Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: При нова атака срещу турски войници ще ударим сирийската армия навсякъде

| обновено на 12.02.20 в 17:53
Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При нови атаки срещу турски войници или наблюдателни постове в Идлиб, Анкара може да удари позиции на сирийската армия навсякъде. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в Анкара.

В пред депутатите от своята Партия на справедливостта и развитието Ердоган беше категоричен:

„Дори при най-незначително раняване на наши войници в Идлиб или на друго място заявявам, че от сега нататък ще удряме силите на режима където и да било, независимо от границите от меморандума от Сочи!“

Той отново настоя до края на февруари сирийските части да се изтеглят зад линиите на турските контролни постове в област Идлиб. 

Ердоган подчерта, че дадените обещания и споразумението от Сочи не се спазват и посочва отговорните за това според него:

„В Идлиб сирийският режим, както и руските сили и подкрепяните от Иран бойци, непрекъснато нападат цивилни и извършват кръвопролития“.

Поради това турският държавен глава заплаши, че сирийските самолети, които бомбардират Идлиб, вече няма да летят толкова свободно.

Турска делегация ще посети Москва в следващите дни за разговори във връзка със ситуацията в северозападната сирийска област, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Анкара и Москва продължават да работят заедно за осигуряване на трайно примирие, каза Чавушоглу на пресконференция в албанската столица Тирана.

Съединените щати стоят до съюзника си Турция. Така говорителят на турското външно министерство Хами Аксой обобщи резултатите от продължилата около 1,5 часа среща между заместник-министъра Седат Йонал и американския специален пратеник за Сирия Джеймс Джефри.

Контактите между Анкара и Москва по отношение на Сирия ще продължат. Това стана ясно след телефонен разговор между руския президент Владимир Путин с турския държавен глава Реджеп ЕрдоганВ прессъобщението на Кремъл се посочва, че лидерите са поставили ударение върху прилагане на споразуменията между двете страни за Сирия.

Междувременно продължава съсредоточаването на турски армейски части край турско-сирийската граница.

Същевременно сирийското правителство отхвърли всякакво присъствие на турски войски на територията на страната. По-рано Дамаск си върна контрола върху ключовата магистрала Дамаск-Алепо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сирийската армия си върна стратегически град в провинция Идлиб

Сирийската армия отне от джихадистите и бунтовниците контрола над град Саракеб, намиращ се в провинция Идлиб, с което отбеляза нова победа в офанзивата в Северозападна Сирия, предаде "Франс прес". Дамаск продължава да напредва по стратегическа магистрала,..

публикувано на 09.02.20 в 01:02
Фабрис Баланш от Лионския университет

Фабрис Баланш: Западът подценява джихадистката заплаха от Идлиб

„Западът подценява ситуацията в северозападната сирийска провинция Идлиб, където днес има много чуждестранни терористи - френски граждани, саудитски граждани и други. Ние не желаем да видим, че там е като при „Ислямска държава“. А това е голяма..

публикувано на 08.02.20 в 12:10
Провинция Идлиб, Западна Сирия

Турция настоя Русия да спре сирийските атаки в Идлиб

Турция очаква Русия да спре атаките на сирийските правителствени сили в североизточната провинция Идлиб, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който допълни, че Анкара трябва да работи с Москва, за да реши проблемите в региона...

обновено на 06.02.20 в 13:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна по време на посещението си в Берлин. Той посочи, че предстоящото предоставяне на противовъздушна система Patriot е от огромно значение за Киев. "Не можете..

публикувано на 24.04.24 в 17:03
Министърът на туризма Евтим Милошев

Комисията по туризъм прие промени, улесняващи наемането на работници от трети страни

Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процеса по наемане на работници от трети страни, за което настоява туристическия..

публикувано на 24.04.24 в 16:58
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в Рафах

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в град Рафах и ще я започне веднага щом операцията бъде одобрена от правителството, съобщи Ройтерс като се позова на източник от израелските сили за сигурност. Говорител на..

публикувано на 24.04.24 в 16:57

По 200 млн. лв. годишно до 2029-а за рекултивация на мини "Марица Изток"

Комисията по енергетика в Народното събрание гласува предложение за отпускане по 200 млн. лв. годишно от бюджета през следващите пет години за рекултивация на мини "Марица Изток". Парите ще бъдат използвани до 2029 г. за закриване на мините, съобщи..

публикувано на 24.04.24 в 16:45
Асен Василев

Асен Василев: Марин и Стефан Димитрови не са посещавали МФ, докато бях министър

Обвинените за участие в организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние Марин и Стефан Димитрови не са посещавали Министерството на финансите, докато Асен Василев е бил министър.  Това обяви самият Василев пред..

публикувано на 24.04.24 в 16:42

Слагат две камбани на храма в центъра на Бобов дол

Две 50-килограмови камбани се поставят на строящия се от 20 години храм "Свето Успение Богородично" в центъра на Бобов дол, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова.   Храмът е благословен от тогавашния патриарх Максим, а за..

публикувано на 24.04.24 в 16:28
Любомир Николов, директор на СДВР.

СДВР: Димитър Стоянов е отишъл в "Пирогов" с няколко часа закъснение

Журналистът Димитър Стоянов е отишъл да се освидетелства в болница "Пирогов" със закъснение от няколко часа. Това съобщи директорът на столичната полиция старши комисар Любомир Николов. Той уточни, че действията на МВР са по процедура и няма..

публикувано на 24.04.24 в 16:27