Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МОН предлага четири нови програми за развитие на образованието

В Министерството на образованието и науката бяха представени националните програми за развитието на образованието, които тази година са 21 на брой. Просветното ведомство предлага нови четири програми, свързани с изграждането на научни и дигитални училищни центрове, насърчаване на кариерното развитие и по-добрата комуникация с родителите.

За националните програми тази година ще бъдат осигурени 140 милиона лева. С тях се финансират дейности, за които обикновено средствата на училищата не достигат.

Най-много средства ще бъдат отделени за Националната програма за изграждането на училищна СТЕМ среда. С 20 млн. лева ще бъдат изградени центрове за млади изследователи и дигитални създатели, обясни просветният министър Красимир Вълчев. Той изрази тази програма да мотивира интереса на учениците към математиката, природните науки и техниката. В работилници и изследователски стаи учениците ще решават реални казуси и проблеми в бизнеса, ще провеждат изследвания и експерименти.

Нова програма ще бъде насочена към Центровете за подкрепа на личностното развитие, които от 2015 година насам се финансират от държавата. Има налични кариерни консултанти във всички области, обясни министърът. Очакванията са центровете да се превърнат в така необходимите свързващи звена между училищата. 

Просветното министерство ще финансира училищните проекти, свързани със задълбочаването на взаимодействието с родителите. Очакванията са те да бъдат по-активно привлечени към обсъждането и взимането на решения, свързани с училищния живот, както и да имат активно участие в дейности по превенция на отпадането на децата от образователната система.

Предвижда се и отделна програма за разработването на учебни помагала и методически ръководства, насочена към общообразователните предмети по чужд език и професионалното образование.

За първи път тази година ще има и национални програми във висшето образование. Една от тях ще бъде насочена към педагогическото висше образование, обясни Красимир Вълчев.

Увеличават се средствата по съществуващите национални програми, свързани с ученическите олимпиади и състезания, както и националното външно оценяване. Общините ще бъдат подпомогнати и в усилията срещу десегрегацията на ромските ученици.

Предвижда се още реализирането на различни дейности по програмата „Осигуряване на съвременна образователна среда“ като провеждане на инициативи в училищните библиотеки, създаване на кътове за четене и площадки за безопасно движение по пътищата.

Всяка година се разширяват и дейностите, насочени към българските неделни училища зад граница. Ежегодно над 300 учебни заведения получават финансиране в размер на 12 милиона лева с цел популяризиране на българската система на висшето образование и провеждането на кандидатстудентски курсове.

Предстои общественото обсъждане на националните програми, които ще бъдат приети в началото на април. Изпълнението на част от дейностите, ще започне през май.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веска Георгиева - директор на Столичния инспекторат

Почистването на София продължава

Тази година по инициатива на Столичен инспекторат съвместно с училищното ръководство на 120 ОУ „Г. С. Раковски“ учениците от 6 и 7 кл. ще участват в конкурс за написване на есе на тема: „ Как аз пазя природата?“ Есето ще бъде предадено онлайн и оценено от експерти. Първите три места ще получат индивидуални награди. Инициативата е по повод..

публикувано на 07.06.20 в 05:52

Навършват се 30 години от митинга на „Орлов мост“ - най-големият в България

Днес се навършват 30 години от най-големия митинг в България. Той е свикан предизборно от Съюза на демократичните сили и е останал в политическата история на страната като митинга на „Орлов мост“, събрал един милион българи. На 7 юни преди 30 години СДС свиква митинг преди първите демократични избори в България, който изпълва пространството..

публикувано на 07.06.20 в 04:11

Протести в редица държави и днес в подкрепа расово равноправие в САЩ

Протести в подкрепа на движението за расово равноправие в Съединените щати се очаква да се проведат днес в редица държави - от Азия до Латинска Америка. Със шествие в Рим италианците ще се присъединят към световното недоволство, породено от смъртта при арест на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис. Протести са предвидени и в централните части на..

публикувано на 07.06.20 в 03:49

Почистват коритото на река Лева днес

Община Враца организира почистване на коритото на река Лева. Поречието е предпочитано място от врачани за отдих и разходки. За почистването са осигурени ръкавици и приспособления за премахване на клони и отпадъци от речното корито. Боклуците ще се извозват от общинската комунална фирма. Инициативата ще започне в 9 часа, а сборният пункт..

публикувано на 07.06.20 в 03:42

Икона на Света Троица-Старозаветна ще бъде осветена днес в Банско

Икона на Света Троица-Старозаветна, рисувана от монасите в атонския манастир Дохиар, ще бъде осветена днес на Петдесетница, който е храмов празник в Банско. Ценната икона е дарена на черквата „Света Троица“. Нейното изографисване е поръчано на монасите от атонския манастир Дохиар, където се намира оригиналът на „Старозаветната Троица“,..

публикувано на 07.06.20 в 03:38

Православната църква отбелязва Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден - винаги в неделя. Смята се, че на този ден Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат. Празникът е считан за рожден ден на Христовата църква, тъй като се..

публикувано на 07.06.20 в 03:29

На протестно бдение ще се съберат тази вечер жители на Златоград

Жители на Златоград се очаква да се включват тази вечер в протестно бдение срещу присъдата от 3 години затвор за смъртта на 13-годишно дете, прегазено на тротоар. В 17 часа жителите на града ще се съберат на мястото на катастрофата и ще запалят свещичка в памет на момчето. Смятаме, че присъдата е подигравка със семейството на убитото..

публикувано на 07.06.20 в 03:01