Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Удар за „Един пояс, един път“, прогнозират експерти

Възможност или криза: Как Пекин ще се справи с коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Кризата е възможност“ - неведнъж китайските власти са подхождали по този начин, следвайки старата мъдрост, заложена в йероглифа, с който се изписват и двете думи „криза“ и „възможност“.

Коронавирусът обаче все по-силно разколеба властите в Пекин дали това е вярно. Докато светът ограничава контактите си с втората по големина икономика, за да предотврати разрастването на епидемията, китайските власти вече дори се питат дали имат достатъчно медицински специалисти, които да лекуват все по-големия брой заразени. В същото време бизнесът изчислява загубите от затвореното производство, забавените доставки вътре в самия Китай и към държавите по целия свят.

Репортерът Марта Младенова ще ни предложи обобщение от два анализа, направени за „Събота 150“. Единият е на световноизвестният икономист Раджив Бисуас, а другият - на Имоджен Пейдж Джарет, която следи развитието на икономиките на азиатските държави от Пекин, където живее от години.

„Откакто карантинните мерки влязоха в сила, това е призрачен град. Усещането е, всякаш всичко е пусто. Улиците са напълно тихи. Магазините затварят много рано, около 6 часа вечерта. Понякога има само един - двама минувачи, които разхождат кучето си. Промяната е наистина драстична. Защото изведнъж осъзнаваш колко голям е градът, когато всички хора изчезнат“.

Това разказа Имоджен Пейдж Джарет, която живее и работи в Пекин като част от разследващото звено на британското сп. „Икономист“. В редките си излизания навън Имоджен носи маска на лицето си и както препоръчват здравните власти, мие по-често ръцете си. Признава, че не се страхува от коронавируса, защото живее в столицата на Китай, а там болниците и лекарите са изключително добри за разлика от селските региони на страната. И също така - в Пекин заразата не е толкова разпространена, но икономическите щети, които експертите в столицата изчисляват, са огромни.

„Китайската икономика вече се свиваше, но сега ние очакваме растежът да е още по-малък. Новата ни прогноза е за ръст от 5,3 на сто при „предвирусно“ очакване за 5,9 на сто. Изчислението ни е направено с допускането, че кризата с коронавируса ще бъде овладяна до края на март.

Имаме и по-песимистични сценарии. Например - при условие, че вирусът не е овладян до средата на юни, ръстът на китайския брутен вътрешен продукт ще се свие до 4,5 на сто. Ако правителството не се справи с разпространението на заразата до края на годината, ръстът ще бъде дори под 4,5 на сто“, посочва още Джарет.

Имоджен Пейдж Джарет   Снимка: Туитър

А според Раджив Бисуас - главен икономист на IHS Market за Азия и Пасифика – „Въпреки че официалният рестарт на производството беше на 10 февруари, което вече означаваше забавяне с десет работни дни, процесът на подновяване на работата все още не е приключил. Големите закъснения са факт и ситуацията може да се влоши. През целия месец ще има сериозни загуби особено в повечето промишлени сектори - например при изработката на части и компоненти, в електрониката и автомобилната индустрия“.

Бисуас живее в Сингапур, но преди да се фокусира върху глобалните последици върху икономиката заради коронавируса, изчислява регионалните щети: „Ние също така виждаме много негативно въздействие върху крайното потребление и докато епидемията продължава, този икономически двигател ще буксува. Мисля, че ако погледнем няколко месеца напред, един от големите проблеми ще бъде как частният сектор в Китай ще се справи. Именно малкият бизнес търпи много големи загуби в момента заради липсата на потребление - ресторантите са затворени, малките магазини. Разбира се, големите компании също ще бъдат ударени, защото хората няма да си купуват и автомобили. Големият бизнес в Китай обаче е с държавно участие и със сигурност ще бъде подпомогнат. Въпросът е какво ще стане с малките търговци - колко финансови загуби ще понесат и как ще се справят с кризата“.

За разлика от Джарет, Бисуас е доста по-оптимистичен в очакванията си:

„Подобен вид епидемия би трябвало да бъде овладяна в рамките на няколко месеца, което означава, че можем да очакваме възстановяването от нея още тази година. Ако това се случи, проблемите в изработката и доставката на продукти ще бъдат временни, а след това ще има рязко повишаване на крайното потребление и индустриалното производство в Китай“.

И все пак - какви ще бъдат щетите за глобалната икономика:

Джарет: „Ние ревизирахме надолу прогнозата си за глобалния растеж с 0,1 процентен пункт. Т.е. сега очакването ни е за ръст от 2,2 на сто при 2,3 на сто от предишната ни прогноза. 

Също така виждаме спад на цената на суровия петрол от средата на януари, който се дължи на страховете заради коронавируса. Сега обаче очакваме цените да останат стабилни - между 60 и 65 долара за барел, като допускането е при овладяване на кризата до края на март. Ако това не се случи, а ситуацията се влоши, икономическата прогноза и цените на петрола ще се свият“.

