Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват годишните награди на хотелиерите и ресторантьорите

За 24-ти път Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) връчва годишните си награди на най-добрите в бранша за изтеклата година.

Критериите, по които ще бъдат отличени близо 40 фирми и мениджъри, са свързани с направените инвестиции, с иновативни модели за успешно предприемачество.

При отличаване на общините се отбелязва колко добра бизнес среда създават местните власти, колко добре рекламират туристическия продукт и резултатът от това - по-голям брой доволни туристи и повече платени данъци.

От тази година БХРА е официален член на ХОТРЕК - най-голямата европейска асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета, обединяваща 45 национални асоциации в 31 държави и 2 милиона предприятия.

Хотелиерите очакват трудна година, защото проблемите са много, а в туризма трудно се правят иновации, казва Вени Петрова, председател на БХРА. Сред проблемите тя открои работната ръка и професионалното образование, както и категоризацията на обектите. 

„Ние искаме да имаме единна категоризация на обектите, да отпадне прекатегоризацията на местата за настаняване и хранене през определен период от време. И големият въпрос е въвеждането на единна ставка на ДДС за нощувки и изхранване, тъй като ние в бранша не правим разлика между настаняването и изхранването и забавленията. Става въпрос за един краен туристически продукт. Такъв един акт ще създаде доста по-благоприятна икономическа среда, ще остави и доста пари в хората, които потребяват този продукт, съответно те могат обратно да ги върнат в култура, здравеопазване, наука“, коментира Вени Петрова.

Още акценти по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени!

 "Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство. Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор е..

публикувано на 29.03.24 в 11:54

Истории от Афганистан

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон . Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент.  Преди 20 години България става член на НАТО: Историята..

публикувано на 29.03.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата. 

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите . Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на..

публикувано на 29.03.24 в 10:57