Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социална дистанция, самоизолация, ограничения и други теми от седмицата

Сеул, Южна Корея, 21 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Останете си вкъщи. Ограничете социалните контакти. Не се събирайте повече от двама души на едно място. Спазвайте социална, физическа дистанция един от друг - минимум 2 метра. Преминете към изолация. Не напускайте градовете без сериозна причина за това.

Не – това не е Оруел по радиото. Това е нашата, истинска, не литературна действителност от последните дни. Светът, континентът, страната, населеното място, в което живеем. Почти 10 000 души загубиха живота си...засега. А в края на януари бяха само 17...

Китай пламна и вече позагасва. Но Европа гори.

Седмицата донесе най-мрачният ден от началото на епидемията в Италия - 627 жертви само за денонощие. Общият брой на жертвите на коронавируса на Апенините вече е повече от този в Китай. Загиналите вече са над 4000.

Най-силно засегнатата област остава Ломбардия. Увеличава се и броят на заразените в други области като Венето и Пиемонте. Толкова много смърт, но Италия не е сломена. Тя пее. Италия пее и ръкопляска на своите герои, които се борят за спасяването на живота - медиците.

Болниците и медиците в най-засегнатата италианска провинция са подложени на огромно напрежение заради броя на заболелите и многото тежки случаи, завършващи със смърт.

Франция регистрира ръст на заболелите, въпреки, че вече затвори кафетата, ресторантите и баровете. Извънредната ситуация не спря политическия устрем на властта в Париж, която не отложи местните избори.

В Германия беше съобщено за рязко увеличение в новите случаи на болестта. Потвърдените случай там вече са 11 хиляди. Институтът „Робърт Кох“ предупреди, че без социално дистанциране и други превантивни мерки до три месеца това число може да нарасне до 10 милиона.

Въпреки, че свърши тоалетната хартия във Великобритания, властите в Лондон обявиха, че държат юздите на заразата и дори могат да обърнат в обозрими срокове хода на събитията. Но само ако бъдат следвани съветите за ограничаване на социалните контакти.

Британските власти доскоро показваха известна либералност в мерките си, спрямо останалите страни на Стария континент, но вече разпоредиха затваряне на барове, кръчми и ресторанти.

Междувременно един от най-известните и емблематични магазини в Лондон „Хародс“, който е бил отворен и не е спирал работа по време на бомбардировките през Втората световна война, обяви, че затваря.

В началото на седмицата лидерите на страните от ЕС, които заседаваха през видеоконферентна връзка, постигнаха съгласие външните граници на общността да се затворят за 30 дни, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Плащаме не само с живота си, но и донякъде с културата и забавлението. Донякъде, защото стрийминг платформите за сериали и игрални филми, едва ли се оплакват от слаб трафик.

След като всички клубни първенства бяха спрени на Стария континент, УЕФА реши да отложи с година планираното за това лято  Европейското първенство по футбол. Така ще има Евро 2021 За първи път от Втората световна война се отменя световно или европейско първенство по футбол. Олимпийските игри в Япония остават единственото голямо спортно събитие, което до момента нито е отложено, нито отменено. Те трябва да се проведат в Токио от 24 юли до 9 август.

Заради коронавируса обаче за неопределено време беше отложен кинофестивалът в Кан. Експерти прогнозират промени в кино индустрията и големи загуби.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Началникът на отбраната поиска 2,5% от БВП за отбрана

 Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска два процента и половина от БВП да отиват за отбрана. Така по думите му ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си...

публикувано на 28.03.24 в 14:03

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ - разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен посочи, че приетото от България законодателство за скрининг на инвестициите е пример за общите цели..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмняват, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого, а президентът Румен Радев е изправен пред много труден избор. Костадинов също е на..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата..

публикувано на 28.03.24 в 13:24
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09