Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три празника на 14 февруари

Снимка: БГНЕС

На 14 февруари съвпадат три празника. Това са успението на свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил - Трифон Зарезан, известен като Ден на лозаря, и Свети Валентин.

България се покланя и чества успение на първоучителя ни и небесен закрилник свети Константин – Кирил Философ (827 – 869 г.)

Днес Кирило-Методиевският научен център на БАН и Националният музей „Земята и хората“ ще отбележат успението на св. Кирил, което тази година съвпада и с 1150-годишнината от ръкополагането на св. Методий за архиепископ, съобщиха от Академията.

По време на отбелязването ще бъдат изнесени две лекции – проф. дфн Красимир Станчев (Università Roma Tre) ще говори за личността на първоучителя Методий, а доц. д-р Камен Станчев ще се спре на хипотези и проблеми свързани с църковния диоцез на св. Методий. Ще прозвучат изпълнения на Хора за старинна музика при НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“.

Проф.Димо Чешмеджиев от Кирило-Методиевския научен център ще представи новата монография на проф.д-р Славия Барлиева, която изследва паметниците на Кирило-Методиевската традиция. В книгата са поместени проучвания върху новооткрити или непознати извори, старопечатни латински служби за Свети Кирил и Методий, както и описи и писма със сведения за мощите на Светите братя.

Честването е част от програмата „Наследство БГ“ за събиране и дигитализиране на материали от историческо и културно значение, на която Националното радио е медиен партньор. Честването съвпада с 1150-годишнината от ръкополагането на свети Методий за архиепископ и 40-годишнината от обявяването на светите братя за покровители на Европа.


Трифон Зарезан и Свети Валентин

На 14 февруари отбелязваме Трифон Зарезан и Свети Валентин като празници на виното и любовта. За поредна година доброволци от Българския младежки червен кръст ще разясняват какви са опасностите при рисково сексуално поведение, като част от националната анти-СПИН кампания „Обичай безопасно“.

С постановление на Министерския съвет от 1962 година Денят на Свети Трифон започва да се чества официално у нас и е обявен за професионален празник на лозарите. 14-ти февруари е и денят, в който влюбените изразяват любовта си един към друг и въпреки, че той не е част от православния календар, голяма част от българите почитат и двата празника.


„Уважавам си жената, купувам ѝ всичките подаръци, които иска, обаче Свети Валентин си е Свети Валентин, а Трифон Зарезан си е българският празник“.

„Не го превръщаме в чак такъв празник. Просто се виждаш с любимия“.

„Цветето си е цвете. Винаги е уважение“, споделиха софиянци пред микрофона на БНР.


По традиция в Деня на влюбените започва вторият етап от Националната анти-СПИН кампания.

Над 130 анти-СПИН инициативи ще се проведат днес в цялата страна. Поводът е началото на втория етап от Националната анти-СПИН кампания, който по традиция започва в Деня на влюбените 14 февруари.

Кампанията е част от Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН на здравното министерство и се провежда в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища и социални институции.

През целия ден на много места в страната ще има здравни презентации, дискусии и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции, както и безплатни изследвания и консултации за инфекцията.

През миналата година своя ХИВ-статус са изследвали над 340 000 граждани. Официално серопозитивните в страната са 3 312 души. Мъжете са 5 пъти повече от жените. Почти половината ХИВ-позитивни у нас получават съвременна антиретровирусна терапия.

Над 85 на сто от новорегистрираните са инфектирани по сексуален път, около 1/5 са заразени при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група от 30 до 39 години.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22