Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев:

Част от приватизираните предприятия в структурата на БДЖ работят добре

Железницата има потенциал при превозите на дълги разстояния

Петър Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

След разпоредената от главния прокурор Иван Гешев на Държавна агенция „Национална сигурност“ пълна проверка на целия приватизационен процес потърсихме коментар за приватизацията в системата на железниците.

Приватизацията се реализира най-вече в така наречената жп промишленост, уточни за БНР бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев.

"Това са предприятията, които обслужваха със строителство на нови вагони, с резервни части, с ремонт на вагони и на локомотиви Българските държавни железници, а също така и част от предприятията, които касаеха строителство и поддръжка в железопътната инфраструктура. Като съответно се даде възможност да се запазят договорите с тях. Една част бяха приватизирани, по-голямата част като РМД-та (работническо-мениджърските дружества - бел. ред.), друга част в така наречената касова приватизация", обясни Мутафчиев, който е председател на Балканския форум за транспорт и инфраструктура.

Снимка: Архив

Какви са очакванията му за резултатите от проверката на приватизационния процес?

"Аз очаквам друго от прокуратурата: че ще се търси точно този корупционен елемент за участие на определени политически кръгове в приватизацията. За железницата такива процеси не бяха обявявани. Знаете, че 90-те години, в края на 90-те години се случиха приватизационните процеси. Една част от предприятията, които бяха приватизирани, работят добре, за наша радост", заяви Петър Мутафчиев.

Липсата на ясна държавна политика за развитие на железопътния сектор е една от причините за неуспешните опити за приватизация на железопътните товарни превози, смята Мутафчиев.

"Имаме ясни правила, които ти дават възможност да прецениш ефективността на транспортния превоз. Безспорно железопътните превози са ефективни на по-далечни разстояния. Автомобилният превоз е по-ефективен на по-кратки разстояния", допълни още бившият транспортен министър. 

Снимка: БГНЕС

Възможно ли е въвеждането на тол такси за тежкотоварни камиони да увеличи превозите с товарни влакове?

"Железницата винаги е имала възможността да бъде подпомагана от държавата, изхождайки от общата европейска политика, не само от така наречения "зелен пакт" или "зелена сделка". "Зелената сделка" е доста широк документ. Той касае развитието на цялата икономика, безспорно той засяга и транспортната сфера като част от дейността, икономическата дейност, която замърсява природната среда - най-вече по отношение на автомобилния транспорт, на авиационния транспорт", подчерта Мутафчиев.

БДЖ трябва да има мениджмънт и програма, която да й гарантира развитие в бъдеще, обобщи Петър Мутафчиев. "Тя трябва да бъде ефективна като предприятие, Българската железница трябва да предлага услуга, която да е желана от самия клиент, както от пътника, така и от работодателя".

Позицията на петър Мутафчиев в детайли чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям пожар в кюстендилското село Кутугерци

Около 10 декара смесена гора, 8 необитаеми къщи, постройки и дворове изгоряха при голям пожар, възникнал вчера след обяд в граничното село Кутугерци. Това казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Огънят е потушен късно снощи от три екипа на пожарната, включило се и местното население. Няма пострадали. Пожарът е причинен..

публикувано на 16.04.24 в 13:04

Първи случай на коклюш в Монтанско за 2024 г.

Първи случай на коклюш за годината регистрираха в област Монтана. Заболяването при детето е преминало леко. Заболяването е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични меки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция в града...

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Окръжен съд-Сливен започна делото срещу шофьор, помел с джипа си четирима души в каруца

Окръжен съд-Сливен започна разпоредителното дело срещу шофьор, помел с джипа си четирима души, които пътували в каруца през нощта на Гергьовден миналата година.  Близо 50 души, роднини и сродници на загиналите дойдоха пред съдебната палата, за да поискат най-тежката присъда срещу шофьора. "За четири човека и коня трябва да му дадат до живот затвор,..

публикувано на 16.04.24 в 12:57

БНБ прогнозира икономически растеж от 2,2% през 2024 г.

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с 2,2% през настоящата година след повишение с 1,8% през 2023 г., сочат новите макроикономически прогнози на БНБ , публикувани във вторник. Това представлява низходяща ревизия спрямо декемврийската прогноза на БНБ за повишение на БВП с 2,5% през 2024 г. Според централната банка, в..

публикувано на 16.04.24 в 12:50

Как да говорим с децата за класическа музика и велики композитори?

Предстои премиерата на "Приключенията на Нотичка" на 21 април в София. Проектът е на София Арт институт. Това е нова поредица от спектакли, която ще среща децата с класическата музика и ще възпитава у тях умението да се наслаждават на изпълненията на живо . Поредицата е предназначена за деца над 5-годишна възраст. Първият концерт ще е посветен..

публикувано на 16.04.24 в 12:33

В древна Олимпия запалиха олимпийския огън

Жрица запали олимпийския огън за игрите в Париж. Церемонията е в древна Олимпия в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу. В днешния слънчев и топъл ден актриса,облечена като древна жрица, запали олимпийския огън. В храма на богинята Хера  Върховната жрица след призоваване на бог Аполон запали огъня със слънчева светлина. Около олтара..

публикувано на 16.04.24 в 12:25

Открит урок с ученици във Велико Търново в деня на българската Конституция

Отбелязваме 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества като Ден на..

публикувано на 16.04.24 в 12:21