Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Ланджев: Изкуството трябва да задава верните въпроси, не да дава отговори

Иван Ланджев
Снимка: Личен архив

Ако има някаква мечта за България, то е да се случи някаква осъзната нормалност, тъй като у нас нещата се движат между крайности. Думите са на Иван Ланджев, който е поет на месеца за февруари на Столичната библиотека. 

Винаги се люшкаме между крайности – между пълно отрицание на всичко и между някакво фалшиво себеутвърждаване и историческо мегаломанство. При нас няма нищо нормално – или възхваляваме историческото си минало до невероятни размери, или пък осъждаме настоящето си. Рядко гледаме трезво на нещата“, каза Ланджев за предаването "Сценична треска".

Той е учил философия, доктор е по руска литература, преподава творческо писане. Кандидат-майстор на спорта по шах, който не може да играе карти.

Предполага, че има рецепта за смислен живот, но не я знае. „Задавам въпроси, не търся отговори. Не мисля, че някакъв философски, метафизически рецептурник е задача на поезията или на изкуството въобще. Изкуството трябва да задава верните въпроси, не да им отговаря. Наша работа като пишещи не е да намираме верни отговори. Все едно да питаш птица защо пее – птицата не пее, защото има отговори, а защото има песен“.

Не успява да адресира „правилно реклама към самия себе си“, защото „има нещо неудобно в това“. Смята, че най-добрата реклама и антиреклама на един пишещ и на един поет би трябвало да са собствените му текстове.

Ако има нещо като рекламна стратегия – то е просто да казвам истината. Това се опитвам да правя – доколкото мога казвам истината за себе си и за това, което виждам около себе си.“

Поезията в материален аспект е неблагодарно занимание. „Ако човек е писател, той може да си изкарва хляба с романи. Аз още не се виждам като такъв, така че съм благодарен на съдбата, ако има такава, че досега се случва да работя в т.нар. креативни индустрии – като сценарист, като рекламист, включително в академичната сфера като преподавател – тоест работя с книги, с измисляне на разни неща, с въображението си. Това е творческа работа, повече или по-малко.“

За да пишеш творчески, първо трябва да се научиш да четеш творчески, вярва Иван Ланджев, според когото всичко при писането трябва да започва от четенето.

„Самото словосъчетание "творческо писане" е леко странно. Аз като малък не съм посещавал такива курсове. Никакви курсове не съм посещавал. Но приех с удоволствие да започна да водя такива курсове, тъй като ги смятам за едни приятни, полезни разговори за литература, за любимите ви образци, за любимите ви автори и техните шедьоври. Разговори между теб и други хора, които обичат същите неща.“

С какви очи гледа на света? „Има нещо песимистично в природата ми, което се опитвам да боря, тъй като песимизмът е неособено полезна мисловна настройка – тя е безопасна, пречи на човек да се изненадва, а аз бих искал да се изненадвам. Ако харесвам нещо у себе си все още – това е, че любопитството от детските години ми е останало. Това е нещото, което ме движи въобще, във всяка сфера на дейност.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Деян Йотов

Деян Йотов: Човек трябва много да отсява от това, което вижда, чува и чете

"Човек трябва много да отсява от това, което вижда, чува, чете, и да се развива в това отношение", каза журналистът от програма "Хоризонт" на БНР Деян Йотов, който е водещ на новините и на предаването "Събота 150". Според него периодично в България има моменти, в които е много трудно да си журналист заради ситуацията в държавата. В предаването..

публикувано на 05.06.20 в 16:36

Незабравимата Катя Паскалева в изложбата „Жена със 100 лица“

Изложба с кадри от най-известните роли на Катя Паскалева е подредена в градинката „Кристал“ в центъра на София върху 28 пана. Експозицията на открито „Жена със 100 лица“ среща минувачите с образи на героини от творческата биография на обичаната актриса. За изложбата са подготвени над 130 фотографии, документи, лични записки за ролите и..

публикувано на 04.06.20 в 16:36
Мария Лалева

Мария Лалева: Не ни трябва толкова много, колкото имахме преди

„Винаги съм вярвала, че миналото понатежава, когато му даваш прекалена стойност. Може би трябва да му дадем толкова стойност, колкото е нужна, без да го преекспонираме, без то задължително да бъде онова нещо, на което да стъпим, за да продължим напред.“ Това каза в предаването "Графити по въздуха" Мария Лалева, автор на нашумелия роман  „Живот..

публикувано на 27.05.20 в 08:51
Петър Владимиров

Републикански шампион по борба изхранва семейството си, като почиства канали

Републикански шампион по борба и бивш състезател по хокей на лед от Велико Търново днес изхранва семейството си, като почиства канали. Работата е мръсна, но парите не миришат, казва за професията си на каналджия 32-годишният Петър Владимиров.  „В тази професия щом се обаждат, значи хората са на зор и ни виждат като едно спасение...

публикувано на 25.05.20 в 15:37
Иван Сергеев

Иван Сергеев: Аз съм от поколението, което дължи всичко на книгите

Журналист, издавал собствен вестник, колекционер на картини, меценат, дарител на книги за библиотеки, читалища, училища и университети. Това е Иван Сергеев, който на финала на своя трудов живот е прегърнал и учителството като своя кауза , влизайки в училището на кюстендилското село Раждавица.  В училище "Св. св. Кирил и Методий" Сергеев учи..

публикувано на 25.05.20 в 14:11
Росен Желязков

Поетът Росен Желязков: Цял живот се борим с вятърни мелници

Колкото повече удари получаваш, в един момент или ще се умъртвиш, или всяко нещо трябва да го приемеш като за добро. Това е философията на Росен Желязков. „ Раните провокират да бъдеш по-осъзнат. Осъзнатост, за да може да живееш неглупаво и нахалост, безлично “, твърди той в интервю в предаването "Графити по въздуха". „Благодарен на живота“ се..

публикувано на 21.05.20 в 09:42
Неделчо Цветков

Неделчо Цветков – Багаин за бойните изкуства и универсалната мъдрост

Неделчо Цвятков Багаин е треньор по бойни изкуства. Това донякъде автоматично го свързва с определен тип философско отношение към света. Багаин е помогнал на много талантливи спортисти да стигнат до своите големи успехи и да се превърнат в негови последователи.  Той е един от учасниците в онлайн разговорите организирани във фейсбук групата „В..

публикувано на 20.05.20 в 18:54