемократическия съюз. Което пролича в оценките след избора на либерала Томас Кемерих за министър-председател в Тюрингия с подкрепата както на ХДС, така и на „Алтернатива за Германия“.

Различните течения в редиците на християндемократите одобриха или напълно отрекоха това решение, а лидерът Крамп-Каренбауер не успя да наложи партийното решение за пълен бойкот на крайнодесните.

„Ако зависи от мен, решението ми няма да се отрази на стабилността на правителството. Аз съм председател на партията и ще бъда председател още известно време“, изрично подчерта Крамп-Каренбауер, която остава военен министър.

Коментарът ѝ бе своеобразен отговор на социалдемократа Зигмар Габриел, заговорил днес за предсрочни избори за Бундестаг.

„Дълбока криза в ХДС! Не изключвам предсрочни избори за Бундестаг“, коментира бившият председател на социалдемократите, коалиционен партньор на ХДС в Берлин, Зигмар Габриел.

Оставката на канцлера пък поискаха от „Алтернатива за Германия“.

Управляващият Християндемократически съюз е на кръстопът и трябва да избере между политическия център и заемането на по-десни позиции, навлизайки в територията на „Алтернатива за Германия“.

Представители на тези две възможности са обсъжданите наследници на АКК - умереният премиер на Северен Рейн-Вестфалия Алмин Лашет и консерваторът Фридрих Мерц, който наскоро обяви завръщането си в германската политика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за Брекзит. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов.  Решението е било взето на редовна конференция, проведена на 2 април т. г., за номиниране на кандидатите..

публикувано на 16.04.24 в 14:13
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с ръководителите на службите

Премиерът проведе среща с ръководителите на службите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите, съобщиха от правителствената пресслужба.  Обсъдени са две основни теми – организацията на изборите на 9 юни и ситуацията в Близкия изток. Главчев, цитиран от пресслужбата, казва, че се действа "безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Йоловски се връща като зам.-министър. Главчев назначи 9 зам.-министри в 6 министерства

Служебният премиер Димитър Главчев назначи 9 заместник-министри в 6 министерства, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.  На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър  Йоловски - министър на ведомството в..

публикувано на 16.04.24 в 14:01
Иван Гешев

Гешев пред комисията за Нотариуса: Не го познавам

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана по време на провеждащото се в този час заседание на временната парламентарна комисия за Нотариуса. "Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само..

публикувано на 16.04.24 в 13:48
Славчо Велков

Славчо Велков: Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран

Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран . Такава прогноза направи пред БНР Славчо Велков, експерт по сигурност и антитероризъм. "Отговорът на Израел ще бъде по-скоро по инфраструктурни и други обекти, но без мащабна атака по територията на Иран. Не съзирах опасност от Трета световна война. Атаката от страна на..

публикувано на 16.04.24 в 13:36

Дни на кариерата в Русенския университет

21 работодателски организации се включиха във финалното събитие "Национални дни на кариерата", което се провежда днес в Русенския университет. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители да открият възможности за професионалната си реализация. Вече не говорим за "Пазар на труда", а за "Пазар на кандидата", тъй като от..

публикувано на 16.04.24 в 13:26