Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Големият въпрос за Европа е дали ще може сама да отстоява интересите си

Весела Чернева ръководителката на българския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП)
Снимка: БНР

Идеята за Запада днес е по-необходима от всякога през последните 30 години и тя наистина заслужава внимание. И Мюнхенската конференция по сигурността направи точно това, като посвети цялото събитие миналата седмица на „отзападняването“ на отношенията между САЩ и Европа. Това каза през БНР Весела Чернева ръководителката на българския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ тя коментира основната тема на форума. Нейната статия „Краят на концепцията за Запада?“ отпреди две години бе спомената в основния доклад на конференцията. Той бе озаглавен „Westlessness“, което може да се интерпретира като игра на думи - от restlessness на английски - безпокойство. И оттам смисълът - безпокойство, че Западът става все по-малко Западен. Най-малкото не е това, което беше.

„Статията бе по повод първите месеци, година, след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Идеята зад нея бе по-скоро да се обясни, че Тръмп създава проблем на Запада, но че Западът и трансатлантическият съюз все още имат основи, на които може да стъпи и трябва да продължи да се уповава“, каза Чернева.

„Тезата ми бе, че Тръмп прави обратното на това, което Роналд Рейгън правеше преди 30 години – да направи по-силен западния алианс и да помогне на Европа да участва в него. За разлика от Тръмп, който категорично флиртува с авторитарните лидери в Европа, който персонализира политиката и не се основава на институциите, който каза, че НАТО е излишно и въобще, че Западът може да бъде алианс, когато за него това е необходимо, а през останалото време можем да се държим със съюзниците като с врагове“, продължи тя.

Без голяма промяна в курса на САЩ дори без Тръмп начело

Според нея много лидери в Европа нямат големи илюзии за преизбирането на Тръмп.

„Дори да бъде избран друг 46-и президент на САЩ, той няма да промени радикално курса, който Америка е поела“, каза Чернева.

По думите ѝ в Мюнхен държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е говорил много кратко за Запада, а огромната част от речта му е била посветена на сблъсъка на САЩ с Китай, който описва като основното предизвикателство за Щатите за следващите десетилетия. „И най-вероятно ще бъде така“, каза Чернева.

По думите ѝ голяма промяна не може да се очаква, тъй като в САЩ има консенсус, че Китай е същинският противник и конкурент на САЩ.

Изборът на Европа

И идва въпросът каква роля ще избере Европа – дали ще има собствен път, суверенна роля и ще остане малко извън този сблъсък, или ще бъде привлечена и ще реши да участва на страната на САЩ.

„Виждаме това по дебата за китайски технологии в телекомуникациите в Европа, а тепърва… с набирането на сила на търговски войни от различен характер този въпрос ще бъде все по-актуален – от коя страна стоим, трябва ли да взимаме страна, можем ли да имаме собствен европейски суверенитет“, каза Чернева.

Национална или наднационална политика

Според нея големият въпрос е дали Европа ще може ли тя да събере сили сама да отстоява собствените си интереси, както искат повечето европейски граждани. И ще могат ли европейските политици да преминат над националното и да конструират обща европейска външна политика.

„Ако преизбирането на Тръмп би имал положителен ефект, той би бил в импулс, който да мобилизира европейците и да ги накара да действат по-организирано заедно в сфери като външната политика и отбраната, които досега са били основно прерогатив на националните държави“

Тя припомни проучване на ЕСВП в 15 членки на ЕС покрай евроизборите през май 2019 г., в което голямо мнозинство европейци казват, че искат Евросъюзът да ги защитава от външния свят, който е хаотичен, непредвидим, враждебен.

„Впрочем провалът на ЕС в Близкия изток (Сирия, Либия), доминацията на Русия и Турция, което съвсем не беше логично, ако помислим само преди 5-6 години как изглеждаше ситуацията, се дължи именно на това – че имаше френска политика, холандска, италианска, а нямаше обща европейска политика“, каза Чернева.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33