Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на "Луков марш" - как обществото ни възприема крайнодясното

Последователи на Луков-марш помрачиха дискусия на Студентското общество за равенство в СУ

Снимка: БГНЕС

Последователи на Българския национален съюз и организатори на „Луков марш“ помрачиха дискусия за крайнодесните явления и съпротивата срещу тях. Дискусията бе организирана от Студентското общество за равенство в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 19 февруари и е била насочена към студенти и преподаватели.

„Нахлуха представители на БНС – организация, която в момента се разследва, чийто член се самоуби преди по-малко от месец, разследването показа, че в дома му има портрет на Хитлер и множество оръжия“, разказаха пред „Хоризонт“ две от участничките в дискусията, които помолиха за анонимност, заради заплахите, които са получавали. Тя припомни, че симпатизанти на Българския национален съюз са саботирали и други техни събития.

„Имаме основания да се притесняваме, както имахме основания да се притесняваме и тогава и да се чувстваме заплашени, най-вече заради твърдението, че има оръжие в залата, но също така заради заплахите, че ще бъдем пребити с тръби навън, това, че по-късно бяхме причакани на входа на подлеза на Софийския университет. Най-вече от бездействието на охраната“, сподели тревогите си в предаването „Хоризонт до обед“ и друга студентка, очевидец на събитията.

При влизането в залата на „неочакваните гости“, организаторите на дискусията подали сигнал до 112.

Охраната е била засилена и е спряла 8 души, които са планирали да влязат, за да осуетят дискусията, уверяват от администрацията на Алма Матер. Други четирима обаче охранителите не са успели да отличат сред влизащите в сградата на Ректората. Охраната също е повикала полиция, казват от СУ.



Целта беше да си говорим за тези форми на крайно десен екстремизъм, които виждаме в момента, които получават все по-голямо влияние и в някои случаи дори и подкрепа – имаме техни изразители и във властта“, посочи едно от момичетата.

През миналата година еврейската организация „Шалом“ призова прокуратурата да разследва БНС. „Поведението на хората от тази организация за нас е много ясно. Ние виждаме много ясно сигналите за неонацизъм и изкривен патриотизъм“, коментира София Коен, председател на Израилтянския духовен съвет. Според нея има криворазбрано отношение към това, като по някакъв начин то се приравнява със свобода на словото и право на изразяване.

Чуждестранни представители също се включват в шествието

За нас е недопустимо героизирането на пронацистка фигура като генерал Луков и няма да бъде изненада поредното необезпокоявано провеждане на Луков марш, въпреки забраната, допълни Коен. Много от символите, които се използват от последователите на Луков марш са напълно разгадаеми в традицията на крайно десните движения, и водят към символи използвани по времето на Третия Райх.

„Действията на главния прокурор са правилни. Ние от години очакваме някой да предприеме такива действия и сега той го направи. Това е стъпка в правилната посока“, заяви София Коен.

Как българското общество осмисля проблема с антисемитизма, расизма и ксенофобията?

Навсякъде в Европа наблюдаваме надигане на крайни идеологии, отбеляза в предаването „Хоризонт до обед“ националният координатор на борбата с антисемитизма и заместник-министър на външните работи Георг Георгиев. „Надигане на проявления не само на омраза, но на крайна нетърпимост, тотално отсъствие на толерантност и разбиране на каквито и да било различия, които противоречат на болните мозъци на извършители като този в Ханау“, посочи Георгиев, който подкрепи усилията на прокуратурата за изясняване на статута на организации като БНС. „Дълбоко ненавистнически по техния смисъл, последователи на крайни идеологии, на човеконенавистнически режими, които трябва да си понесат отговорността.“

За съжаление в момента действащото законодателство прави възможно провеждането на позорящо града ни мероприятие като Луков марш, посочи още Георг Георгиев.

„Много е ясно, че когато погледнем тези маршируващи в униформи хора, с факлите, със знамената виждаме те какво всъщност се опитват да имитират. Това, че те нямат върху себе си формално свастика, не ги оневинява или не ги прави по-малко пронацистки или профашистки настроени.“

Всички изразени мнения чуйте в звуковия файл.
Снимка в текста: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51