Раджив Бисуас        Снимка: IHS Маркет

Тук Бисуас е съгласен и прогнозира допълнително свиване на производството на черно злато от Организацията на страните износителки на петрол и техните партньори, най-вече в лицето на Русия, в опит да овладеят пазара: „Разбира се, това ще удари сериозно световната икономика, но ще има и много регионални последици - например в Азия и Пасифика, тъй като страните в този регион имат много тясни търговски връзки с Китай и са зависими от посещенията на китайски туристи. За останалите части ефектът от кризата с коронавируса ще е сравнително умерен, ако ситуацията бъде овладяна в следващите няколко месеца. Всичко зависи как медицинските власти ще се справят с епидемията“.

Която ще се отрази и на отношенията между Съединените щати и Китай, най-малко защото представителите на двете държави не могат да се срещнат, за да продължат разговорите, допълни Раджив. Според него - Вашингтон ще прояви известно разбиране към Пекин заради кризата, но то няма да продължава вечно. Теза, споделяна и от Джарет: „Заради първата фаза на търговското споразумение Китай пое много сериозни ангажименти за увеличаване на покупките на американски стоки и услуги, с което да подкрепи най-вече промишлеността и земеделието. Говорим за ангажимент за 200 милиарда американски долара, с което два върне американският внос в Китай на нивата от 2017 година. Мисля, че основният ефект от коронавируса върху търговските отношения ще дойде от факта, че за Китай ще стане още по-трудно да изпълни поетите ангажименти за покупка на американски стоки, най-вече на селскостопански продукти. В краткосрочен план, аз очаквам по-сдържано поведение от страна на Вашингтон, най-малкото защото през есента предстоят президентски избори. Президентът Доналд Тръмп няма да рискува ново нагнетяване на напрежението или налагане на допълнителни тарифи“.

„През 2021 година, ако все още Китай не успява да изпълни поетите ангажименти, двустранните търговски отношения могат да се взривят отново. Извън търговията най-вероятно ще продължи да има напрежение в други сфери като технологиите и финансите. Казано по друг начин, Вашингтон и Пекин продължават да бъдат в обтегнати отношения, въпреки че в момента има известно затишие на търговските престрелки“, казва още тя.

И още - коронавирусът ще отнеме от силата на инициативата „Един пояс, един път“, защото властите в Пекин ще хвърлят всички усилия в овладяването на епидемията, а след това - на икономическите щети, нанесени от нея, категорични са експерти.

Мненията на експертите можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Весела Чернева

Анекс към договора със Северна Македония е врата за излизане от задънената улица

Анекс към договора за приятелство и добросъседство със Северна Македония би означавал препотвърждаване на намеренията, заложени в този договор. Това каза пред БНР  Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. „Има нужда от излизане от тази задънена ситуация, в която се намират двустранните отношения“,..

публикувано на 27.10.20 в 10:03
Д-р Димитър Петров

Димитър Петров: Ако това е пандемия, трябва да започне да се финансира директно от държавата

„Най-вероятно няма да разберем причините за оставката на началника на СРЗИ д-р Данчо Пенчев , но това, което се направи няколко дена по-рано от министерство на здравеопазването - да се изиска всички болници да разкрият Covid отделения породи голямо напрежение “. Това каза в предаването „Преди всички“ д-р Димитър Петров, бивш подуправител..

публикувано на 27.10.20 в 08:30

До края на годината представят модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност

До края на годината ще бъде представен модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност . Това съобщи пред БНР Цвета Наньова от екипа, който подготвя новия модел на съфинансиране при обновяването на сградите, след призива на Европейската комисия страните членки на Европейския съюз да наблегнат на подобряването на енергийната ефективност като..

публикувано на 26.10.20 в 11:38

Д-р Кирил Еленски: Ограничителните мерки звучат като репресия, не като грижа

„Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората . Това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен“. Това каза пред БНР д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз. По думите му проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто..

публикувано на 23.10.20 в 13:24

Социалният сектор е длъжник на хората, които имат нужда от дългосрочна грижа

Десетки хиляди български семейства полагат грижи за зависими членове на семействата им, основно възрастни хора, но са лишени от подкрепа както от страна на държавата и общините, така и от страна на програми и мерки, които биха били от полза за тях. Това обясни пред БНР Иван Кръстев от фондация „Солидарно общество“. "Системата за медицинска..

публикувано на 23.10.20 в 10:30

Да вземаш по-малка от минималната пенсия – възможно е

Може ли нещо да е по-минимално от минималното?  Как гледат на новината за 300 лева минимална пенсия догодина хората, които получават по-малко от най малкото и защо се оказва, че има няколко вида минимални пенсии – темата е във фокуса на предаването „Хоризонт до обед“. Слушателка на БНР от малък град сигнализира, че получава пенсия за..

публикувано на 22.10.20 в 12:20
Григор Сарийски

Григор Сарийски: ГЕРБ се опитва да се помири с най-ощетените от 10-годишното управление

Страната ни безнадеждно изостава от средноевропейското равнище на пенсиите. Ако България имаше европейска структура на разпределението на доходите и европейска структура на разходите за пенсиите, пенсиите би трябвало да бъдат някъде с между 50 и 60% по-високи от това, което се получава в момента . Това каза пред БНР доц. Григор Сарийски от..

публикувано на 21.10.20 в 15:14