Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Удар за „Един пояс, един път“, прогнозират експерти

Възможност или криза: Как Пекин ще се справи с коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Кризата е възможност“ - неведнъж китайските власти са подхождали по този начин, следвайки старата мъдрост, заложена в йероглифа, с който се изписват и двете думи „криза“ и „възможност“.

Коронавирусът обаче все по-силно разколеба властите в Пекин дали това е вярно. Докато светът ограничава контактите си с втората по големина икономика, за да предотврати разрастването на епидемията, китайските власти вече дори се питат дали имат достатъчно медицински специалисти, които да лекуват все по-големия брой заразени. В същото време бизнесът изчислява загубите от затвореното производство, забавените доставки вътре в самия Китай и към държавите по целия свят.

Репортерът Марта Младенова ще ни предложи обобщение от два анализа, направени за „Събота 150“. Единият е на световноизвестният икономист Раджив Бисуас, а другият - на Имоджен Пейдж Джарет, която следи развитието на икономиките на азиатските държави от Пекин, където живее от години.

„Откакто карантинните мерки влязоха в сила, това е призрачен град. Усещането е, всякаш всичко е пусто. Улиците са напълно тихи. Магазините затварят много рано, около 6 часа вечерта. Понякога има само един - двама минувачи, които разхождат кучето си. Промяната е наистина драстична. Защото изведнъж осъзнаваш колко голям е градът, когато всички хора изчезнат“.

Това разказа Имоджен Пейдж Джарет, която живее и работи в Пекин като част от разследващото звено на британското сп. „Икономист“. В редките си излизания навън Имоджен носи маска на лицето си и както препоръчват здравните власти, мие по-често ръцете си. Признава, че не се страхува от коронавируса, защото живее в столицата на Китай, а там болниците и лекарите са изключително добри за разлика от селските региони на страната. И също така - в Пекин заразата не е толкова разпространена, но икономическите щети, които експертите в столицата изчисляват, са огромни.

„Китайската икономика вече се свиваше, но сега ние очакваме растежът да е още по-малък. Новата ни прогноза е за ръст от 5,3 на сто при „предвирусно“ очакване за 5,9 на сто. Изчислението ни е направено с допускането, че кризата с коронавируса ще бъде овладяна до края на март.

Имаме и по-песимистични сценарии. Например - при условие, че вирусът не е овладян до средата на юни, ръстът на китайския брутен вътрешен продукт ще се свие до 4,5 на сто. Ако правителството не се справи с разпространението на заразата до края на годината, ръстът ще бъде дори под 4,5 на сто“, посочва още Джарет.

Имоджен Пейдж Джарет   Снимка: Туитър

А според Раджив Бисуас - главен икономист на IHS Market за Азия и Пасифика – „Въпреки че официалният рестарт на производството беше на 10 февруари, което вече означаваше забавяне с десет работни дни, процесът на подновяване на работата все още не е приключил. Големите закъснения са факт и ситуацията може да се влоши. През целия месец ще има сериозни загуби особено в повечето промишлени сектори - например при изработката на части и компоненти, в електрониката и автомобилната индустрия“.

Бисуас живее в Сингапур, но преди да се фокусира върху глобалните последици върху икономиката заради коронавируса, изчислява регионалните щети: „Ние също така виждаме много негативно въздействие върху крайното потребление и докато епидемията продължава, този икономически двигател ще буксува. Мисля, че ако погледнем няколко месеца напред, един от големите проблеми ще бъде как частният сектор в Китай ще се справи. Именно малкият бизнес търпи много големи загуби в момента заради липсата на потребление - ресторантите са затворени, малките магазини. Разбира се, големите компании също ще бъдат ударени, защото хората няма да си купуват и автомобили. Големият бизнес в Китай обаче е с държавно участие и със сигурност ще бъде подпомогнат. Въпросът е какво ще стане с малките търговци - колко финансови загуби ще понесат и как ще се справят с кризата“.

За разлика от Джарет, Бисуас е доста по-оптимистичен в очакванията си:

„Подобен вид епидемия би трябвало да бъде овладяна в рамките на няколко месеца, което означава, че можем да очакваме възстановяването от нея още тази година. Ако това се случи, проблемите в изработката и доставката на продукти ще бъдат временни, а след това ще има рязко повишаване на крайното потребление и индустриалното производство в Китай“.

И все пак - какви ще бъдат щетите за глобалната икономика:

Джарет: „Ние ревизирахме надолу прогнозата си за глобалния растеж с 0,1 процентен пункт. Т.е. сега очакването ни е за ръст от 2,2 на сто при 2,3 на сто от предишната ни прогноза. 

Също така виждаме спад на цената на суровия петрол от средата на януари, който се дължи на страховете заради коронавируса. Сега обаче очакваме цените да останат стабилни - между 60 и 65 долара за барел, като допускането е при овладяване на кризата до края на март. Ако това не се случи, а ситуацията се влоши, икономическата прогноза и цените на петрола ще се свият“.

