Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как работи българският чатбот за коронавируса

"Работим по проекта, още когато хората се интересуваха е коронавирус и какви са симптомите. В момента това не е така. Повече се интересуваме как да се предпазим и какво да правим, ако евентуално започваме да подсмърчаме". Това каза за БНР Росен Желязков - част IT-компанията, разработила чатбота за Covid-19

На сайта има две секции. Едната е секция за коронавирус, при която директно се започва разговор със Skilly. Представете си го като цифрово-дигитален лекар. Той задава 10 въпроса, с който преценява и те насочва дали да стоиш вкъщи или симптомите са достатъчно сериозни и трябва да потърсиш лекарска помощ“.

Помощникът е ориентир и че хората не бива да се самолекуват, подчерта Желязков в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт".

Начинът, по който се прави този първоначален скрийнинг е заимстван от методика, направена от СЗО и Центъра по заразни болести в Щатите. Те спазват подобни процедури и по този начин насочват гражданите“.

Потребителите могат безплатно да четат на сайта и различни публикации по темата Covid-19, подбрани от водещите организации в света, които споделят информация за вируса.

Желязков предупреди хората да са изключително внимателни и да не се доверяват на непроверени информации със спекулативен характер.

От компанията обмислят в бъдеще да предложат чатбота на Кризисния щаб и институциите, които се борят с разпространението на коронавируса

„Започваме от тази седмица. В момента самият продукт се усъвършенства. Това, което виждаме в момента, са какви въпроси задават гражданите и отговаряме на тези, които в момента в публичното пространство най-вероятно не успяват да намерят информация“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В омагьосания кръг на паркирането в София

Инспектори от Столичен инспекторат са подновили проверките в столицата за паркирани автомобили върху зелени площи и тротоари. Налагат се санкции от 50 лева. Терени, които в градоустройствените планове са обозначени като зелени площи, на практика заради липса на паркоместа от години се използват за паркиране и са загубили визуално облика си..

публикувано на 26.05.20 в 11:15

Центърът на Добрич отново за ремонт след некачествено обновление

Централната пешеходна част на Добрич трябва да бъде изградена наново, след като предишният цялостен ремонт издържа само няколко години . Кметският екип започва активна работа за обновяването на центъра и търси финансиране, като надеждите са до края на този мандат първият етап да бъде завършен. Центърът на Добрич беше изцяло ремонтиран през..

публикувано на 25.05.20 в 13:27
Стефан Цанев

Стефан Цанев: Не е късно 24 май да стане национален празник

„Още когато влизахме в Европейския съюз трябваше да афишираме, че езикът, с който влизаме, азбуката, с която влизаме, не е кирилица, а българска азбука ." Тази позиция изрази пред "Хоризонт" поетът, писател и драматург Стефан Цанев.  "Може да се спори много за глаголицата – кой я е създал, защо я е създал. /.../ Но азбуката, на която ние пишем..

публикувано на 25.05.20 в 12:58

Ангел Георгиев, "Знам.бе": Искаме да помогнем на българските учители

„Осъзнах своята роля като учител преди 4-5 години може би, не толкова отдавна. Тогава се върнах назад и видях добрите примери за учителите, които са били около мен. Дори и част от тези учители, които сега в момента записваме в подкаст, те са мои добри приятели, те са част от хората, които са ме вдъхновили да се заема с професията учител и да..

публикувано на 25.05.20 в 12:11
Илюстрация: Георги Цветков

Коронавирусите всъщност са много разпространени

Коронавирусите всъщност са много разпространени. Голяма част от сезонните заболявания през зимата, които прекарваме всяка година, са причинени също от коронавируси. Това каза пред "Хоризонт" Любомир Нечев, химик и вицепрезидент на биотехнологична фармацевтична компания в Масачузетс, САЩ. „Ние имаме специфична технология, която контролира РНК...

публикувано на 25.05.20 в 09:15

Как говорят зависимите от футбол и не само...

Филолозите Антоанета Начева и Цветелина Добрева са авторите на две отделни лингвистични изследвания – съответно за езика на футболните коментатори и на наркозависимите. Сблъсъкът с експресивно оцветения и динамичен речник на футболните коментатори В изследването си Антоанета Начева констатира наличие на речева агресия, нетипични..

публикувано на 24.05.20 в 17:00
Доротея Табакова

Доротея Табакова: Онлайн обучението е възможно само като допълващо

Доротея Табакова е преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор е на песни и преводач на пиеси.  В дните на извънредно положение тя преподава руски език и френски език онлайн на най-малките. Уроците й са събудили интереса и на родителите, които с нетърпение очакват да се запознаят с нейните "асистенти" - кукли, измайсторени..

публикувано на 24.05.20 в 07:13