Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Михаил Екимджиев:

Проверката на приватизационните сделки е популистка пушилка

Юристът препоръча прокуратурата да разследва управляващите по казусите "Божков" и "Василев"

Адвокат Михаил Екимджиев
Снимка: Личен архив

Наказанието доживотен затвор без право на замяна да отпадне, да има повече административни глоби и пробация вместо затвори, ремонт на Наказателния кодекс - това предвижда проектът на нова концепция за наказателна политика 2020 - 2025 г., публикувана от Министерството на правосъдието за обществено обсъждане. Идеите, заложени в документа, се разминават със законови промени, приети след извършване на тежки престъпления, които приковаха вниманието на цялото общество.

Преди две седмици на 30 януари убиецът на 7 годишната Кристин от село Сотиря получи доживотен затвор без право на замяна и това беше първата присъда след промяната в закона, свързана със съкратената съдебна процедура. Адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права коментира пред БНР, че противоречивата законодателна практика не го изненадва и прогнозира, че концепцията за нова наказателна политика ще остане само непотребен документ:

„Това, което се случва в момента, е част от цялата тази имитационна политика, при която ние сме дали някакви наши пари като данъкоплатци да бъде създадена тази концепция и тя е добра. Тя е правена от експерти, но няма да има кой да я изпълнява, защото политическото ни управление се осъществява в кратки мисловни темпорални връзки и параметри и под натиск на популистки идеи и желание да се угажда на популистки настроения. Затова няма място за концепция, тя ще бъде загробена, забравена в следващите дни“, каза Екимджиев в предаването „Преди всички“.

Има ли място наказанието доживотен затвор без право на замяна в законодателства на страните от Европа

„Поне в държавите членки на Съвета на Европа това наказание  - доживотен затвор без замяна, е неприемливо от гледна точка на правозащитните стандарти на Европейския съд по правата на човека и на Съвета на Европа. Във всички случаи трябва да има някаква „хуманитарна перспектива“. Трябва да може, макар и след 10,15, 20 или 30 години, осъденият на такова наказание да поиска /…/ да се прецени дали има смисъл този човек да е изолиран до края на живота си и ние да плащаме за неговото пребиваване в тази изолация, или има смисъл да му се даде шанс за ресоциализация“ , каза Екимджиев и отбеляза, че:

„Европейският съд по правата на човека дава една доста широка свобода на преценка на държавите точно как да регулират тази материя, но има няколко решения, включително и по български дела на Европейския съд, че доживотният затвор без замяна, без никаква възможност за промяна на това положение, съчетан с изключително тежките хигиенни и битови условия, изолацията в която пребивават тези затворници, в която деградират, представлява нарушение на абсолютната забрана за нечовешко и унизително третиране по смисъла на член 3 от Конвенцията за правата на човека“.

По повод идеята престъпленията с много ниска обществена опасност да  отпаднат от наказателно преследване и да се наказват с по-големи глоби, адв. Екимджиев коментира,че „за да намалим престъпността, на първо място трябва да имаме по-добро образование, /…/ по-добра икономика и /…/ да има съзнание за неизбежност на наказанието“:

Нито ожесточаването на наказателната репресия, нито облекчаването й влияят пряко върху съзнанието на извършителя. Когато един човек е решил да извърши престъплението, не мисли дали ще го хванат, той мисли, че ще му се размине“.

Акцията на прокуратурата за проверка на приватизационните сделки

„Аз съм против един огромен финансов и организационен ресурс на прокуратурата да отива "в свирката на влака", за да разследва неща, от които е очевидно, че нищо няма да излезе, /…/ вместо за разследва сегашните управляващи“. Така Екимджиев коментира инициативата на държавното обвинение, което възложи на ДАНС да провери приватизационните сделки.

Заради изтеклите давностни срокове „шансът да се намери престъпление, което да може да бъде ефективно наказано, престъпление свързано с приватизацията, е теоретичен“ смята Екимджиев. Според него проверката е по-скоро пропаганден ход

„Това е димка, една популистка пушилка, която прокуратурата пуска, за да ръкопляска народът и да не задава въпроси. Защо вместо да се връщаме 30 години назад, където нищо не можем да открием и да накажем, защо не разследваме чадъра над Васил Божков в последните 5 години, защо не разследваме чадъра над Цветан Василев в последните 10 години“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52