Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешна премиера на „Цигулар на покрива“ в Музикалния театър

Снимка: НМТ "Стефан Македонски"

Националният музикален театър „Стефан Македонски“ представи най-новата си продукция – на мюзикъла „Цигулар на покрива“ на Джери Бок, постановка на сръбския театрален режисьор Небойша Брадич. Премиерата се очакваше с голям интерес, защото преди години „Цигулар на покрива“ е бил един от най-силните спектакли на Музикалния театър, който се помни от публиката. Веднага признавам, че аз не съм гледала тази постановка на акад.Пламен Карталов и не мога да направя съпоставка, а ще говоря само за новата продукция. С нея Музикалният театър първо – продължава политиката да кани най-добрите български и чуждестранни режисьори за своите постановки на мюзикъли, и второ – доказва, че е най-силният театър в този жанр, който с постоянния си изпълнителски състав плюс избраните чрез кастинг млади артисти притежава и развива три поколения ярки актьори певци.

Гледахме съвременен музикално-театрален спектакъл в най-добрия смисъл на думата. Небойша Брадич изгражда динамично действие, което привлича и задържа вниманието на зрителя от началото до края. Най-напред го спечелва със свежия хумор, поднесен с добър вкус без изкушение за дебелашки шеги, а след това се гмурва в драматизма и трагизма на тази пиеса, като през цялото време извежда успешно важните послания. Гледах спектакъла заедно със семейството си и затова мога да кажа, че го прави успешно и за жените, и за мъжете, и за различните поколения в публиката. А това са вечни общочовешки послания, свързани с вярата, морала, любовта…, а и такива, които за съжаление звучат актуално и днес като това какво е да си враг, да ти отнемат родната къща, да се превърнеш в бежанец. Кой знае, това може да отключи състраданието в някое по-закоравяло сърце и със сигурност изпълва с обич по-топлото.

На срещата с журналистите в навечерието на премиерата артистите споделиха, че са имали много добър репетиционен процес с именития сръбски театрален режисьор Небойша Брадич – много добър и като професионализъм, и като стил на работа. И наистина той е постигнал най-доброто в работата с тях! В главната роля на млекаря Тевие беше Христо Сарафов – един от гигантите комици в театъра, който не само под светлините на прожекторите във вечерта на спектакъла, но дори и в ежедневието, от изказването си на пресконференцията направи скеч.

Христо Сарафов беше завладяващ в ролята на Тевие в първия спектакъл, а сигурна съм, че и Тевие на Алексавдър Мутафчийски е бил завладяващ. Много силни образи изградиха и Калина Ангелова като съпругата на Тевие Голда, и Людмила Козарева като сватовницата Йенте, и Светлана Иванова в ролята на покойната баба Цейтъл, и Богомил Спиров като Саша, и Румен Григоров като Равина. Това са опитните артисти на Музикалния театър, но още от триото на дъщерите бях очарована и от младите артисти. Браво на Илона Иванова, Исидора Молес и Елица Красимирова в ролите на Цейтъл, Ходъл и Хава. Чудесна изява и на Денко Проданов като Перчик и Лъчезар Лазаров като месаря Лазар Волф. Владимир Грудков не беше толкова добър в ролята на шивача Мотъл, но като цяло гледахме един силен музикално-театрален спектакъл, воден умело от маестро Юли Дамянов и с добро представяне на хора, оркестъра и балета на НМТ „Стефан Македонски“.

Режисьорът Небойша Брадич с лекота преобразяваше сценичното пространство в различни картини в един или два плана, но винаги го изпълваше интензивно с действие. Заедно с опитния сценограф Миодраг Табачки, който отдавна е извоювал голям авторитет у нас от съвместните си проекти с акад.Пламен Карталов, с младата художничка на костюмите Исидора Молес и с хореографката Анна Пампулова бяха постигнали едно цялостно издържано решение. Изобщо този спектакъл не трябва да се пропуска – ще ви откъсне от грижите, ще ви разсмее, леко ще ви натъжи, но най-вече ще ви направи щастливи от срещата с изкуството. Неслучайно публиката на премиерния спектакъл почти веднага скочи да аплодира на крака на финала и скандира дълго!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59