Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Човешки отношения и елементарни частици в пиесата „Копенхаген“

Морал и квантова физика в блестящ диалог между двама големи физици на XX век

Валентин Ганев
Снимка: Гергана Змийчарова, nationaltheatre.bg

Остават само две представления на пиесата „Копенхаген“ от Майкъл Фрейн в „Сити Марк Арт Център“ в София – на 16 март и на 29 април. Общо за България са били договорени десет представления. 

20 години след създаването й тя излиза на българска сцена, за да разкрие пред зрителите паралели между природата на физиката и човешките отношения. Морал и квантова физика се преплитат в блестящ диалог между двама от големите физици на XX век – Нилс Бор и Вернер Хайзенберг.

Ролите изпълняват Валентин Ганев, Руси Чанев и Стефка Янорова. 

„Това е висока топка драматургия. Материал, много качествен и неслучайно толкова награждаван по света с драматургични награди и толкова игран по света“, каза в предаването "Сценична треска" актьорът Валентин Ганев.

„Има интерес. Както очаквахме – това няма да е спектакъл, който ще пръсне салоните по шевовете от публика, доколкото е един сериозен спектакъл, с чувство за хумор, типично английско.“

„Има едно успоредяване между човешките отношения и елементарните частици. Това успоредяване и оприличаване на човешкия живот с физиката и теорията на относителността е може би най-симпатичното в подхода на автора към тази проблематика“, смята Ганев. 

Постановката не е за физика и за физици, а за мотивацията на човешките постъпки, убеден е актьорът. „Как никога докрай не може да знаеш защо един човек взима едно или друго решение.“

Конфликтът между Бор и Хайзенберг се крие в моралната отговорност на учения докъде може да открива възможностите за практическа употреба на научните открития, допълва Валентин Ганев.

„С този конфликт се сблъскваме и в днешни дни, когато става дума за биороботи например. В момента учените са изправени пред подобен проблем – докъде да откриват възможностите, които може да има изкуственият интелект. Дали той в един момент няма да почне да взима решения, които биха били съдбоносни за човечеството, ако щете. Какъвто е случаят с практическата употреба на атомната енергия.“  

Скритият режисьор

Доколкото в пиесата „Копенхаген“става дума за теорията и принципа на неопределеността и допълнителността от квантовата физика, решихме, че е добре по-малко да се обяснява кой какво точно е направил в един спектакъл, казва Валентин Ганев, запитан защо спектакълът няма обявен режисьор.

Текстът на пиесата не е лек. „Трябваше да опресним знанията си или да ги развием, защото все пак не сме на това ниво, когато става дума за физика и особено за квантова физика. Трябваше да прочетем, да се запознаем и да се консултираме с хора, които са по-вещи от нас, които да ни въведат по достъпен начин в тази материя“, въвежда ни в кухнята на "Копенхаген" Валентин Ганев.

Предизвикателството си струва, защото това е драматургия от друг тип – т.нар. документална драма, в която се борави с много действителни факти, подчертава актьорът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

38 кг торта за 57-ия рожден ден на единствения слон в България

Единственият слон в България - индийската слоница Артайда, днес навършва 57 години. За рождения си ден тя получи специална торта, приготвена от служителите в Столичния зоопарк. За рождения си ден животното получи специална 38-килограмова торта, приготвена от служителите на парка. Слоницата Артайда идва в България през 2006 година от зоопарк в..

публикувано на 03.06.20 в 17:27
Проблемите в мина

За заровените в мангановата мина "Оброчище" неизплатени заплати

Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ разполагат с 11 дни, за да кандидатстват пред Фонда за гарантиране на вземанията. Повече от 18 месеца те не са получавали заплати. Мината не работи от месеци, концесионерът на рудника - „Евроманган“ е обявен през март в несъстоятелност .  Работниците от години сигнализират за нередности и организират..

публикувано на 03.06.20 в 09:35

Ясни са Кралят и Кралицата на випуск 2020

След проведения на 25 май абитуриентски бал в ефира на БНР, призовахме завършващите тази година да публикуват своите снимки в Instagram с #class2020bnr. Момчето и момичето, които събраха най-много харесвания, са Катерина Алексиева от София  и Любомир Божинов от Свищов.  И двамата ще получат специален приз от водещите от БНР..

публикувано на 02.06.20 в 16:44
Евгения Атанасова - Тенева

Евгения Атанасова – Тенева: Да се отървем от комплексите си за Кристо

„Материалът, с който Кристо работеше, беше светът, природата, хората в нея. И това правеше много силно цялото това преживяване да си вътре в негова творба. Неговите неща не се случваха в ателието, където си правеше рисунките, а наистина между хората , във всичко, което правят заедно, за да построят това, което той е видял в мечтите си и е..

публикувано на 02.06.20 в 13:31
Салих Алишов

Шоколад и розово масло в раницата - рецепта за пътешествия

Вулкани на лунна светлина, влакове през Иран и подземни пещери – това са само частици от биографията на пътешественик на Салих Алишов. „ Аз съм една съвкупност от местата, на които съм бил и от местата, на които ще бъда .“ Така се самоопределя Салих – млад програмист, вече пътувал из десетки държави на четири континента. Салих винаги си носи..

публикувано на 01.06.20 в 07:32

Чудната красота на „Динозавърския Ренесанс”

Владимир Николов е палеонтолог и палеохудожник. Негови илюстрации са включени в н аскоро излязлата от печат книга на Стийв Брусати „Възход и падение на динозаврите”.  Владо е част и от експедицията на Природонаучния музей, която потърси и откри следи от динозаври по българските земи край Трънско.  Той може да разбие масово..

публикувано на 30.05.20 в 10:10

Онлайн училище за непушачи

За вредата от тютюнопушенето едва ли някой вече се съмнява. И въпреки това милиони продължават да пушат. Едни омаловажават последиците, други се оправдават, че ако спрат цигарите, ще си докарат стрес, който смятат за по-вреден от пушенето. Повечето го приемат за вреден навик, който обаче им доставя удоволствие. Общото между тях е, че..

публикувано на 29.05.20 в 16:31