Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Значителен ръст на броя на починалите и на заразените с коронавируса в Китай

| обновено на 13.02.20 в 12:51
Китайци с маски чакат автобус до затворения рибен пазар “Хуанан“ в град Ухан.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради промяна в начина на отчитане броят на заразените и жертвите на коронавируса нарасна значително. В ЕС заболелите за сега са малко над 30 души, съобщи Европейската комисия. В Брюксел министрите на здравеопазването се събират на извънредна среща.

Разпространението на коронавируса стана причина за политически уволнения в Китай, където бяха сменени партийните ръководители в централната провинция Хубей и в административния център Ухан. Провинцията е огнището на заразата и местните власти са обвинявани, че са се забавили с реакцията си.

Междувременно броят на заразените и жертвите в Китай значително нарасна, след като властите обявиха, че са преминали към по-прецизно диагностициране.

Така заразените вече са близо 60 хиляди - десет пъти повече от обявените вчера данни. Това повлия и на европейските стокови борси, след като инвеститорите смятаха, че епидемията е достигнала своя пик.

Заради случаите на коронавирус в ЕС, които са около 30, е активиран механизмът на Общността за гражданска защита. Еврокомисарят за здравеопазване Стела Кириакиду заяви, че засега броят на заразените в ЕС остава сравнително нисък, но въпреки това призова:

“Вирусите не зачитат границите. В този смисъл страните-членки на ЕС трябва да работят заедно и в координация, за да могат да се изправят срещу това предизвикателство“.

Днес здравните министри от ЕС ще обсъдят нивото на подготовка и координация.

Хонконг съобщи, че училищата остават затворени до 16 март заради новия коронавирус, заразил десетки хиляди в континентален Китай, предаде ДПА.

Въвежда се програма за онлайн обучение, съобщиха образователните власти.

Ваканцията по случай Лунната нова година в края на януари беше удължена, за да се предпази здравето на учениците и чиновниците. По план ваканцията в училищата и тази на служителите в администрацията трябваше да приключи на 17 февруари.

Главната администраторка на Хонконг Кари Лам призоваваше през последните седмици частния сектор да улесни работата от разстояние, за да може служителите да продължат да работят, без да се налага да ходят до офиса.

В 7,4-милионния град има 50 потвърдени случая на заразени и един починал в следствие от болестта.


Японският министър на здравеопазването Кацунобу Като съобщи днес за нови 44 случая на заболели от коронавирус на борда на круизния кораб "Даймънд принцес", предаде "Франс прес".

Така общият брой на заразените пътници и членове на екипажа достигна 218 от общо над 3700, които бяха първоначално на борда.

Здравният министър каза, че възрастните хора на борда, чиито изследвания са отрицателни, могат да напуснат кораба преди края на карантинния период на 19 февруари. Те ще бъдат временно настанени на място, избрано от правителството.

Круизният кораб бе поставен под карантина на 3 февруари, тъй като един от пътниците е дал положителна проба за вируса, след като се качил на плавателния съд в Хонконг в края на януари.

Тези, които са дали положителни проби на борда, биват евакуирани и хоспитализирани в Япония. Има спорове обаче доколко е ефикасна карантината, тъй като почти всеки ден се съобщава за десетки нови случаи.

Освен това повечето от пътниците са възрастни и са затворени в каютите си, някои от които нямат дори прозорци. Това поражда опасност за здравето им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мъжете са по-податливи към новия коронавирус, особено пушачите

Мъжете се оказват по-податливи на заразата с новия коронавирус в Китай в сравнение с жените, пише сайтът Лента, цитиран от БТА. Порталът цитира изследване на Националната комисия по здравеопазване на КНР. Тя анализирала данните от първите..

обновено на 13.02.20 в 13:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08