Раджив Бисуас        Снимка: IHS Маркет

Тук Бисуас е съгласен и прогнозира допълнително свиване на производството на черно злато от Организацията на страните износителки на петрол и техните партньори, най-вече в лицето на Русия, в опит да овладеят пазара: „Разбира се, това ще удари сериозно световната икономика, но ще има и много регионални последици - например в Азия и Пасифика, тъй като страните в този регион имат много тясни търговски връзки с Китай и са зависими от посещенията на китайски туристи. За останалите части ефектът от кризата с коронавируса ще е сравнително умерен, ако ситуацията бъде овладяна в следващите няколко месеца. Всичко зависи как медицинските власти ще се справят с епидемията“.

Която ще се отрази и на отношенията между Съединените щати и Китай, най-малко защото представителите на двете държави не могат да се срещнат, за да продължат разговорите, допълни Раджив. Според него - Вашингтон ще прояви известно разбиране към Пекин заради кризата, но то няма да продължава вечно. Теза, споделяна и от Джарет: „Заради първата фаза на търговското споразумение Китай пое много сериозни ангажименти за увеличаване на покупките на американски стоки и услуги, с което да подкрепи най-вече промишлеността и земеделието. Говорим за ангажимент за 200 милиарда американски долара, с което два върне американският внос в Китай на нивата от 2017 година. Мисля, че основният ефект от коронавируса върху търговските отношения ще дойде от факта, че за Китай ще стане още по-трудно да изпълни поетите ангажименти за покупка на американски стоки, най-вече на селскостопански продукти. В краткосрочен план, аз очаквам по-сдържано поведение от страна на Вашингтон, най-малкото защото през есента предстоят президентски избори. Президентът Доналд Тръмп няма да рискува ново нагнетяване на напрежението или налагане на допълнителни тарифи“.

„През 2021 година, ако все още Китай не успява да изпълни поетите ангажименти, двустранните търговски отношения могат да се взривят отново. Извън търговията най-вероятно ще продължи да има напрежение в други сфери като технологиите и финансите. Казано по друг начин, Вашингтон и Пекин продължават да бъдат в обтегнати отношения, въпреки че в момента има известно затишие на търговските престрелки“, казва още тя.

И още - коронавирусът ще отнеме от силата на инициативата „Един пояс, един път“, защото властите в Пекин ще хвърлят всички усилия в овладяването на епидемията, а след това - на икономическите щети, нанесени от нея, категорични са експерти.

Мненията на експертите можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да уловиш черноморската пустош без парти животните

Плаж. Море. Пясък. Пустош. Няма нощен живот, няма викащи и веселящи се туристи, няма наплив от плажуващи. Никой. Само разположените върху плажа постройки на барове, заведения, казина.  Странно за това място, тихо настроение властва над пейзажа. 12 кадъра са уловили последиците от атаката на Ковид-19, довела до изчезването..

публикувано на 24.07.21 в 11:30
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Без диалог правителството ще е жертва на конюнктурни интереси и комбинации

Най-важното е фигурата на министър-председателя да е силна и да не оставя впечатление, че някой друг зад нея и управлява, каза пред БНР   доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология" във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, бивш евродепутат от ЕНП. Изглежда, че се връщаме в ситуация на по-висока предсказуемост..

публикувано на 23.07.21 в 07:58

Катя Михайлова: Младите и ерудирани българи са в България

„Младите и ерудирани българи се намират в България. Не е необходимо да ги търсим пръснати по света. Тук са се родили, тук са живели, тук до момента са влагали всичките си капитали – човешки, социални, финансови.  Българите в България са младите, ерудирани, образовани българи, които могат тази промяна, която в момента се случи, да я овладеят . Защото..

публикувано на 22.07.21 в 09:35
Калоян Буковски

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза и в момента трябва да се харчи повече. Това мнение изрази в интервю за БНР  Калоян Буковски, консултиращ мениджър във Великобритания, ръководител на проекти за прогнозни модели и оценка на кредитен риск във финансовия сектор, както и създател на платформата „Българи от ново време“ . В..

публикувано на 22.07.21 в 08:48

Близо ли са партиите до съгласие за следващ кабинет

„Изключително интересно начало, имам предвид скритите послания, които успях да разчета в изказванията на лидерите.“ Така политологът Георги Проданов обобщи началото на работата на новото 46-о Народно събрание, което заседава за първи път днес .  Има 5 приоритета в изказванията, които обаче според Проданов не са „гаранция, че ще бъдат..

публикувано на 21.07.21 в 11:21
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: Ако не бъдат удържани, корпоративните интереси ще продължат да генерират кризи

„През изминалите 7 години България се намира в много тежка корпоративна война . След фалита на КТБ тази война излезе на повърхността. През последните две години тя е много остра. Много се надявам тези корпоративни амбиции и интереси малко да бъдат удържани, защото в противен случай те ще продължат да генерират кризи .“ Това мнение изрази пред..

публикувано на 21.07.21 в 08:35
Мая Илиева

Мая Илиева: Клиничните пътеки се превръщат в персийски килими

„Започват да излизат мръсните тайни на системата. Беше време да излязат. Пандемията ускори излизането на мръсните тайни на тази система . Виждаме, че вече и лекари започват да говорят за това, че тази система не работи. Тя най-накрая да бъде не просто реформирана, а да бъде променена изцяло.“ Това коментира пред БНР Мая Илиева, председател на..

публикувано на 20.07.21 в 09:54