Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След денонощия без ток и в Ловешка област

Юрист: Препоръчваме индивидуални искове срещу ЧЕЗ след проверката на КЕВР

В настоящата ситуация колективен иск няма да бъде успешен в съда

Десетки жители на селата в Ловешка област са останали няколко денонощия без ток, обмислят как да си търсят правата в съда.
Снимка: БГНЕС

Обледени проводници, паднали стълбове, силен вятър – такъв е бил пейзажът в Троян, Ловеч, Тетевен, Угърчин и околните им села през изминалите дни. Проблемите с електрозахранването са били повсеместни в цялата Ловешка област. Няколко денонощия абонати в десетки населени места са били без електрозахранване дори след повишаването на температурите и топенето на снега.

В много ловешки села дори при най-слабата буря с по-силен вятър токът спира, а хората постоянно се оплакват. Духне ли малко вятър, очакваме, че ще спре токът. Не може да се живее по тоя начин. Само ние ли – нещастните потребители на услугата на ЧЕЗ, трябва да стоим на тръни и през всички промени във времето да чакаме отново да сме на тъмно", пита Росица Христова, жител на едно от най-силно засегнатите от липсата на ток села в региона.

Реално сме имали ток почти без прекъсване от миналата седмица само вчера, разказва собственик на предприятие в троянското село Черни Осъм. Изгорели машини и производствена техника са част от щетите за бизнеса му от липсата на ток. „Мисля да представя нашия договор, който имаме с дружеството доставчик, пред нашите адвокати, и да си търсим правата по съдебен път за пропуснати ползи. Току-що токът спря. Считайте, че при всяко спиране на тока спира и водата. Просто ни връщат буквално 100 години назад.“

Три часа след възстановяване на електроподаването в последната махала, стояла на тъмно 6 дни, токът в част от общината отново е спрял, а хората са отчаяни, подчертава кметът на Троян Донка Михайлова. Тя е сезирала Надзорния съвет на ЧЕЗ, енергийния министър и КЕВР с настояване за яснота как електроразпределителното дружество ще обезпечи поддържането на мрежата. „И чакаме реакция, за да можем да защитим правата на хората“.

„Настоявам ЧЕЗ, българската държава, българските общини да обединим усилията си за една адекватна инвестиционна политика, която да предполага поддържане на мрежите“, отбеляза Михайлова. Тя очертава и друг проблем – съкращенията в структурите по места водят до това, че хората в аварийните екипи „работят до изнемога, денонощно, в минусови температури, но те няма как в такава аварийна ситуация да преодолеят сериозните пропуски в поддържането на мрежата“.

Имат ли полезен ход потребителите, останали без ток повече от 24 часа? 

„В този случай, ако се установи неизпълнение на договорно задължение от страна на електроразпределителното предприятие, което неизпълнение може би ще бъде установено от проверката на КЕВР, отделните потребители вече имат възможността да търсят правата си – било то пряко, в контакт с електроразпределителното предприятие, и вече при непостигането на споразумение – и по съдебен ред“, поясни пред „Хоризонт“ адвокат Кристиан Райчев от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Потребителите могат да претендират за обезщетение за претърпените вреди, изтъкна юристът, според когото колективен иск в настоящата ситуация „много трудно би бил успешен в едно съдебно производство“.

С оглед на ситуацията обаче, тъй като всеки потребител е претърпял различни имуществени или неимуществени вреди, Кристиан Райчев препоръчва индивидуален иск.

„Съветът, който бихме дали ние, е да се изчака решението на КЕВР във връзка с проверката, която е започната. Регулаторът в случая трябва да установи дали има извършени нарушения, съответно неизпълнение на изисквания от страна на електроразпределителното дружество. Много трудно ще бъде на индивидуалните потребители да започнат да установяват тези неща в съдебни процеси“, коментира Райчев.

Темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05